2023. október 13., péntek

Szöul 2


N Seoul Tower

Kb egy kilométerre van a felvonó, ami a toronyhoz visz. A felvonó épületét végtelen mennyiségű "szerelmes lakat" köti össze a toronnyal. A toronyból nagyon szép kilátás nyílik a városra. Körbe-körbe mindenfelé Szöul. 


Ez csak egy kis szakasz ... 


... no meg a kerítéstől eltérő formák is akadnak

Dél-Korea kb 52 millió lakosából 26 millió a fővárosban és vonzáskörzetében él. Háborús szempontból nem épp a legkönnyebben védhető struktúra, de így alakult. A városban és környékén is sok a dombos rész, így sok zöld területet is látni. Ezek közé ékelődik be rengeteg toronyház, pár folyó és a közlekedési infrastruktúra. Az egész nagyon kellemes benyomást kelt. 





A fenti kilátás mellett az élesebb látással megáldottak kedvéért a távolabbi pontokat is kiírták


A torony tövében egy régi katonai poszt (reléállomás) látható és élő személyzet masíroz

Bosingak - Harang pavilon

A városi harang a kapuk nyitását-zárását jelezte és tűz- és hadiriadó célját is szolgálta. Az eredeti a XIV. században épült, többször kellett újraépíteni. 

City Hall (Város Háza)

A Városháza épülete nagyon modern előtte a régebbi időket idéző Városi Könyvtár áll, ami eredetileg a  városháza volt. Szép épületpáros a város szívében. Előtte tér. Épp valami rendezvényre készítik fel. Az épület előtt egy pavilonban a szöuli halloweeni tömegszerencsétlenség áldozataira emlékeznek. 

Szöul utcáit járva sok apró érdekességet lehet felfedezni. Egyrészt szinte minden épület mellett van valamilyen térplasztika, szobor, ilyesmi. Sok a kisebb-nagyobb demonstráció (ezek mindig békésnek tűnnek és a rendőrség is képviselteti magát - leginkább biztosítani a helyszínt, irányítani a forgalmat). 

Deoksugung Palota

A városháza mellett található. Számos épületből álló, fallal körülvett épületegyüttes.

A kapu, élő őrséggel





Egy ritka épület belső: ritka, mert általában nincsenek berendezve a műemlékek és ritka, mert lehetett fotózni (ezt általában belül tiltják).

Gwanghwamun tér

A téren két fontos szobor áll: Nagy Sejong királyé és Yi Sun Shin admirálisé (fotók ssorrenben). Ők a koreai történelem nagy alakjai. 



Sejong központ 

Ez a szobrok melletti épület egy modern művészeti központ a fenti hősökre fókuszáló múzeummal, színházi termekkel, stb. Épp nagy nyüzsgés van az előtérben. Benézünk (ha másért nem, hát egy mosdó kedvéért).

Színházi zenés előadás

Ez nem volt a programban. De belekerült. Eléggé fura módon. Az épületbe lépve számos tradicionális ruhába öltözött ember volt az előtérben és sok "civil" koreai is, akik láthatóan várták a színház terem nyitását. 

Erre odajön egy tradicionális ruhába öltözött idősebb (kinél is?) arc és beszélgetni kezd egyikünkkel. Majd közli, hogy itt ő a főnök (amit igazolni látszott a mellette álló öltönyös arc készséges későbbi segítsége) és szívesen meghív (:-O) minket a hamarosan kezdődő (kb 40 perc) koreai népzenés előadásra. Ha csatlakozunk, azonnal adna három jegyet. Lelkes lengyel barátom persze azonnal igent mondott - feledve éhségét (pontosabban éhségünket). Hát így lettünk - átmenetileg - kultúremberek. Bevallom a kultúra ilyen spontán terjesztéséért sosem lelkesedtem. Azonban az előadás érdekes volt, a zene koreai, a színpadkép pedig régi időket idézett. Bizonyára magunktól nem találtunk volna ilyen programot. 

Bár az előadás előtt ettünk valamit gyorssegély jeligére, egy rendes vacsora egy sarki "csirkés" helyen kellett még. Sörrel. Ránk fért.


Nincsenek megjegyzések: