2011. március 25., péntek

Mate tea

A Mate (tea) - Montevideo, Uruguay

- mini tanulmany egy erdekes jelensegrol -

Zoldes teafu szeruseg a mate novenybol keszul. Az indianok kedveltek - amennyire en tudom. Allitolag elenkito hatasu, de nem koffeines.

Boltokban, piacon, uton-utfelen arulnak mate kellekeket: tea fuvet, bogret, kiegeszitoket. A bogre: tobbfele termeszetes anyagbol keszul, fa v kokuszdio, diszitett festessel v bor boritassal, fem peremerositessel, lapos aljjal v labacskakkal.

A teafu a beletoltott viz tetejen elfedi a bogre teljes nyitott feluletet. Inni mate szivokaval lehet. Ez fa vagy fem anyagu, felul szopoka, a szar also vegen szuro (azaz fem esetebenzart lapos alak lyukakkal, fa eseten kis lyukacskak).

Ehhez arulnak mate szopoka tisztitot is (hasonlo az otthoni uveg tisztitohoz: csavart drot koze szorszalakat v muanyag szallakat erositenek).

Egy adag teafuhoz sok vizet lehet tolteni, tobbet, mint a bogre merete. Igy szukseg van forrovizre, amit egy - akar ultramodern nyomogombos (pl.: nyit-zar) - termoszban lehet vinni. Persze a mate-hoz arulnak specialis, feladatra optimalizalt termosztetoket is kulon (pl.: kis viz kiadagolasara kionto).

Tizbol egy ember, sokszor fiatalok is, termosszal a hona alatt, kezeben a mate bogrevel indul a vasarnapi setara, piacozasra, randira, stb.

Nehanyan a felszereles hordozasahoz mate valltaskat hasznalnak, pl. borbol, amiben a termosz es mellette a bogre, szopoka, teafu bekesen megfer.

Maga a fogyasztas kortyonkent tortenik. Igy, kis adagokban kap a bogre viz utanpotlast is.

Megfigyelesem szerint a ferfiak kb. 3:1-re verik a noket utcai matezasban, mig kor szerint a felnottek kozott egyenletes az eloszlas. Gyerekek nem mateznak utcan.

A mate felszereles a turistak kedvenc beszerezni valoja es a marketingje kivalo. Mivel mindenhol aruljak, sokfele izles szerint gyartjak, az ara sem veszelyes, nem nagyon torekeny, helyfoglalasa is kedvezo (termosz nelkul), mindig van valami akcios model a kornyeken es latod a tomeges hasznalatot a helyiek kozott, igy rakapsz.

Jo ajandeknak (mas porolgatja majd) v sajat celra (te porolgatod v szekreny, ami ugye a megajandekozottnak kockazatos opcio). Konnyu vizionalni a mate-s setat a Margit szigeten. Nekem - legalabb - sikerult ellenallnom a vasarlasi kesztetesnek.

Nincsenek megjegyzések: