2018. március 13., kedd

Kep


Kep egy tengerparti kisváros. Amolyan ideális kirándulóhely. Kb 25 km. Az út majdnem nyílegyenes. Semmi érdekes. 


A városhoz közeledve az első érdekesség a rák piac a tengerparton. Nem nagy, de nagy a kínálat. A kiadós reggeli után nem vagyok még éhes, pedig a tényleg friss tengeri herkentyűk igen csábítóak, a faszén-parázs-sültek füstje viszont kissé fullasztó a piac sátorponyvái alatt. Továbbállok.


A városka felé haladva egyre sűrűbben látok a tenger oldalán kiterített gyékényeket, székeket, integető hölgyeket. Ezekre a helyekre a kiránduló helyieket várják - végülis vasárnap van. A központhoz közeledve már nagy a tömeg.


Egyes részeken a gyékények felett kis szalmatető, alatta függőágy - ezek is bérelhetők. Bár az idő kissé felhős (én sem készültem fürödni), idővel kisüt a nap és érkeznek az újabb vendégek. 


Szobrok: rák, fehér ló, sellő, fehér ruhás hölgy: itt-ott elhelyezve, ezek a látnivalók.









Benézek egy pagodába: készséges, de kissé alkohol illatú arc vezet körbe.






Tovább indulva két fiatal srác keres valamilyen utat. Megnézzük a papír térképen (az okostelefon nem volt túl nagy segítség).  Megtalálják, amire szükségük van. Érdeklődnek a moped bérlésről. És a működéséről. Az egyik gyakorol is kicsit az én gépemmel. 

Az erdei sétaút, amerről a srácok jöttek - szerintük - nem túl érdekes. 



A főútra a másik irányból indulok vissza. Útközben van egy sólepárló telep.



Megnézem. A parcellákba engedett tengervizet hagyják elpárologni, majd begyűjtik a sót. Raktárházakban tartják. Érdekes hely ez is. 



Hazafelé indulva megtalálom a La Plantation elágazását: hosszú vörös poros földút vezet a célig (tényleg hosszú).  Alapvetően bors ültetvény - turista verzió (fotók a poszt végén). 

A vörös khmerek kiírtották, újra telepítették (európaiak). Vietnám, mint legnagyobb termelő mellett Kambodzsa, India rúg még labdába. Egy bevezető előadás, kóstolás (friss zöld, feldolgozott fekete, fehér, vörös, füstölt, a legújabb tengeri sós illetve hosszú bors és kurkuma van terítéken).

Séta az ültetvényen: a bors mellett találkozunk még ananásszal, marakujával, sárkány gyümölccsel, papajával. 

Megnézzük a kézi válogatást. Unalmas lehet egész nap.

A poros út mellett kisebb lakott zónák, zajlik a napi élet. Visszatérve Kampotba, késő délután, eszem valamit kései ebéd gyanánt. Gyorsan elment a nap. Ami kimaradt, azok a környékbeli barlangok. Majd legközelebb. 

Este jól esik a medencében hűsölni.


Bors ültetvény messziről


Banán virágjával


Sárkány gyümölcs ültetvény (még gyümölcs nélkül)


Maracuja (zöld éretlen gyümölccsel)


Ananász (egy tő egy gyümölcs)


Hosszú bors


Bors ültetvény közelről


Bors válogatás (zöld vs vörös szemek)


Kurkuma


Bors (nagyon közelről)


Papaya

Nincsenek megjegyzések: