2017. május 9., kedd

Hakone kirándulás


Kamakura állomásról egy átszállás után elértük Odawara állomást és egy privát vasúti vonalon haladtunk tovább ismét egy átszállással Gora állomásra. Innen libegő kabinokkal lehet a tó partján fekvő Togendai-ba jutni, ahol a szállásunk lesz. 

Út közben vannak látnivalók. 

Mi Owakudani állomáson a vulkáni tevékenység nyomait és a forrásvizek származását keresnénk. Sajnos egy 2015-ös kisebb vulkánkitörés óta a látogató ösvényeket, melyek hét éve még látogathatóak voltak, lezárták. Így elég messziről látható csak ez az érdekes terület. 

Természetesen a kénes forrásvízben főzött és így megfeketedett héjú tojások árusítása zavartalan - aranyárban. Azonban elfogyasztott tojásonként - egyes források szerint - plusz hét életév nyerhető. Bocs .... 

Owakudani 1044 m a tengerszint felett, de a környező vulkanikus csúcsok 1400 m körüliek. Az egyik épületben egy kis múzeum van szinte szimbolikus áron, mely nagyon szépen mutatja a környék geológiai történetét. 

Amire a kabinnal eljutottunk Togendai-ba jól megélénkült a szél és már délután négy körül járt az idő. A szállásunk - barátom fiának a javaslatára a Ashinoko Ichinoyu szálláson van fél panzióval (gyk: vacsorával és reggelivel). A szállás nevét azért említem, mert bátran ajánlom mindenkinek, aki épp erre jár.

Korai érkezésünk egyik előnye, hogy a hat órai vacsora előtt még marad idő a japán onsen (forró vizes fürdő, itt természetesen valami vulkáni forró vízzel) élvezetére. 

A vacsora menü angolul is megvan. Alapvetően shabu-shabu (gázláng felett forró vízben magadnak főzöd a zöldségeket és a húst), de van kis előétel, savanyúság, rántott hal, valami tofus csoda is és rizs - természetesen. Desszertnek shorbet (valószínűleg japán yuzu citrus likőrrel készült), italnak sake és sör. És mindez kedves japán stílusban és minőségben. Befejezésül még megkóstoljuk a fekete szója teát (Black Soy Bean Tea vagy Kuromame tea), amit sokan az egészséges japán étrend egyik gyöngyszemének tartanak).  El is repül nagyjából két óra mindezzel. 

 Némi netezés és alvás. 

A fotón épp a sikló, ami a vonat és a libegő között volt még... 

Nincsenek megjegyzések: