2013. április 16., kedd

Turista, mondd ... 3.


Mix

Yangon nagyon vegyes a lakosság összetétele szempontjából: a burmaiakon kívül van itt jelentősebb indiai, kínai közösség és ennek megfelelő épületek is szép számmal és több helyen is: minaretek, hindu templom, buddhista építmények. Látszólag békésen elvannak egymással.

Helyi járat - Yangon

Itt a jobb-kormányos buszok jobb oldalán (is) van ajtó, ezt is használják leginkább. Itt áll és üvöltözik a kalauzféle. Bár az útikönyv említ számokat, ezek arab számmal nincsenek feltüntetve. Így a busznak a turisták számára esélye sincs: gyalog vagy taxival (esetleg triksával - az ugyebár három kerekű).

Bétel még egyszer



Szinte minden utcasarkon van árus: tört bétel dió a fő összetevő. Az alap egy tenyérnyi levél, erre kerül vmi fehér "festék" felkenve, majd a dió darabjai és valami szárított reszelékféle, esetleg még vmi szórható műanyag edénykéből. A levél feltekerésével, lezárásával készül el a rágcsálnivaló.
Aztán már csak rágni és köpni kell ...

Posta és telefon

Még Kalawban jutottam el postára feladni a képeslapokat. A kinti napsütéssel szemben egy sötét nagy teremben találtam magamat. Pult elválasztó (sötétített) üveggel, semmi más. Senki más.

Öt-egy arányban nyert a személyzet. Egy evett, kettő pihent, egy fontoskodva lapozgatott valami hivatalos iratot. Nagyon kedvesen elvették a lapokat, szépen, alapos, precíz munkával felragasztották rájuk a bélyegeket, elárulták az árát, visszaadtak, mosolyogtak.

Mintha telefon nem is az ő üzletük lenne. Az utcákon itt-ott kis asztalkákon vezetékes készülékek, mellettük emberek, felettük lóg a közeli épületbe tartó vezeték. Várják a hívókat, akik, ha nem is sűrűn, de azért előkerülnek (még).

A mobil más. Természetesen számos üzlet árul kiegészítőket, használt készülékeket. Végül úgy döntöttem, hogy nem veszek helyi SIM kártyát, mivel az internet elérhető volt általában.
Persze attól még távol vagyunk, hogy itt is mindenki mobillal rohangáljon, de gyors a fejlődés: a mobil net jellemző, sokszor a szállások is azt használják, de az utcákon is sokan kütyüznek.


Nincsenek megjegyzések: