2011. március 17., csütörtök

Emberek 1

Fiatalok (Food Court, Shopping Mall, Santiago)

Par asztallal odebb ultek, egy lany, egy fiatalabb es idosebb srac. Jol szitualtak. Elindulnak, a fiatalabb a szomszed asztalhoz lep, ket kinai ul ott. Az idosebb felenk indul, ideerven beszelni kezd spanyolul ... "Do you speak English?" Legnagyobb meglepetesunkre - kicsit elgondolkodva - mondja: igen. Majd elmondja, h ennenek vmit es kellene 100 Peso (kb. 45 Ft). Erdeklodesbol megkerdezem, h mit: hb-t, jon a valasz. Kap. A szomszedok is adnak a fiatalabbnak. Elsetalnak ujabb asztalok fele. Ott hagynak egy dzsekit a volt asztaluknal.

Kesobb egy uzletben meglatjuk oket, uditovel a kezukben. Mondom nekik, h vmi ott maradt. Lassan, de leesik nekik. Koszonik es indulnak vissza. Vajon ott volt meg?

Biztonsagi or (Supermarket, Puerto Montt)

Varok az eloterben, nezelodok. Odajon a biztonsagi or, beszel hozzam ... En csak bamban nezek. Mondom, h angolul ... Lassan kiveszem a kerdes lenyeget: "Where from?" "Hungria".

Egyszerubb esetekben ez a beszelgetes veget is jelentene ..., de lassan ujabb kerdes jon: "Aeroplane?" "Yes, si." A dragasag ujjdorzsolgeto (huvelyk/mutato) nemzetkozi jelet a "Cruiser?" szo koveti. "No." En is dorzsolgetem. "Hotel ..." hozzateszem. "Sleep, eat." kapom a megerto nyugtazasat mondandomnak.

Meg - hasonlo stilusban - megtudtam, h a chilei biztonsagi orok nem tul jol keresnek, vannak nemet baratai (Kolnben), akikkel itt talalkozott vhol.

Az egymast koveto gondolatok megfogalmazasa miatt szunetekkel surun szaggatott beszelgetesunknek kolcsonos jokivansagokkal vetunk veget.

Ignacio (Chile)

A ketszintes hajo volt az elso Puerto Montt es Bariloche kozotti harom hajokazas kozul. Minden ulohelyen volt utas. Az indulas utan ki lehetett menni a kulso fedelzetre is, megis indult a nagy joves-menes.

Az also kabinban nagy iskolas csoport, 11-14 evesek. Egyen szabadidoruha, Puerto Varas Colegio. Az egyik arc - mogotte a barataival odall elem, kezeben kartya es vmit magyaraz spanyolul: "... magico ...". "English?" Nem zavartatva magat, angolul ajanlja kartya trukkjet. Belemegyek. Huzzak 8 lapot, valasszak egyet, keverjem vissza a 8 koze. Mutatja a 8-at nekem (o nem latja oket) sorban, a valasztottnal kell szolnom, megall. Latszolag ezt is leteszi, mint az elozoket. Megis ez a kezeben levok kozott a kovetkezo lap. Kesobb meg beszelgettunk par szot. Jopofa "trukk" volt.

"English" man (Bariloche, Argentina)

Amolyan privat taxit hivtunk a repter fele. Az idosebb sofort kerdezem, h tud-e angolul. "Elobb tudtam, mint spanyolul" - jon a meglepo valasz. Negyedik generacio egy angol csaladban. Igy jol elbeszelgetunk halaszlerol, rogbirol, focirol, itt elo nepekrol, stb. Jo tarsasag volt.

Nincsenek megjegyzések: