2011. március 14., hétfő

Santiago (Chile)

Mar a repteret olelo palmafak jo erzest keltenek a kora delutan erkezoben. Felho sehol, a nap sut es kellemes meleg fogad.

A bankkartya is "ad" penzt az automatabol, a taxi is "egyre" olcsobb (mivel egy kisoreg taxis rabeszelt minket, h bevihessen a varosba 12000 pesoert (~5000 Ft), mig elotte volt 40, 20 es 13 ezres ajanlat is - nemi szellemesseggel, pl. a fejenkent szamolt tarifa otletevel.



A szallas a varos hangulatos (osszesen 4 utcacska) reszen, egy regi, 3 szintes epuletben van.




Varosnezes. Nehany epuletre mar a kisoreg is felhivta a figyelmet. A szallastol par sarokra Santiago legforgalmassabb utja, 2-2 buszsavval, alatta metro.

Ennek menten van az elnoki palota, ...








... az allami es a katolikus egyetem, konyvtar, ...








... Entel (mobil szolgaltato) torony, ...











St Lucia domb, kijebb busz es vasuti palyaudvar, stb.










Az ut tuloldalan van a banki-uzleti negyed, a foter (Plaza de Armas: posta, katedralis, varoshaza, turista info, torteneti muzeum). Mindegyik az europai modellek szerint epult, de a (palma) fakkal delies hangulatot araszt. A posta epuleteben a mukodo posta mellett kis muzeum, benne postai regisegek, a vilag belyegei - koztuk sok magyar is.



A katedralis is meger egy mondatot: igen diszes, monumentalis belso tiszteleg az orszagban igen nepszeru katolikus hit elott. Nehany setalo (bevasarlo) utca is van erre.









Masodik nap szinten erre tellik el. A varosi piac (Mercado Central) inkabb turistaetetonek nez ki, csak a halarusok aktivak a kulso standokon, belul ettermek - az epulet hasonlo a fovam terihez.

Az europaiak erkezese elotti muveszetrol (marmint az indianokerol) van egy igenyes kiallitas, amit megnezunk.



A Santa Lucia dombon szoborral, kis bastyaval, szokokuttal emlekeznek meg a varos alapitasarol. A jo kilatas kapcsan el lehet gondolkodni, h vajon az alapito is igy kepzete-e el a leendo varost?





Meg egy muzeum esik aldozatul. A szallasunkhoz kozeli Museo Colonial de San Francisco, San Francisco eletebol mutat be reszleteket joreszt festmenyeken keresztul.

Maga az epulet egy templom mellett van, valamikor kolostor szeruseg lehetett. A belso kertet veszi korul a ket szintes arkados epulet.











Nagyon kellemes a hangulata.






Ezzel er veget itteni programunk. Irany a busz palyaudvar.

Nincsenek megjegyzések: