2013. április 12., péntek

Yangon 1.


Reggeli és csomagolás, reptér.



Most igazi Air Bagan gép jött (ATR-42), időben és meg is érkezett Yangonba. A reptéren várt egy hölgy (a vízum és repülőjegyek ára miatt, kifizettem), majd egy - megosztott - taxival jöttünk be a városba.

Beszélgettünk út közben.

Yangon 4-5 milliós város. Tilos a kétkerekű járművek használata (motor, kerékpár). Tényleg alig látni. Így viszont marad az autó és a busz. Érdekes.

A szállás OK. Elindulok körülnézni, programokat szervezni.

Víz fesztivál (Water Festival) és új év

Azt hallottam, hogy e hét végén van a myanmari híres víz fesztivál (állítólag egy hatalmas locsolkodás) és a következő hétvége a helyi új év. Az a  hét végig ünnep. Meglátom majd a víz fesztivált vasárnap.
Ez véletlenül alakult így. Azonban a városban folynak előkészületek: lelátók és színpadok épülnek és a vízipisztolyok kínálata is igen erős.

Sajnos az ünnep azzal is jár, hogy mindenki utazik. A Bago-ba tervezett utam meghiúsul, mert se vonatra, se buszra nincs már jegy. :-(



Vasútállomás épülete

A vonatot magam próbáltam intézni, míg a busz ügyében az egyik (immár harmadszor előkerült) német srác ad felvilágosítást.



A Lonley Planet gyalogtúráját követem a "nullás kilométerkő" (Sule) pagodától a gyarmati angol épületek során keresztül a muszlim illetve indiai negyedekbe, számos jellemző épülettel és piacokkal.



St Mary Katedrális



Muezin



Baptista templom



Igazságügyi Palota



Hotel Strand a gyarmati időkből

Útközben eszem ezt-azt. A szállás felé beülök egy kávéra valami helyi gyorsétterembe WiFi-vel. Itt köszön rám az említett német.



"Panel"

Jól elfáradok. A német és kanadai haverja átjönne a szállásomra. Intézem nekik a helyet. Hétfőn repülünk mindhárman Bangkokba.

Az elmúlt napok és helyek lassú, nyugodt tempójához képest furcsa a nagyvárosi rohanás, nyüzsgés, a nemzetközi hangulat. Egyrészt olyan, mintha visszatérnél a civilizációba, másrészt mintha elvesztenél valamit a nyugalomból, ami eddig körülvett. Érdekes.

Nincsenek megjegyzések: