2013. április 11., csütörtök

Turista, mondd ... 2.


Közlekedés

Továbbra is lenyűgözőnek tartom a közlekedési kultúrát: "menni és menni hagyni". Táblák, szabályok alig. Mégis működik. Nincs vita, anyázás. Mindenkinek megvan a helye és az együttműködési kultúrája az úton. Dinamikus. Nem állunk meg eldönteni, hogy kinek van elsőbbsége, hanem a felismerhető szándékhoz igazítva közelítünk egymáshoz. Zavart csak a turisták okoznak, amikor megtorpannak (mert ugyebár ők a szabályokat kutatják) és így szándékaik is felismerhetetlenné válnak.



Érdekes az is, hogy a hiányos (takarékos?) közvilágítás ellenére számos jármű nélkülözi a lámpákat (kerékpárok, traktorszerűségek), de így is működik a forgalom).



Amennyire spórolós a világítás, annyira ambiciózus a duda és index használat. Idővel mindkettő esetében felfedezhető valami logika: az index az előzz-ne előzz kérdést érinti leginkább, míg a duda az előzök, itt vagyok vagy csak épp az üdvözlés kódolására szolgál - szerintem.

Gyerekek helyzete is érdekes. Az egész kicsik is elvannak az út mentén úgy, hogy a család rájuk sem hederít - valahogy nem mennek oda, ahol már nem kell(ene) lenniük. A nagyobbak pedig terelik az állatokat, vezetik a különböző traktorszerű eszközöket, kerékpároznak felnőtt járgányokon és utaztatják a még kisebbeket motorokon - felteszem, jogosítvány nélkül.

Busz

Igen tág kategória, az 1-2 üléses elnevezésű éjszakai ún. VIP vagy Express kategóriától a - már említett - platós teherautóig sok minden belefér. Az azonban közös bennük, hogy a sofőrön kívül van legalább egy (néhol kettő)  kalauzszerű figura, aki az utasokat, csomagokat rendezi, beszedi a pénzt, kiosztja a hányáshoz szolgáló zacsikat, intézi a tankolást, kisebb bevásárlást. Nem a létszámhatékonyságra hajtanak.
Általában az ajtóban, platós esetben annak végében állnak. Vigyáznak arra is, hogy a balos-jobbos forgalmi átállás miatt sokszor az úttest közepére leszálló utasok túlélési esélyei a nullától különbözzenek.

Internet

Kalawban nem ment a szálláson a net. Csatlakozás a WiFihez OK, mögötte van net, de nem megy ...
Próbálok szót érteni a kedves portással: a notebookját ajánlja, mondván, az működik. Nem értem.
Később újra próbálom. A portás, most egy másik, azt mondja, hogy este 9 után próbáljam. Kis értetlenkedésre fény derül a helyzetre: az esti-éjszakai adatforgalom olcsóbb és a WiFi mögötti mobilnet erre van kifizetve. Ezt akár ki is írhatnák ...

Villany

Az elektromos hálózat jól kiépített, de - a neten olvasottaknak megfelelően - szinte mindennaposak az áramszünetek.



A szállások általában felkészültek: generátorok (általában dízelmotoros meghajtással: zajos-büdös), konverterek, manuális vagy automata átkapcsolók, megosztott áramkörök (pl. a légkondi nem kap áramot generátoros üzemben).

A labilis hálózati viszonyok igénylik az értékesebb berendezések (TV, dekóder, számítógép, stb.) védelmét külön e célra gyártott kütyükkel.

Persze mindez pénzbe kerül és lehet, hogy összességében többe, mint egy megbízható alapellátás kiépítése.
Hozzá kell tenni a történethez, hogy számos helyen (boltok, házak, falusi udvarok, ipari létesítmények) látni kisebb-nagyobb napelemeket működni. Talán ez egy terület, ahol nagyobb eredményeket is elérhet Myanmar.

Bor

A pár száz méteres tengerszint feletti magasság és a meleg klíma jó lehet a szőlőnek. Egy dél-afrikai borászat és helyi - állítólag az országban első - pincészete nyomul a turisták körében termékeivel (ez egy másik cég, mint akinek a borászatában jártam). A kis helyi reptéren két üzletük is van.



Nem értve a borok készítéséhez, az jut csak eszembe, hogy ausztrál barátaink is néhány kisebb borászatban kezdték, míg manapság már komoly játékosok a piacon.

Lehet, hogy pár évtized múlva ez lesz a myanmari borokkal is?

Foci

A lábtenisz népszerű, udvarokban is előszeretettel játsszák, itt fonott labdát használnak, mely anyaga valami növény merevebb része (talán bambusz?).

Focizni rendes labdával szokás, ezt tették a szerzetesek is, de a ruha és a cipő kérdésében sajátos megoldásaik vannak. Néhányan átöltöztek sport trikóba, sportnadrágba, de a többség szerzetes ruhát hajtogatta úgy fel, hogy mozogni tudjon.



Bár páran elővettek sportcipőt, a legnagyobb részük mezítláb játszott. Néhányan térd vagy bokavédőt is húztak legalább egyik lábukra, de volt aki egyik lábán zoknival is beérte. Kicsit mókásan néztek ki ezek a kiegészítők. Az volt a benyomásom, h ezek inkább "divatcikkek" semmint eredeti funkciójukkal bíró tárgyak.
Azonban ők így is élvezték a játékot.

Egy kis politika

Tényleg csak egy kicsi, ugyanis politikáról itt nekem senki nem beszélt. A katonai hatalmat lassan helyettesíteni látszik valamiféle demokrácia. Ezt jelezte Hilary Clinton, majd Obama látogatása, nyitás a kereskedelemben és turizmusban.



A legkisebb településen is - kétnyelvű - nagy tábla jelzi a "Nemzeti Liga a Demokráciáért" helyi irodáját.
A hivatalos személyek úton-útfélen kedvesek velünk. Ilyen viselkedést még sehol nem tapasztaltam részükről.

Ezekből persze semmi nem következik a helyi állapotokra nézve, de legalább eloszlathatom azt a benyomást - ha egyáltalán van ilyen -, hogy ez egy veszélyes hely.


Nincsenek megjegyzések: