2011. március 17., csütörtök

Turista, mondd ... 2

Kaja (Brazilia)

Ha kellene vmi brazil etelt mondani, nehezen talalnek jo peldat. Talan a panirozott, tesztaban sutott, hol sonkaval, hol hussal, mashol sajttal toltott - egyebkent igen finon - izek jutnanak eszembe (no es a finom gyumolcslevek - a valasztekot lasd a kepen).



Bariloche - a csokolade varosa (Argentina)

Az allitas a szallasunk reggeli kozben kommunikativnak bizonyult portasatol szarmazik, de ket utazo is megerositi, megosztva velunk sajat tapasztalatait. Eszembe jut Belgium, Svajc, de nem ketelkedem. Meg a "legjobb" csokizo is szoba kerul.

Vegulis szamos csokizot talalunk es az ajanlott Rapa Nui-t meg is latogatjuk nagyjabol ebedre (helyett?). A kinalat boseges: forro csokik, bonbonok, tortak, stb. - helyben fogyasztva v elvitelre. Vegul a valasztott menu: csoki fondu (70%-os meleg csoki, ot fele gyumolcs, par keksz) - kivalo; forro csoki - kivalo; csokis cappucino - semmi extra; csokis sor - kivalo. Csak ajanlani tudom.

Nyelv - altalaban

Sosem voltam hive annak, h vki par szavas nyelvismerettel, nyelvtan nelkul kezdjen idegen nyelven "beszelni". Most megis ezt teszem - portugal szavakkal Braziliaban es spanyol szavakkal Chileben. Talan egy kezemen meg tudom szamolni, h hany arccal talalkoztam Chileben, akivel ertelmes mondatokban lehetett kommunikalni angolul (1 taxis, 2 turista informacios, 2 pincer).

Vannak meg olyanok, es kezdem oket egyre jobban becsulni, akik legalabb ertenek valamicsket angolul, de beszelni csak anyanyelven tudnak/hajlandok.

Sulyosbitja a helyzetet, h a leirt szavakat nem tudom, h mikent kell kiolvasni. Ha sikerul megis megertetni magam, akkor jon vmi vegelathatatlan szoveg/kerdes/valasz.

A leginkabb azt nehez megerteni, h nem kepesek felfogni, h vki nem erti a nyelvuket - elmondjak tobbszor, egyre lenduletesebben ugyanazt. (Ez meg a Meki-ben is igaz.) Persze ezen tullepve kedvesek, segitokeszek - de ez akkor is erthetetlen.

Az Activity jatek mutogatos resze mar eddig is regi segitotarsnak bizonyult, de Puerto Monttban mar a rajzolast is segitsegul hivtuk. Legalabb abban biztos lehetek, h a tabuhoz hasonlo beszelos feladat nem lesz. :-)

"Csemege" stilus (Chile)

Tizeneves koromban Pecs belvarosaban, a setalo utcaban volt egy Csemege uzlet. (Persze volt ilyen uzlet, a lanc tagjai - mondanank ma modern marketingul -, minden nagyobb varosban es budapesten is sok helyen.) A teglalap alaprajzu uzlet kozepen, par meterre egymastol ket (feltehetoen statikai celokat szolgalo) oszlop, tovukben egy-egy kis penztarpult es inkabb megbizhatosagukrol, mint "plazacicasagarol" emlekezetes penztaros. Korben pultok, mogottuk az aruk feletti monopoliumukat stilusukkal is kifejezo eladok es vegul mogottuk a falak menten futo polcokon a - sokszor mashol nem kaphato - vagyott aruk.

A vasarlas menete igen egyszeru volt: (1) a pultoknal sorbanallas, arufajtasagonkent, turelmesen, blokkok begyujtese a fizetendokkel; (2) majd a blokokkal az egyik penztarosnal ujabb sorbanallas, fizetes; (3) majd a fizetest igazolo blokkokkal ujabb "soron kivuli" sorbanallas az arukert. A konnyitett menetben (ha nem kellett mericskelni; tudtad, hogy van az aru), akkor az (1) kihagyhato lepes volt. Persze igy tamaszkodni kellett a penztaros arukkal es arakkal kapcsolatos tudasara, de hat nekik is buszkenek kellett lenni vmire ...

Szoval ez a rendszer mukodik szamos helyen errefele is. A penztaros ul peksegben, boltban, etteremben es mas helyeken is. Kis nosztalgia.

Mosas (Puerto Montt, Chile)

Hosszabb utazas soran ez a kerdes is sorra kerul. Errefele a penzbedobos (Coin laundry), onkiszolgalo mosoda nem ismert. Ellenben van tobb mosoda is. Igenyes ruhazatunkat kilora vallaljak, aznap estere, egy heti adagot alig 2000 Ft-ert. Vasalva.

Bor - Bariloche, Argentina

A hosszu atkelest egy szerenynek nehezen nevezheto vacsoraval unnepeljuk (tok krem leves, spenotos omlett - mindketto finom; de a steak is jo valasztas). Hozza ket kis uveg vorosbort kerunk, mas-mas pinceszetbol: Malbec. Kicsit lagyabb, mint az otthoni vorosborok, de jol esik a vacsorahoz.

A repulon a LAN argentin jaratan a fedelzeti ujsag marciusi szamat a del-amerikai boroknak szenteltek. Ugy tunik, mindenki borbol akar megelni. Mi lesz, ha India es Kina is belekezd a boraszkodasba?

Nincsenek megjegyzések: