2018. március 8., csütörtök

Kampong Cham


Délután négy körül érkeztünk meg. A holland arc felajánlotta a tuk-tuk transzfert a hotelba. Elfogadtam, bár gyalog sem volt több négyszáz méternél. 


Fürdés után elindultam megnézni a város egyik érdekességét, a bambusz hidat Koh Pen szigetre a Mekong folyón. 


Maga a sziget csak a nagy olvadások után, a folyó alacsony vízállásánál sziget. Az olvadások alatt a folyó sokkal magasabb - ez a védművekből is látszik. 


A híres bambusz híd is évente áldozatul esik az áradásnak, majd mindig újra megépítik. A sziget strandként üzemel. Nem tudom mennyire kockázatos itt fürödni. A híd pár száz méter a szállodától. A parton széles sétány, kondi park, játszótér, pár étterem. A közelben a főút hídja, mely keletre, Vietnám felé visz. 


A hídon és a szigeten számos fiatal szerzetes, az iskola utáni szabadidejüket töltik itt. Az egyik egész jó angolsággal beszélgetni kezd és egy darabig csatlakozik hozzám. Sok érdekesség mellett megjegyzi, hogy a turisták (=nyugatiak) mindig terveznek...  Ő a társaival iskola után csak úgy eldöntötte, hogy eljönnek Phnom Penhből ide. Van valami igazság abban, amit mond.


Este megnézem a partot északi irányba is, vacsorázom. A sétányon nagy az élet: tánccsoportok gyakorolnak, sokan sétálnak, kütyüznek. 


A parton néhány szálloda, éttermek turistáknak, egyébként a helyiek élik mindennapi életüket.  A szállodától nem túl távol esküvői sátor, elegáns násznép traktorokkal (=SUV). Nincs nyomulás a turistákra, inkább kedves mosolygás. Nyugalom.

Ma sem volt nehéz elaludni.


A reggel nehezen indul, végül foglalok szállást Phnom Penhbe, kijelentkezem, elmegyek reggelizni az épp a napokban megnyitó kambodzsai Arabitia kávézóba (=helyi Starbucks). Kicsit minden körülményesen megy még, két napja nyitottak. A kávé viszont rendben van. 


A parti sétány 


Sikerül délutánra buszt foglalni és addig egy tuk-tukot bérelni. Kicsit ki kell menni a városból két látnivalóhoz. 

Phnom Srey és Phnom Pros 


Régi és új templomok, az egyik egy hegy tetején, jó kilátással. Tulajdonképpen egy épületegyüttes.


Sok az új épület és a folyó építkezés. Fiatal szerzetesek épp befejezik ebédjüket és csendes pihenőre térnek. 



Wat Nokor 

Angkor stílusú régi templom, felette modern épület (ügyes megoldás) körötte sztúpák, amolyan sírkert lehet.


Kívülről


Belülről


És egy kis esküvői fotózás (volt profi fotós is ;-)

Francia őrtorony 


A francia őrtorony a folyó túloldalán van, de csak erről az oldalról láttam (nem láttam értelmét átmenni). 

Ezzel a városi program lassan véget is ért. A szállodában begyűjtöm a holmimat és elsétálok a buszomhoz.

Nincsenek megjegyzések: