2023. október 29., vasárnap

Tainan

  

A HSR (High Speed Railway, nagy sebességű vonat - ez is 250 km/h sebességgel halad) állomásról, ahol az autót leadtuk, Tainan felé indultam tovább, immár társaság nélkül. A vonat Tainan állomásáról még 25 perc a városközpont egy helyi vonattal. Ez a negyedik legnagyobb város (kb. 750 ezer fő). 

A szállás is megvan gyorsan - a Google-nek hála. Ugyanis a neve csak helyi írásjelekkel van kiírva. :-O

Belül sem jobb a helyzet, a recepciósok pár angol szóval elmondják amit nagyon muszáj és örülnek, hogy  gyorsan megértem (vagy legalábbis azt hiszem és bólogatok). A WiFi jelszóért így is külön le kellett menni: mondják ott van a szobában leírva. Na ja, kínai írásjelekkel (maga a jelszó számsorozat volt, kb mint egy telefonszám)-

Elindulok még gyorsan a környéken körülnézni és egy kis élelmet szerezni. Pár utcával tovább belefutok egy Chikan Hallow Festivalba. A rengeteg alkalmi piaci áruson és némi zenén kívül több ebből sem derül ki számomra (persze azon túl, hogy a Halloweenhez (is) kapcsolódik). Összesen még 5 nem ázsiai arc volt a hatalmas tömegben. 

Egy kis zene

Egy hatalmas bábú (?)

Némi street food így is beesett nagyjából mutogatós módszerrel. Az angol itt nem sűrűn beszélt nyelv.

Másnap reggel kezdődött tulajdonképpen a város megismerése. Egész pontosan egy mosás volt az első program, de ez sem telt el meglepetések nélkül. A mosó- és szárítógépek rendben voltak, a mosoda is ott volt, ahol a google szerint lennie kellett (vagy fordítva). 

Útközben nagyobb zaj (zene?) volt hallható az egyik mellék-mellék utcából. Vasárnap volt éppen. Volt ott egy kis templom, előtte tér, azon pedig rengeteg ember és jó páran beöltözve illetve zenészek. Valamire nagyon rákészültek. 

Próba?

Fellépésre készülve (örültek a fotónak)

Ahogy megyek tovább, még a templom területén egy hatalmas nyitott ajtójú kazán. Krematórium? (Furcsa lenne a város közepén.) Kisvártatva egy arc nagy csomagokat dobál bele elégetni. Jórészt sárga valamik. Mások pedig hordják neki a muníciót a templom más részei felől. 

Később több olyan kisebb boltot is találok, ahol ilyen sárgára festett üres papírcsomagokat árulnak különböző kiszerelésben, kb 1500 ft körül kezdődik az árazás.

Házi (pontosabban közúti) megoldás (több helyen is volt az égetéshez ilyen alkalmatosság az utcákon)

Az internet szerint ezeknek a sárga csomagoknak az elégetése a halottjaink előtti tisztelgés. Fura szokás és hihetetlen nagyüzemben megy. 

A mosás után elindulok a várostól távolabb eső első úticélomhoz.

Fort Zeelandia

A hollandok ide is betették a lábukat és építettek a városban két erődöt. Aztán egy erős helyi király kiűzte őket és kötött velük békét úgy, hogy a kereskedelem azért működjön. Aztán jöttek a japánok ...

Igazából az erőd egy kis része maradt fent (falak, pár épületrész), amit kiegészítve alakult ki a ma látogatható "erőd". Körülötte pedig lelkes árusok és lelkes turisták (jórészt helyiek, mint mindenhol). 





A városban egy sétáló utca vár nagy forgalommal:


Hayashi Nagyáruház

Ez a város első (az ország második) több szintes nagyáruháza 1932-ből:


Ma művészeti árusok lakják jórészt


Ilyen belül


Szemben egy régebbinek tűnő banképület

Konfuciánus templom

Az első Tajvanon. Nagyon egyszerű, de szép épületegyüttes. Tulajdonképpen az első "állami" oktatási intézménynek tekinthető.




Chikan Tower

A másik valamikori holland építmény helyén épült későbbi konstrukció két megmaradt épülete (az egyik épp felújítás alatt), immár bent a városban, pár sarokra a szállodámtól. 




Egy kis vízesés, tó halakkal, zöld sosem árt

Ezzel az építménnyel szemben van a már tegnap felfedezett Hallow Festival. Itt ma is zajlik még az élet, mint a város sok más pontján.

Ma is van előadás, festett arcúak zenés, táncos műsora

(Nagyon rossz volt a bevilágítás)

Estefelé épp egy kezdődő zenés-táncos-jelmezes előadás kezdetére érek oda. A szereplők a kínai opera jellemző, itt vallási rítusokhoz köthető arcfestéssel jelennek meg. Ilyen festés (teljes v fél arcon) sokakon volt ma az utcákon is. 


Nincsenek megjegyzések: