2017. május 17., szerda

Japánosságok


Kuka

Ez az a tárgy,  ami az utcákon, tereken, vasútállomásokon nincs, meglepő módon szemét sincs (nagyon ritkán látni). Vidd a szemetedet haza! Ami a helyieknek még talán megoldható, de nekem fura lenne felszállni a repülőre két hétnyi szeméttel ;-) 

Az utcára áruló fagyis előtt sincs szemetes. Ugyanakkor az ott álló srác (a fagyizóhoz tartozott) örömmel vette el a szalvéta+kiskanál kombó szemetünket. 

Jobb híján maradnak a multik kuka lelőhelyként: Starbucks, Meki, 7/11, stb.

Később itt-ott találunk kukát, pl vasútállomáson, de nem könnyű. Ha mégis sikerül, akkor legalább három, de inkább négy felé kell a szemetet válogatni és ezt komolyan is veszik. 

Padok 

Nagyon ritkák a városok közterein. Általában a nagyobb városokban parkok sincsenek. Menni kell ... 

Ugyanakkor a helyi szokások szerint menet közben nagyon nem illik enni: a streetfoodot is állva el illik fogyasztani. 

Tanárok 

Említettem több alkalommal, hogy nagy számú, különböző korú diákság volt jelen a programjaink során. Ami feltűnő volt és később megfigyelés tárgya lett, azok a tanáraik: igazából az az érdekesség, hogy - szinte teljesen függetlenül a diákok korától - a tanárok fele férfi volt, és azok is inkább fiatalabbak, mint idősebbek. 

Úgy tűnik, hogy a tanár szakma társadalmi presztízse valahogy más erre felé, mint otthon. 

Toilet 

Japánban örökzöld téma. Nem is írnám meg újra a szokásos dolgokat. 

A 2010-es utamhoz képest a kezelőszervek számos helyen az ülőke mellől a falra kerültek, ami mindenképpen fejlődés, mivel így jobban kézre esnek. 

Bár láttunk hagyományos (értsd: pottyantós) WC-t is, az elmondható, hogy szinte mindenhol nagyon tiszták. Még az oszakai metró állomáson is inkább úgy néz ki egy mellékhelység, mint Budapesten egy több csillagos szállodában. 

Eddig az egyetlen kivétel talán Nara állomáson volt: amolyan magyar kocsma szinvonallal. Persze itt sok a külföldi turista is :-o 

A közlekedési eszközök mentén bőven vannak WC-k, könnyű megtalálni őket mivel jól ki vannak táblázva és természetesen ingyenesek. 

Zöldség-gyümölcs 

Japánban rengeteg helyen van kaja. Azonban alig-alig lehet zöldségeket, gyümölcsöket találni, az is drága (relatíve). 

Piacok léteznek, de turistaként nem esnek útba vagy látómezőbe. 

7/11 (Seven-eleven) és Family Market 

Két üzletlánc. Városi környezetben szinte egymást érik. Olybá tűnik, mintha nem is lenne más élelmiszer üzlet a környéken (Esetleg egy Lawson, ami ugyanez a kategória). 

A kínálatuk eléggé alapvető, mindenből egy kicsi. Előnyük a hosszú nyitvatartás és talán az is, hogy alkoholt is árulnak. 

Levegő 

A hőmérséklet 15-28 fok között változik (éjszaka-nappal). Szóval nincs 35 fok odakint. Mégis rengeteg helyen úgy megy a légkondi, mintha Thaiföldön lennénk (és ott sem mindig indokolt). 

Persze számos helyen a légkondi és a levegő cseréje egy rendszerben van megoldva, ami biztos előnyös így vagy úgy, de a szállodai szobában vagy megfagyunk vagy büdösben ébredünk (sok helyen az ablak nem nyitható), a vonatokon (érdekes, hogy a shinkansen e tekintetben is üdítő kivétel), metrókocsikban dől a hideg és nemigen van hova elbújni, számos étteremben, kávézóban hasonló a helyzet (ezt még súlyosbítja, hogy a dohányzás sincs mindenhol tiltva az éttermekben :-o). 

Az az érzésem, a japán szervezettség és racionalitális számára e területeken még vannak kiaknázatlan lehetőségek.

Maszk 

A fiatalember szerint az egészségügyi maszk, amit itt nagy divat viselni, elsősorban azért kerül fel valakire, mert valamilyen betegsége miatt a többiekre tekintettel van (mármint, hogy ne kapják el tőle) és csak másodsorban hordja egy kisebbség saját biztonsága miatt. 

Mintegy érdekességként megemlíteném az egyik kávézó tini párját: a maszkos lány simán etette kanalával a neki igencsak udvarló fiút. Hm ... 


Nincsenek megjegyzések: