2008. április 12., szombat

Egy kis technikai hatter 2

Szalloda - Shanghai

A szallason kivalo volt az internet. Volt ket gep (az egyik kinai, a masik angol oprendszerrel. Elerheto volt ket ingyenes WiFi HotSpot - mukodott az e-mail kuldes, bar a jel igen gyenge volt (es nem a szobaban, hanem a PC-k mellett. Az egyetlen technikai nehezseg a sebessegben volt. Idonkent igen lassu volt. De ingyen es helyben.

Internet a la Kina

Szoval volt turheto es ingyenes internet eleres. A blog szerkesztesevel sem volt semmi gond, a fotok is felmentek.

Az egyetlen blokkolt oldal maga a blog volt (a szallodabol es internet kavezokbol is). Mint olvaso, nem volt elerheto. Olyasfele WOM (Write Only Memory, Csak irhato memoria).

"Office" - Shanghai

Nagy lehet az internet iranti erdeklodes, mivel a fenti felirat egy uvegezett felulettel, uvegajtoval az utcara nezo, szamitogepekkel teli terem ajtajan tudatta, hogy az nem internet kavezo.

En is konnyen annak neztem volna. Hogy mi volt ott, az - legalabbis angolul - nem derult ki semmibol.

SSL titkositas

A T-Online es a Google (GMAIL) is SSL titkositassal enged csak levelet kuldeni. Ennek nem lenne semmi kulonos kovetkezmenye, ha bizonyos WiFi serverek tamogatnak ezt. De ha nem teszik, ami ingyenes es fizetos esetben is szamos esetben elofordult, akkor megy a PDA-n a bongeszes, letolthetok a levelek, de kuldeni nem lehet.

Ha megkerdezed a WiFi kupon arust arrol, hogy van-e SSL tamogatas, akkor ugy nez rad, mintha hulye lennel. Pedig nem te vagy tudatlan ...

A legkorrektebb az a holgy volt, aki nem kerte el a kupon arat, mivel nem mukodott (Uj-Zeland). Sot felirta azt is, hogy mi "hianyzott".

Memoriakartyak

A PDA-ban levo SD memoriakartya a masik ut a PDA-rol a PC fele adatokat atadni (marmint akkor, ha nincs szinkronizalo szoftver), felteve, hogy van kartyaolvaso - ami egyre tobbszor van, mivel a fenykepek CD\DVD-re irasa is uzlet.

Az elet megsem olyan egyszeru. Bar a kartyaolvasok altalaban a leginakabb hasznalt tipusokat egy egysegen belul kezelik, valamilyen - altalam meg nem azonositott oknal fogva - nem mindegyik olvassa a tipusra (pl: SD) egyebkent megfelelo kartyat.

Az egyik az olvasas helyett, felismerve a kartyat, annak formazasat javasolta (elvetettem), mig ugyanezt a kartyat mas helyen siman olvasta a gep.

Hat ilyen az elet ...



Ismet a kisse felhos, esore hajlo idojaras segitett a blognak ... Remelem Fiji megajandekoz nemi napsutessel is.

Nincsenek megjegyzések: