2023. október 12., csütörtök

Szöul 1

 

Megérkezés

A gép természetesen késett, de kevesebbet, mint amennyivel indult. A határátlépés a bangkoki reptér csúcsforgalmát idézte, kb 1 óra sorban állás.

Utána ismerkedés a helyi eszközökkel: ATM (Global, ami ismeri a külföldi kártyákat és először mindent be kell ütögetni, a kártya csak a vége felé kell és utána a PIN kód).

Koreai utazási kártya (T-Money, nagyobb városokban jó helyi közlekedésre és itt-ott fizetni is). Feltölteni csak készpénzzel lehet. Venni automatából és automatával is töltöd fel. 

Vonat (az Express külön jeggyel megy, a kicsit lassabb megy kártyával is). 

A szállás 2,4 km. Sétálok, mert jól esik a mozgás a repülő után. Már este 10:00 körül van az idő, de kb 18-20 fok van. Az út az elején a Szöul Seoullo 7017-n vezet, majd dimbes-dombos utcácskákon át. Veszek vizet (ami utólag jó ötlet volt, mert a csapvíz fura szagú és ízű, mar iható). 

Munka és pár ital után megfáradt helyi menedzserek (vagy palánták) érdeklődnek, hogy honnan jöttem. Az egyik a Hungary-t sem érti, de a mási egyből rávágja, hogy Budapest szép város. 

A szálláson kis papír a recepciós pulton a nevemmel, mellette szobakulcs. Ennyivel le is tudtam a misztikus check-int.

Nem kellett sokat küzdeni az elalvással. Reggel ébreszt a telefon, érkeznek a lengyel barátaim. Épp az ébresztéssel egy időben szálltak vonatra. Gyors készülődés és visszasétálok a reptéri vonathoz: az a találkozó helye. Együtt metróval vissza a szállásra. Lepakolunk és irány a város.

Myeong dong

Myeongdong a város központi része (leginkább üzleti értelemben). Először ide sétálunk le a szállástól, hogy kicsit megérezzük a város ritmusát. Egy kávé mellett eldöntjük a napi tervet. A fiúk a repülés ellenére jól bírják a gyűrődést.



Myeongdong sétány a (mű)patak parton

Végül közeli parkba indulunk, ahol uralkodói paloták vannak. Végül kettő területére jutunk be: Changdeokgung és Changgyeonggung palotákba. A két palotakert összekapcsolódik és szép parkokba épültek be a valamikori uralkodói paloták. 


A város palotáit jellemzően ilyen fal veszi körül, az előtérben a régi városfal maradványai

A paloták kapuja így néz ki


Egy belső oszlopsor, amolyan kerengő

Jellemző épületek ...



Ritka kőből készült szobrok (az előtérben a a teknős egy jellemző tudáshordozó (a kőbe vésett tudásé)



Egy fedett átvezetés a kapu és épület között



Trónterem, koronázási épület kívül ...


... és belül

Ezt követően a Gwangjang Market felé vesszük az irányt. Első gasztronómiai élményünk egy est-ebéd a piacon. Belsőségek (kb: véres hurka, tüdő, máj, rizs galuska, priog-szerűség helyi töltelékkel) és Soju (ennek van magyar oldala :-O ). Bátor kezdés.


A piac bejárata és ...



... a mi kis konyhánk

Még egy kávézás és lassan a csapat elfárad. Irány a szállás. Ügyintézés, tervezés másnapra, blogírás, alvás.

Még pár koreai érdekesség az első napról

Az nem meglepő, hogy a koreai írásjeleket nem ismerem (így volt ez Japánban is), de itt - bár sok minden ki van írva angolul) - vannak kihívások. A "sok minden" messze nem minden. A helyiek (például jól öltözött öltönyösök az üzleti negyedben) még egy átlag thai arc angol ismeretét sem hozzák: leginkább semmit. 

Itt-ott párban vannak egyenruhás turista segítők, jó angolsággal, komoly segítőkészséggel és még némi humorral is. Ők jó arcok. A szolgáltatásokban megesik, hogy beszélnek valamit angolul, de sokan semmit. Fura, hiszen ma elég turistás helyeken jártunk. 

A Google nem minden térképes funkciója működik. A két helyi ajánlott navigációs app pedig félig angol, félig helyi jelekkel próbál segíteni. Ehhez adjuk még hozzá, hogy minden helyi elnevezésnek van legalább két-három enyhén különböző angol átirata. Elbutulás ellen épp megfelelő "rejtvény fejtés" itt turistáskodni.

Szöul nem kimondottan olcsó, nagyjából az elutazásom előtt tapasztalt magyar árszínvonallal lehet találkozni (nem tudom, hogy alakult az infláció az elmúlt pár napban ;-) ). Multikkal a belváros jól ellátott és sok a helyi másolat is (különösen kávézókból van sok). 

A másik érdekesség, hogy bár ez Korea és bizonyára joggal gondolják, hogy sajátos a kultúrájuk, a messziről jött és a környéket látott ember számára vannak hasonlóságok. Leginkább a tradicionális építészetben (például Japánnal) vagy a kultúrában (például Vietnámmal). A modern dolgokról kár is ebben a dimenzióban gondolkodni: azok nagyon hasonlóak. 

A helyiek szabály követőek: legalábbis a felszínen. A közlekedésben, sorban állásban, mozgólépcsőn, stb. Ha megy is itt vmi "okosban", akkor a turistának nem látható. A helyiek - mint általában Ázsia ezen részén - nagyon udvariasok is, ha kapcsolatba lépnek egymással. Egyébként meg haladnak a tömeggel. Ez utóbbiból is van elég reggel a vasútállomás környékén és nappal az irodaházak környékén (ebéd idő, dohányzó hely). 


Minden fontos városban van egy darab a berlini falból, itt is. 
A medve pedig - ebben az esetben - berlin jelképe lenne

Nincsenek megjegyzések: