2011. március 14., hétfő

Turista, mondd ... 1

"Turista, mondd mit tehetsz, orulj neki, hogy itt lehesz." - Erdekessegek az utazas menten ...


Buszon

Van helyi tomegkozlekedes. A metrot hasznaltuk Sao Pauloban es Santiagoban is, sot Valparaiso helyi vasutjat is emlitik metro neven, amin szinten utaztunk. Egy ut - egy jegy.

Helyben nem buszoztunk. Annal tobbet tavolsagi jaratokon.

Van a classico, ami a magyar tavolsagi buszok szinvonala - azzal a kulonbseggel, h itt van kalauz. (Meg) olcso a munkaero. Aztan jon a "semi-cama" (cama=agy). Jol ledontheto ules, mint a repulon, talan tobb hely, keves kaja.

A csucs a "cama". Ketsegtelenul nagyobb hely van (3 ules egy sorban a szokasos 4 helyett) es a labaknak is nagyobb a hely es van alatamasztas is. Szoval olyan, mint a repulon a business class. Ettol meg nem nagyobb orom 7 ora zotykolodes, de legalabb kialudtam magamat. Meg erdemes megemliteni - a teljesseg kedveert -, h fedelzeti szolgaltataskent kaptunk reggelit is, kb. mint egy europai repulouton: gyumolcsle, keksz, befott.

Ha mar a buszokrol irtam, meg kell emliteni a ceg nevet, akikkel a tavolsagi utjainkat nyomtuk: Turbus (www.turbus.cl). A neten megbizhato a foglalasi oldaluk informacioja. Kulfoldikent nem lehet foglalni/jegyet venni, de meg lehet nezni a menetrendet es a szabad helyeket.

Globalizacio (Brazilia, Chile)

Par szazezres kisvaros Puerto Montt. Van meki (tobb is). Pizza Hut, KFC a bevasarlo kozpontban (amolyan Duna Plaza). A boltok termeszetesen ismert markanevek alatt futnak, vagy sajat lancok, de 50-70%-ban ismert markakat forgalmaznak.

Santiagoban is talalhato sokkal nagyobb Shopping Mall es Valpareiso sem marad el ettol a terkepe szerint. Az uzleti vilag masik vegen ott a piac es a szegenyebb negyedek sufni jellegu boltjai - garantaltan helyi "markakkal".

Talan a helyzet leginkabb del-kelet azsiai orszagokhoz hasonlithato. Mindenesetre kellemes egyveleg.

Tantrix

A Tantrix kedveloknek meg el kell arulnom egy kis informaciot Chile kapcsan. Magam is csak most hallottam (pontosabban olvastam) Mike egyik leveleben, hogy a Tantrix elso "lapkai" (meg papirbol) Chileben keszultek ... Hiaba, a Tantrix mindenhol jelen van - bar Chileben, tudtommal, nem arusitjak - meg.

Nincsenek megjegyzések: