2013. április 1., hétfő

Bagan 2.


Korábban ébredtem és még a kellemes hűvösben indultam kerékpárral pagoda nézőbe. Immár teret engedve a földutaknak, pontosabban homok ösvényeknek, melyeken itt-ott úgy elsüllyed az országúti stílusú, egy sebességes kerékpár (a vicc kedvéért az első-hátsó fékek szintén fel vannak cserélve), hogy le kell szállni és tolni.

Sok-sok pagoda van. A leghíresebb az aranyozott Schwezigon.



A szépségüket a közelükből sokszor nehéz igazán élvezni, mert nem is nagyon láthatók egészben - oly nagyok. Így távolabbról nézheted meg egészében, közelebbről pedig részleteiben és belülről. Bár sokfélék, de általában a négy égtáj felől van bejáratuk vagy szentélyük kialakítva egy-egy Buddha alakkal benne, esetleg még néhány mellék alakkal.


A fontosabbaknál árusok sora övezi a fedett járdát, mely a szentélyhez vezet. Bár kínálgatják vallási és egyéb termékeiket, nem a külföldiekre vadásznak elsősorban, van bőven hazai zarándok illetve turista is.

A szentélyeket leszámítva nagyon laza az egész hely. Szabály csak néhány van: legyen rajtad ruha (nagyon short és rövidszoknya nem elég) és ne legyen a lábadon semmi (cipő, papucs, zokni). Ebből a szempontból kicsit kellemetlen a sokszor koszos, forró kő. A szabály az oda vezető utakon is érvényes és szólnak is, ha figyelmetlen lennél. Erősödik a talpbőr :-)

Pár nagyobb pagoda teraszára is fel lehet menni (legálisan vagy nem értve a feliratokat) és e helyekről látszik igazán a környék építményeinek végeláthatatlan sora.

A poros utakon található még monostor, kisebb falu, farmszerűség, kecskék, ökrök.



Az útikönyv szerint vitatható minőségű rekonstrukciókra is sor kerül(t). Látszik számos épületen ennek nyoma, de a többség eredeti állapotában várja a látogatók sorát.

Építettek Baganban "eredeti" stílusban múzeumot és itt is épült palota rekonstrukció, de ezek jól nélkülözhetők.

A fárasztó napot egy kókuszos (zöldséges) csirke (+főtt rizs) és egy zöldséges sültrizs kompenzálja. Az adagok itt is az amerikai (két embernek is elég lenne) sztenderdet követik.

Próbáltam szervezni a következő napok programját, utazásait. Az útikönyv szerint segítőkész és utazókat összehozó helyi iroda arra volt jó, hogy elmondja, ami benne van az útikönyvben is. :-(

Nincsenek megjegyzések: