2008. április 18., péntek

Turista, mondd ... 3

Motto: "Turista, mondd, mit tehetsz?; Orulj neki, hogy itt lehetsz!"


Oleles, de megse - Shanghai


Nem nagyon akartam ezt a tortenetet megirni, de aztan valakinek elmeseltem pelda gyanant valamivel kapcsolatban es kozben rajottem mennyire jellemzo ...

Starbucks. Reggeli, talan inkabb delelotti kave. A pultnal egy szorgos helyi (kinai) holgy, kedvesen igyekszik (tenyleg). Mint kesobb kiderult, a munkatarsa kicsit (?) elkesett. Egy fiatal feherboru holggyel egyszerre erkezunk - udvariasan elore engedem. A fiatal holgy fel fejjel magasabb nalam, eros alkatu, de nem kover - teltkarcsu.

Idovel ujabb feherboru holgy erkezik. Nalam kicsit alacsonyabb, vekony, kicsit pupos testtartassal. Ismerik egymast. Ot is elore engedem, raerek. Megkoszoni.

Udvozles. Karok olelesre tarva, arcok puszira keszen - a magassag kulonbseg miatt kicsit felemas a jelenet. Es ekkor a szin mozdulatlanna dermed a masodperc toredekere, arcok, kezek megtorpannak es hatalmas igyekezettel elkerulik a fizikai kontaktust. Visszanyerve a mozgas dinamikajat a film kisse visszaporog, a testek a masik oldal fele lendulnek, aztan az erintes hatarat ismet rutinosan megerezve a mozdulatok ujabb toredek idore megakadnak az elozo tukorkepenek megfelelo groteszk helyzetben - meg kis csucsorites is belefer - a biztonsagos tavolban levo arc iranyaba. Innen ismet visszafele zajlik a mozdulatsor. A preciz vegrehajtas ajandekakent az izmok elernyedhetnek, a kellemetlen (?) fizikai erintkezest sikerult elkerulni ..., es kezdodik a kovetkezo fazis.

Elkezdenek beszelgetni - felreismerhetetlen amerikai angolsaggal.

... mennyire jellemzo az individualizalodo nyugati kulturara.


Bezart orszag - Uj-Zeland


Termeszetesen nem a hatarait zartak le/be. Mar Aucklandban fetunt, hogy 5-7 kozott az uzletek szep sorban bezarnak. Videken ez meg feltunobb. A varos (ezt a fogalmat viszont tagan ertelmezik, a magyar "telepules" talan a legjobb megfeleloje) legtovabb nyitvatarto ABC-je este 8-kor zar. A benzinkut is.


Furcsa, de legalabb elorelato leszel. Ha megsem, akkor remenykedhetsz a gyorsettermekben vagy kocsmakban - de nem sokaig. Egy-ket kivetellel ezek is zarnak 7-8 korul.
Ez van, ezt kell szeretni.


FREE - Uj-Zeland


FREE (Ingyen) - egy ujabb angol kifejezes. Nem szo, hanem egy egesz tortenet.

Ha szallast keresel vagy valami szolgaltatast veszel, lehetnek az arban bennefoglalt dolgok (included), pl.: reggeli, ado. Ha nincs benne (excluded), akkor vagy nincs vagy kulon meg kell fizetni. Ez ilyen egyszeru.

De mi a helyzet, ha valami ingyenes (FREE)? Pl.: az internet. Hat lehet, hogy tenyleg ott van, mukodik es kesz. Es ez jo is (lenne) igy. Kulonosen, ha valami FREE miatt valasztod az adott szolgaltatast. Persze az is lehet, hogy OUT OF ORDER (elromlott - oszinte, egyszeru uzenet). Van trukkosebb is: Temporarily closed - Sorry for any inconvenience caused. (Ideiglenesen uzemen kivul - sajnaljuk az okozott kellemetlenseget.) Ettol jobb: Out of order - repairman is on his way (elromlott, a szerelo mar uton). A lap kb. 2-3 honapos lehet, a szerelo valoszinuleg Europabol indult utnak - hajoval.

Ilyenkor persze a dolog matematikaja is egyszeru: ha X az ar, akkor X-FREE=X, es ezt tetszoleges szamu FREE eseteben mukodik, X erteke valtozatlan - pedig FREE-bol a sok a jo, hiszen akkor sokan fogjak a szolgatatast valasztani. Hm ...

A legjobb FREE - eddig - Fiji egyik BackPackers szallojanak 18 lyukas golfpalya ajanlata volt. Ott a trukk feltehetoen az osszes tobbi golfozashoz szukseges cucc berleti dijaban keresendo.
En inkabb orulok az included-nek. Az benne van az arban. Ha nem mukodik, akkor mas az ar is.


Hivjon minket! - Uj-Zeland


Termeszetesen zold szamon - azaz ingyenesen (fulkebol idonkent egy kis apro nem art). Persze foglalasokban a szallashelyek is segitenek. Igy volt ez a Milford Sounds-i repuloutnal is. Azonban a masodik nap, az ujabb hivas helyett (egy ora mulva kiderul ...) kimentem a repterre. Az ok egyszeru volt: mindenkeppen arra mentem tovabb, igy idot (kb fel ora) nyerek vele, ha nem a varosban varok. Ha nincs repules azert, ha van, akkor meg ram nem kell varni.

A repter par bode. A szolgaltatomnak semmi nyoma egy tablan kivul: "Meeting place" (talalkozo hely) felirattal. Erdeklodom. Hivjam fel oket. Hm ... Ugye mobilnal szo sincs ingyenessegrol (ket nemzetkozi hivas, szerencsesebb esetben egy, esetleg valami specialis tarifa - biztos kiderithetetlen ...). Van egy keszulek egy masik bodenal. Probalom magyarazni, hogy vegre hus-ver embert szeretnek latni. Mert ugyebar egy ora alatt lehet nehany utast talalni meg ... Te varsz, a profit margin javul - vagy marad a kod es nincs szolgaltatas. A kelet-europaiak gyanakvasa ...

A ficko segitokeszen elkiser egy kis gepnel tenykedo pilotahoz, tortenetesen a ceg, akikkel repulnek, pilotajahoz. Elmagyarazom a helyzetet. Telefonaljak ... Ezt is elmagyarazom. A bodenal az ingyenes ... Ezt is elmagyarazom.


Mento otlete tamad (a maga szempontjabol): ugyis be kell mennem a varosba (marmint abban az esetben, ha repulunk), mivel ott kell fizetni.

Be kell vallanom, hogy ezzel engem is meglepett. Ugyanis sem a szorolapon nem volt ilyesmi, sem az eddigi telefonalgatasok soran nem jott elo, hogy meg a varosban is kell valamit intezni. Persze a szallasrol van FREE transzfer (elautokazgatsz-elvarakozgatsz amig mindenkit osszeszednek ...), az ido (a tied) nem szamit. Azt azert tudni kell, hogy amikor lefoglalod a helyet - telefonon -, akkor elkernek egy hitelkartya szamot (biztositekul, ha nem jelensz meg, stb.).

Ez volt a pillanat, amikor meglepetesembol felocsudva en is tettem egy ajanlatot. Miszerint az igen sok penzert, amibe az ut kerul, a szolgaltatast ugyfelfokuszuva alakitjuk - az esetemben legalabbis. Igy: meg varok 10 percet, akkor megmondja, hogy repulunk-e, es hogy az irodajuk - anelkul, hogy en barmit csinalnek - megoldja a hitelkartyam terhere a fizetest. Ha ez nem tetszik, akkor mondja meg az irodanak, hogy most vesztettek el egy utast ...

El kellett ketszer magyarazni, mire megertette, hogy engem baromira nem erdekelnek a telefonjai, irodai, szabalyai, az sem, hogy o "csak a pilota". Biztos van mobilja, "csak egy telefon", es van egy utasuk vagy beszelgetunk meg es nincs.

10 perc mulva - orommel - kozolte, hogy repulhetunk, a fizetes megoldodott, de menjek majd be az irodaba a bizonylatert - ha kell. Hat nem kellett.

Valakinek Uj-Zelandon elmeseltem a tortenetet. Szerinte ritkasag, hogy valaki (itt a pilotara gondolt, nem ram) ilyen rugalmasan megoldjon egy ilyen helyzetet. Ez mindenesetre elgondolkodtato.

Nincsenek megjegyzések: