2018. március 23., péntek

Doha, megérkezés


A repülőút jól telt. Az öt órai keléshez sikerült hozzátenni még kb három óra alvást (ismét három helyem volt - nincs sok utas még ezen a járaton).


A beléptetés gyors volt, a szállodából küldtek autót értem a reptérre, így gyorsan meg is érkeztem. 

Egy kis rendezkedés és felfrissülés után elindultam a környéket megnézni. Itt az idő kb olyan,  mint Thaiföldön volt (napsütés, 30-35 fok). Mozgás alig. Délután 2 felé gyalogos alig, bár járműforgalon van rendesen. 

Elsétálok a part és a központ felé. Üzleteket sem nagyon látok, amit mégis, az szinte mind zárva. Szieszta. 

Az Qatar Nemzeti Bank (ami nem a központi bank, hanem kereskedelmi) és a Pénzügyminisztérium épülete mellett vezet az utam.


Az első épület, ahova bemegyek a Qatar Islamic Center (Qatar Iszlám Központ - angolul van egy bevezető, ismertető kis kiállítás az iszlám vallásról, ami érdekes és eléggé eltér a jelenlegi otthoni megközelítésből.) Az épület másik része egy mecset. Mecsetből egyébként szinte minden utcára jut legalább egy. Egyszerű, szép és jól karbantartott épületek - hangulatos esti kivilágítással.


A parton sétány veszi körbe az öblöt. Kikötővel kezdődik.  Itt van a The Pearl Monument (Gyöngy Emlékmű).


Esti fényben


Az öböl túlsó oldalán rengeteg magas épület, modern központ, melyek Hong Kong szerű kivilágítást kapnak estére. 


Park és háttérben az Emír palotája

Ezen az oldalon egy szép park (alatta három szintes parkoló). A város híressége a Souq Waqif (Waqif Bazár): amolyan stilizált bazár rengeteg üzlettel és szinte mindenféle tradicionális áruval. A mecsetekből kihangosított imák alapján látom, hogy az üzleteket öt óra körül, az egyik ima után, kezdik el kinyitni.


Bazár (részlet)


Aranyműves bazár

Hazafelé sétálva a környék olyan, mintha kivirágzott volna: a kihaltnak tűnt épületek most nyüzsgő üzletek, az üres utcák megteltek emberekkel.


Mecset udvara esti fényekkel

Meglepetésemre összefutok két arccal az utolsó pattayai szállásom medencéje mellől. Rövid beszélgetés. 

Eléggé álmos vagyok részben a korai kelés részben a négy óra időeltérés miatt. Korán elalszom.

Nincsenek megjegyzések: