2016. október 22., szombat

Periyar Tiger Reserve - Thekkaddy


Thekkaddy az egyik település, mely mentén a Periyar Tigris Nemzeti Park fekszik. Igen nagy terület szekciókra van felosztva és sok része szervezetten látogatható. Maga az intézmény az indiai tigris populáció szaporodasát célozza és a parkban a természet megóvását.


Így előfordul, hogy a látogató találkozhat tigrissel az erdei programokon.


Fa tigris karmainak a nyomával

Megérkezésünk másnapján délután van egy trekking az erdőben (a délelőtt pihenéssel illetve a városban egy kis nézelődéssel telt). Kapunk pióca zoknit - Borneo-ra emlékeztet a dolog. Aztán utitársaim össze is szednek pár csípést is, én megúszom.


A parkban - vezetőnk szerint - hét különböző típusú erdőség van. Itt éppen a bambusz alkot többséget más fák mellett, az alnövényzet inkább ritka. Látunk - étkezés után tisztogatási célú karmolás nyomokat egy fán: tigristől származik és van - szaggal kiegészülve - terület megjelölési szerepe is. A tigrisek egyedül szeretnek nagyobb területen elleni (ezért nehéz is velük összefutni).


Vezetőnk szerint a parkban még nem volt ember elleni tigris támadás. Ő már látott közelről tigrist, aztán - kerülve a  provokatív szemkontaktust - mindketten tovább álltak (fegyver nincs nála a trekking során). Két turistát vadon élő elefántok viszont megöltek: a történet szerint kis elefánttal együtt lévő anyaállat rossz néven vette a túl közeli vakus fotózkodást, a turisták pedig figyelmen kívül hagyták mind az elefánt figyelmeztető hangját, mind a vezetőjükét és tovább vakuzgattak - nem kellett volna :-(.

Látunk pár állatot is, elefántok és vaddisznók napokkal korábbi dagonyázásának nyomait.
Rövid és jórészt egyezkedéssel töltött pihenés után, vacsora előtt, megnézzük a helyi törzs zenés-táncos kulturális előadását. 


Alig vagyunk nézők a lelkes előadókhoz képest és a többiek a vége előtt lelépnek. Velünk még fotózkodnak vendéglátóink egyet. A törzsek bent élnek a parkban, de - délutáni vezetőnk elmondása szerint - integráltan részt vesznek a környék életében és használják a modern lét áldásait.

Ebédünk és vacsoránk része az itteni csomagnak. Vacsora után lassan pihenni térünk, mivel hosszú egyezkedés után sikerült másnapra igen húzós programot összerakni.

Nincsenek megjegyzések: