2013. március 31., vasárnap

Bagan 1.


Mandalayből a busz 7:30-kor indul. Ébredés 6-kor, csomagolás, motoros taxi, reggeli (fánk, de lehet, hogy inkább lángosszerű izé). Busz. Bár van légkondi, mégsem fagyasztó. 7 óra.

Első utastársam egy kedves, de angolul szinte semmit nem tudó fiatal szerzetes. Megkínál vmi olajos-édes keksszel; én meg őt "hazai" rágóval. Meikhtilában addig mutogat, míg lefotózom a múlt heti balhéban felgyújtott egyik épületet. Nincs szükségállapot a látszat szerint.



A második utastársam egy aranyos lány. Tíz perc után telehány két körben egy átlátszó műanyag zacskót az - ezek szerint. -értelmetlenül elfogyasztott ebéddel. Aztán felakasztja az ülés ruhafogasára békésen lengedezni, mint egy győzelmi zászló. A busz dél körül megáll fél órára. Egyenebéd: a tegnapi vacsihoz hasonló rizses kombó -persze fizetni kell érte, de jól esik a kaja.



Kettő után érkezünk. 7 óra - utálom a buszt. Taxi (motoros itt tilos, ez meg annyi, mint a reggeli motoros taxi és a buszjegy együtt) és így jutok a lefoglalt szállásra. :-(

Bagan

Három település van egymás mellett: régi és új Bagan illetve Naung U. A távolság kb. 10 km.



A szállásomon ingyenes a kerékpár. Ezzel indulok 4 körül megnézni a környéket. Az útikönyv több ezer pagoda, sztúpa jellegű, többségében a XI-XIII századi építményről tesz említést. Ezek között vannak jelentősebbek és "futottak még".



Már a taxiból is számos látszott, de kerékpárról tényleg lenyűgöző a látvány.



Fotózgatok a naplementében. Bemegyek egy nagyobba, kislány jön, hogy a szomszédos épületből van jó kilátás.



Jól beszél angolul, 13 éves, tényleg jó a kilátás. Persze el akar adni képeket vagy a családi ajándékboltból valamit, de ezť kihagyom - inkább az oktatásához járulok hozzá ...
A városkában beesek még egy (a világon egyetlen) thanakha múzeumba.



Ez az a fa, ami jó naptejnek és a múzeumban bemutatottak szerint - szinte minden részét hasznosítva - számos más dologra is: epilepszia, sebek, láz, fejfájás, menstruáció, stb. Mindenestre az biztos, hogy része a Burma ősi gyógyászatának. A hely pedig jópofa.



A túrát egy zöldséges sülttészta koronázza meg némi helyi sörrel és blogírással. Egészségetekre!

Nincsenek megjegyzések: