2008. április 4., péntek

Emberek 3

Egyetemistak - Shanghai

Szemerkel az eso. A Shanghai Muzeumba tartok a "Nep parkjaban". Ram koszonnek angolul - helyi fiatalok. "Honnan ...?" Tulesunk ezen a fazison. Ok is turistak (talan nem kell semmit venni). Mernoknek, orvosnak (akkupunktura, kinai orvoslas), tanarnak tanulnak. Jol beszelnek angolul. Csak a gyakorlas kedveert beszelgetnek.

Tea fesztivalra hivnak. Lehet, hogy erdekes, de felek, hogy elmegy az ido es ugrik a muzeum. Meg beszelgetunk egy kicsit az esoben. Buszkek az angol tudasukra. Ok az iskolaban kezdtek tanulni, de most mar ovodaban is oktatjak. Hm ... Aztan megyunk tovabb.

Egyetemista - Shanghai metro

Kenyszeredett mosoly a tomegben (ez a kinai zavarban). Koszon angolul. "Honnan ...?" Egyetemista. Szeret utazgatni. Volt Lhaszaban (Tibet). 48 ora vonattal, 10 napot toltott ott. Tetszett neki.

Baratian, nyiltan erdeklodessel beszel es kerdez. Erdekes a fiatal generacio nyitottsaga es tudni-tanulni-megismerni akarasa. Nincs bennuk az "en vagyok a f...a gyerek", amit szamos, az angolt anyanyelvi szinten beszelo eseten erezni lehet. Elgondolkodtato ...

"Next station is Z.... Park" Bye.

Portre - "Vaci utca", Shanghai

Ez a portre - kivetelesen - elelmezesi segelyert cserebe keszult. Jobban szeretem, ha nincs a portre mogott gazdasagi egyuttmukodes, de ez mar csak igy alakult.













A kovetkezo viszont spontan foto.

Itt jut eszembe, hogy sem Hong Kongban, sem Shanghaiban nem lattam reszegeket. Pedig italt arulnak sokfele. Boltban, etteremekben es nem is kulonosen draga.











Halasz - Uj-Zeland

A kolcson kocsihoz jart nehany info is. Peldaul, hogy vegyek fel nyugodtan stopposokat. Itt ez igy szokas. Felvettem. Halasz. Negyszer egy het a tengeren, ket het szabad. Most megy a hajora, holnap kihajoznak.

Izes helyi angol: amit lehet megsporolunk, mindenbe keverunk egy kis mely á hangot es valami jelentes nelkuli "ehj" szeru nyogessel fejezzuk be. Idovel majd megerted. Idovel ...

Utkozben kicsit alszik - amikor stoppoltam, velem is elofordult.

Erik - Uj-Zeland

Egy szobaban voltunk a "BackPackers"-ben. Erik nemet, Berlinbol, 20 eves. A baratjaval mulatja az idot Uj-Zelandon - szeptember ota. Dolgoztak - legalisan. Ebbol elnek, utaznak. A szulok csak a repulojegyet alltak.

Nyelvet tanultak. A baratja nemetes akcentussal beszel, nyelvvizsgara keszul. Erik ugy beszel, mint a halasz (lasd fent). Nem mondanam meg, hogy nem ide valo. Par het mulva indul haza. Informatikat fog tanulni. Ovek a vilag ...




Nincsenek megjegyzések: