2008. április 18., péntek

Fiji 2

Mana sziget

A szigeten nehany szallashely van (resort), dragabb-olcsobb. Infrastruktura szegenyes. Az ut kb. 1 ora hajoval Nadibol.

Az ut

Transfer 9-kor, kisbusz, hajo. 9:35 arc jon (gyalog). Menjek kb 200 meterre egy hote
lhez, varjak ott ra, mindjart jon. Jon, irany a tengerpart, ott var a hajo (ladik?). Kb. osszejovunk 15-en, plussz a hatizsakok. Beferunk, bar ez eleinte lehetetlennek tunik. A ket motor kozul csak az egyik all le utkozben, masik kannabol kell vennie a benzint. Az onindito helyett madzaggal kuzdo helyinek harmadszorra sikerul beinditani. De sikerul.

Megerkezunk. 100 meterre kikoto (molo), de mi a vizbe ugrunk (igy biztos olcsobb, a beszallasnal is vizbol indultunk pedig ott is volt egy kis molo). Par oceaniai tipusu helyi (nehezsulyu boxolo ki
vitelben) osztozkodik rajtunk az olvashatatlanul kitoltott vocherek alapjan. Megoldjak. Elindulunk nehanyan az egyikkel.

A szallas Hall (ez lenne a neve egy szallodaban), de itt etterem, kozossegi helyseg, iroda, stb. Check-in (bejelentkezes), de ez az eligazitas udvarias angol forditasa ebben az esetben. A fonok, a Big Man, tenyleg nagy. Egy ido utan rajovok, hogy Shrekre hasonlit.

7, 13, 19 a harom etkezes idopontja. Johetsz k
esobb, no problem. Bar elso este a kesesben levo arc - ebedrol mar jol ismert fel virslinyi - kolbasza a kitett tanyeron (ugyanis a valamikori uttorotaborok egyenkaja rendszere van, vegetarianusoknak kolbasz nelkul) kisse meghult (vegulis senki nem bantotta a kesesert). Ivovizet is adnak (ha van uveged, palackod, megtoltik) - a csapviz nem ihato. Egy nap utan megmutatjak a tartalyt (lehet 3-5 kobmeteres), amiben az esoviz gyulik. Innen nyerjuk az ivovizet.

"Fiji time" ("valamikor" - szigoru forditasban). Ha aggodnal: "be relaxed" ("lazits!"). Vegulis ezert jottunk.

A fakultativ programok izgatjak csak a szemelyzetet. Elerve a dupla break-even pontot (100%-os EBIDTA ratat, haszonkulcsot), akar nemi diszkont is belefer.
Mar nem emlekszem a szallas tipusanak szep angol elnevezesere (vocher mar nincs nalam), de a szoban at vezet ket vendeg utja a furdo-WC reszhez, en meg rajtuk at jutok ki az epuletbol. Egy nap utan monopolizalom a furdot. Lassan megkapom azt, amiert fizettem. A szobaban agy, kis asztal, lampa, ventilator, kis ablak. Elso nap ket (most, amikor ezt irom, itt a harmadik) aramszunet. Az internet (a foglalaskor meg egyertelmuen volt) azota elromlott (CPU is wrong, a processzor rossz). A mobil viszont hasit (Vodafone). Szoval 5 nap elszigeteltseg jon. Talan nem is art.

A tenger

A tenger itt baromi tiszta es meleg. Az egyetlen zavaro dolog a tengeri hinar, ami reszben a part kozeleben nol, reszben uszkal a viz szinen, amig az a partra nem veti.

A sziget


A sziget zold sok novennyel, partjan feher homok, a fokokon vulkani fekete vagy valami voroses-feher kozet. Itt ott eles, mashol csuszos, de korbe lehet kuzdeni magad 1-2 ora alatt. Egyszer megteszem ezt az utat. A tengerparti turista szallasok mogott a helyiek szallasai, falvai huzodnak meg. A delutan egyenruhaban hazatero gyerekek iskola letere utalnak. A sziget korben kb. 7-8 km lehet. A belso ut (osveny) felvezet egy dombra - jo kilatassal -, egy elhagyottnak tuno telepre (van aki szerint itt valami tulelo valosag show forgatasa folyt). Az erdei osveny - egy masik, helyiek altal lakott reszen keresztul - egy ujabb udulotelepre visz. Annak masik vegen egy kis fuves repter, a nyugati part (itt: Sunset beach). Ezzel be is jartuk a sziget nagyjat.

Szamkivetet

Ha jol emlekszem, ez volt a magyar cime Tom Hanks filmjenek. Az egyik nap azon a szigeten voltunk kirandulni (Island Hopper, szigetek kozott), ahol - allitolag - ezt a filmet forgattak. Lakatlan, korulotte korallok, mas szigetek es - szerencsemre - gyonyoru napsutes. Amivel az idot mulatod az a napozas, olvasas, furdes, kartyazas, beszelgetes (bar az angol anyanyelvuek temai nem nagyon kotnek le: angol akcentusok, idojaras, ki merre jart, stb.).

Benevezek egy ketmeruleses buvarkodasra. Sok szep hal, a legerdekesebb egy meteres capa.

Pillanatok alatt eljon az indulas ideje ...

Nincsenek megjegyzések: