2017. május 14., vasárnap

Nara


Egy óra alatt el lehet jutni vonattal Oszakából Narába. Nara 720 körül lett az ország fővárosa egy időre. Rengeteg régi épület van a városban, a világörökség része. 

Mint Japánban általában, itt is számos épület elpusztult a idők során, de a legfontosabbakat rendre újra felépítették. Hol változatlan, hol valamilyen modernizált formában. 

A városnak ezek a régebbi részei a leginkább emerléptékűek. A napunkat három templom meglátogatása köti le.

Kohfukuji templom 

E templom van a városhoz a legközelebb. Szép öt szintes pagoda is áll mellette. Egyik épületét épp felújítják. 

Innen tovább indulva van egy kis városi épület, benne pár eszközön a földrengés biztos (inkább csillapított) építési technológia és a megoldások hatása kerül bemutatásra. Egy versenyautóülésben földrengés szimulátor is kipróbálható - különböző rengéserősséggel és a csillapítás hatásával is. Nagyon jó kis hely. 

Todai-ji templom 

A központi szentélyben három nagy Buddha alak van. Itt fotózni is lehet. Azt talán még nem említettem, hogy - néhány kivételtől eltekintve - Japánban nem veszik le a cipőt a templomba lépéskor. A szentélyhez néhány monumentális kapun keresztül vezet az út.

A fő épület körül számos további is van, ezek jó része nem látogatható. 

Innen egy nagy parkon keresztül jutunk a harmadik templomhoz. A parkban, mint Nara ezen a részen mindenfelé, rengeteg szelíd és éhes őz el. Élelmezésükről a turisták gondoskodnak, őket pedig az őz eledel árusok szolgálják ki. Szép evolúciós eredmény ;-) 

A park - szó szerint - tele volt gyerekcsoportokkal, hat évestől tizenhat évesig. Lelkesen turistáskodtak ők is. Egyenruhában, egyensapkában. 

Kasuga Taisha templom 

Szép parkos környezetben van, az oda vezető úton, a parkban rengeteg laterna van, melyek nagyon kellemes hangulatot árasztanak. 

A templom egyik épületében épp valamilyen ceremónia folyt, szépen beöltözött személyzettel, zenével. 

Befejezésül még ebédeltünk egy jót a belvárosban, aztán visszaindultunk Oszakába. 

Némi nézelődés után pihenéssel telt az este. 

Nincsenek megjegyzések: