2016. október 13., csütörtök

Agra Fort (Erőd)


Első napunk Agrában kicsit felemásra sikerült. A Taj Mahalt a második napra hagytuk és az Agra Fort megtekintése volt a tervünk. 


Hatalmas erőd, benne palota épületekkel, melyeket uralkodók sora építtetett egész a XVII. századig. Látogatni kb a 20-25%-át lehet, a többi - az idegenvezetők elcsípett megjegyzései szerint - az indiai hadsereg ellenőrzése alatt van.


 
 



Így is számos történelmi jelentőségű építményt nézhettünk meg: paloták, audenciák helyszínei, hamam, lakórészek, hárem stb. A folyó felőli oldalon a Taj Mahal is látszik már.

Az épületek muszlim építészetet követték helyi illetve perzsa befolyással fűszerezve.

Rövid gondolkodás után egy városon kívüli szikh templomot vettünk célba egy igen idős riksással, aki viszont e-riksát vezetett (az is igen idős volt, de az aksikra is rá volt írva az "e-riksha" felirat).



Hatalmas dugóba kötöttünk ki: egy muszlim ünnep miatt állt be a forgalom. Nehéz leírni pontosan azt a sajátos környéket, amin átevickéltünk:  ...


... a romok (funkcionálisan lakások) közötti szennyvízben dagonyázó disznók talán képi erővel üzennek valamit erről a részről. Lassan kijutottunk ebből a körzetből, de a dugó maradt.


Végül dobtuk a szikh templom ötletét és az öreggel másik két helyen álltunk meg a szálloda felé vezető úton. Az első egy régi síremlék volt: Chini Ka Rauza. 


Ez elég lepukkant állapotban volt. 


Mellette a folyóban a környék szegénynegyedéből fiúk fürödtek egy szál semmiben: a folyó vize sötét a mocsoktól, a srácok immunrendszere viszont igen erős lehet...


A második szintén egy sírhely volt Itmad-ud-Daula, amit Mini Taj Mahal néven is emlegetnek. 


Az első teljesen márványból készült hasonló építményként tartják számon (képen).


A városba visszaérve meglátogattuk a helyi vegetáriánus gyorséttermet: Dosa Vosa Idli Vidly . A kaja nagyon rendben volt: lepényszerű cuccok szószokkal, vmi levesszerűvel. A  helyben készült ice tea erős citrom-cukor-tea zamata is érdekes ízhatású volt. A csípősnek mondott rendelésünk is fogyasztható volt. Szóval a hely OK.

A desszert-kávé már a szállásunk épületében lévő Costa terméke: a Flat White és a csokis sütik rendben voltak, mintha otthon lennénk.

Az este pihrnéssel telt - tekintettel a másnapi korai ébresztőre.

Nincsenek megjegyzések: