2011. március 25., péntek

Rio de Janeiro

Bar a gep leszallasa elott itt-ott esett (latszott az utakon), az eg borus, Rioba megerkezni megis jo erzes.

Ismeros uton visz a taxi a varosba, bar a sofor egy puccosabb szallodanal tesz ki minket (ezt nezte ki belolunk v ezt ismerte az utcaban), mi azert megleljuk a foglalt hostelt az utca tulso oldalan.

Mar elso rioi tartozkodasomkor is felulirtam az ovo tanacsokat es taxi helyett jottem-mentem gyalog, metroval, busszal.

Most sincs ez maskepp es udito elmeny, h Rio ez alkalommal meg biztonsagosabbnak tunik, kevesebb a "ketes egzisztencia" es azok is "tartozkodobbak", mint regen. Bar kulonbozo fegyveres (or, rendor, masfele rendor, stb.) van az utcakon, talan beloluk is kevesebb lathato.

Szoval Rio nem tunik egyaltalan a hirhedt "Brazilianak". A tisztasag is javult.

Maracana stadion

Az esore hajlo idojaras es a felhok miatt a stadion az elso uticelunk. Metroval oda is erunk gyorsan, de a latogato bejaro uj helyen van, majdnem korbajarjuk erte az epuletet.

De az igazi meglepetes a legfelso emeleti kilatobol er: a stadionban a palya korul a lelatok harom szintig lebontva, egy reszt elottunk robbantanak le. A felso szinteket lathatolag a betonig csupaszitva meghagyjak. Keszulnek 2014-es VB-re, teljes felujitas.

Ugyan a stadion meretei igy is impozansak, azert jobb teljes pompajaban latni.

Erre majd 2012 vegetol, a felujitas befejezesetol lesz mod.




Belvaros

A stadionbol irany a belvaros. Megnezzuk amit erdemes. Rionak nincs egy tortenelmi fotere, a belvarosban lehet fellelni a modern epuletek kozott a tortenelmi nyomokat.

Amit mi megleltunk, az a regi kikoto, a varosi szinhaz. Ide kapcsolodik egy tuntetes, ahol az epp erkezesunk elott (ezert koroztunk v 10 percet a repter felett) tavozo Obamat akarjak hazakuldeni. A tuntetoket "orzo" helyi rendorok epp ottjartunkkor kapnak katonai rendori (amolyan rohamrendorok - teljes harci diszben) tamogatast nagy szirenazassal. Azonban az igy kialakulo tulero sem esik neki a tuntetoknek, mi pedig "musor" hianyaban tovabb allunk.

Megnezunk nehany templomot, megleljuk Rio csonka kup alaku katedralisat, mellette a Petrobas (helyi MOL) erdekes (hianyos teglatest) epuletevel.

Van nehany utca, ahol a gyarmati kor stilusaban meg allnak a modern epuletek koze ekelodve 2-4 szintes epuletek.

A Centro Cultural de Banco Brazil a Brazil Nemzeti Bank epuleteben egy kulturalis kozpont. Benne egy banki allando kiallitassal, egy kiallitoteremmel a jelenkori brazil muveszet szamara es egy idoszaki kiallitasi szinttel.

Ez utobbiban Escher kiallitas van. Mivel hetfo van, zarva. Ez mar a harmadik ilyen "hetfo zarva" eset Escher ugyben (Nara, Japan es Haga utan). De most nem adjuk fel.

Krisztus szobor (Corcovado)

Elso reggelunk is felhosen indul, de a nap is elo-elobujik. Elbuszozunk a fogaskerekuhoz, ami felvisz a hires Krisztus szoborhoz. 700 m magasan all.






Itt mar reszben a gomolygo felhok felett vagyunk. Igy idonkent a szobor is felhokbe burkolodzik, majd kibujik. Nagyobb kar, hogy a varos es az obol gyonyoru latvanya csak a felhok kozotti hezagokon keresztul tarul fel kisebb-nagyobb foltokban. Varakozunk ... Majd feladjuk es visszaindulunk a varosba.

Escher kiallitas

Felemasra, azaz felhosre sikeredett turank utan elindulunk a kiallitasra. Log az eso laba. Amire a belvarosba erunk, esik. Beesunk egy gyumolcsles helyre ebedelni. Kozben leszakad az eg, majd elcsitul. Elerunk a kiallitas epuletebe, ott hatalmas tomeg. Minden kiallitas ingyenes. Az Escherre 30-60 perces sor.

Megnezzuk a banki kiallitast. A jelenkori muveszet terme: tok sotetben egy balatoni fem ladik sargas vizzel toltve, felhomalyban; mogotte egy kivetiton hanykolodo hajorol filmezett tengerpart. Ahogy a sotet teremben figyeled a filmet, te is hany(kolod)ni kezdesz.

Mas nincs. Tobben is keressuk a folytatast, koztuk egy nemet fiatal is. Tenyleg nincs. A nemet mar volt Escheren is. Ajanlja. Vhogy a sort is kikerulte. Mi nem talaljuk a kiskaput, beallunk a sorba. Kozel szaz Escher mu, rovid magyarazatok (angolul is).

Nehany nagyobb installacio es par szellemes animacio egesziti ki a bemutatott, az egesz eletmuvet felolelo gyujtemenyt. Nagyon jo az egesz kiallitas.

Szamos hirdetes van a varosban, a sok erdeklodo nem veletlen. En is csak ajanlani tudom mindenkinek, aki szereti Escher munkait.

Cukorsuveg hegy

A masodik reggel sem sokkal biztatobb. A Cukorsuveg hegy 400 m magas, nem eri el a felhoket, igy ha nem is lesz szikrazo napsutes, a varosra es az olbolre a kilatas jo lehet, ha az eso elmarad. Elmarad.




A hegyen kisebb botanikus kert is van, vegigjarjuk.






Ipanema es Copacabana part

Ebed utan a Copacabanan indulunk haza, szallasunk az Ipanema elejen van. Kb. 5-6 km. A ket partszakaszt egy kis kinyulo foldnyelv valasztja el, rajta erod, aminek egy resze mar latogathato. Meglatogatjuk. Kis modern kepzomuveszeti tarlat, nemi erodtorteneti kiallitas, regi agyuk, jo kilatas.


A delutani esore haza erunk. Utana nem hagyhatom ki a Copacabanan a futast, ami igy 11 km koruli, majd utana egy csobbanas a tenger hullamaiba.






A partra estenkent is kitevedunk. Szep a kivilagitott Krisztus szobor latvanya a Corcovadon, a szeles, szinten jol megvilagitott parti sav ... Egy pohar Caipirinha (koktel: cukornad palinka, jeg, lime, cukor) csak javitja a hangulatot.

Az emberek futnak, bicikliznek, gorkoriznak, deszkaznak, setalnak, isznak, sportolnak, furdenek, stb. Egy szakaszon ejszakai turista piac.

Szoval k jo hely.


Niteroi

Az utolso reggel a legbiztatobb, ki is sut a nap, 29 fok. Ma delutan repulunk az Iguazu vizeseshez. Elotte atkelunk az oblon, helyi komppal Niteroi-ba. Itt van Oscar Niemeyer altal tervezett Jelenkori muveszeti muzeum (sajnos epp zarva vmi munkalatok miatt).


A kikoto elott az elso szobor, ami oslakost abrazol. Altalaban a gyarmatositok es a kesobbi fuggetlensegi harcosok a menok a szobor uzletben - foleg lovas kivitelben.






Bar a leirasok sokat igertek e helyrol, mi az ido rovidsege miatt visszakompozunk. A komprol szep a kornyek es maga Rio is. Egy seta a belvarosban, majd vissza a szallasra, aztan irany a repter.



Riobol sosem lehet eleg, szamos program nem fert bele ennyi idobe (pl.: botanikus kert, nemzeti park, muzeumok belulrol, tobb tengerpart, stb.). Szamos indok a visszateresre.




Ebbol az is latszik, h nalam - a varosok kozul Rio az abszolut nyero ezen az uton.

Nincsenek megjegyzések: