2008. április 4., péntek

Nelson es kornyeke

Abel Tasman Nemzeti Park

A part menten es a kozeli erdokben hosszabb-rovidebb turaosvenyek vannak, melyek oda-vissza bajarhatok. Ha valakinek nincs kedve ehhez, akkor az egyik iranyba (akar mindkettobe is) mehet vizitaxival (speed boat, gyors hajo) is. A hajok tenyleg gyorsak es indulaskor igen szellemesen oldjak meg az utasok kenyelmes szallitasat.

Maga a kornyek igen szep, akar a tengerrol, a partrol vagy az erdokrol van szo.


Golden Beach

A partra tervezett hetvegenket az egesznapos szombati esozes elegge elrontotta. De hat itt az idojaras elegge kiszamithatatlan.

Penteken meg belefert egy oranyi kajakozas (kis esovel), amely soran a sziklakon piheno fokakkal sikerult talalkozni. A szombatot elmosta az eso, igy - egy rovid setat leszamitva - maradt a tarsasagi elet es a Tantrix.

Vasarnap elmentunk kavezni. "Uj-zelandiul" a kavezas sok minden fele dolog fedoneve lehet (kisebb kirandulas, beszelgetes, etkezes, ujsagolvasas es - talan nem meglepo modon - maga a kave fogyasztas is szoba johet). Esetunkben a kavezas (fel ora autokazast kovetoen) egy egy oras turaval kezdodott (visszafele ugyan ez) az apaly alatt "szaraz" tengerfeneken. A "szaraz" a jol jarhato homoktol a saros-lapos szakaszokon at a kb 1 meteres vizig mindent jelentett.

A kave jo volt, a szandalomrol sikerult lemosni a raragadt saros izet, es a kornyek tenyleg szep volt.

Sajnos ismeretseget kotottunk az ott elo allatkakkal is, akik a szunyogokhoz hasonloan, de az eredmenyt tekintve maradandobban csipnek (ki egy darabot beloled). Nem tudom, hogy mi a magyar nevuk (szotarban sem talaltam, de valami "homok repulo/legy" lehetne). Roluk a kovetkezo napok mindegyiken megemlekezhetnek ket okbol is: (1) a tobb napos csipesek idonkent ujra viszketnek (2) minden elovigyazatossag ellenere naponta szaporodtak a csipesek. De nem fogom ennek ismetlesevel elrontani az egyes napokat.


A haz korul, ahol laktam Nelsonban, szep utak vannak, idonkent ezekre jartunk futni vagy kerekparozni.

Sajnos kep nincs errol a reszrol, de reggel az obol felol felkelo nap sugarai az erdon pihennek meg es vetitik a fara az ott kerekparozo arnyeket. Jol nez ki.

Egy bo het utan elindultam a deli szigeten egy korutra egy kolcson kapott autoval.

Nincsenek megjegyzések: