2012. április 15., vasárnap

Turista, mondd ... 3.


Mindent az uzletert - Kuala Lumpur

A fenykepezogepem regi aksijai felmondtak a szolgalatot. Vettem egy garnitura ujat (nem volt magaban), a fazon szo nelkul felbontott ket toltos keszletet es - sztem - fair aron jott a 4 aksi. Mint kesobb kiderult, tokeletesen mukodnek is.

Spa - Nha Trang

Soha nem voltam meg Spaban (vagy nem igy hivtak vagy nem tunt fel). Mindig gyanus volt az elnevezes es attol, h most voltam, meggyanusabb lett.

A csomag, amire befizettem: 20' gozfurdo, szauna; 30' iszappakolas; 60' masszazs (reszletes specko nincs). A szolgaltatast kinalo arc semmit nem ertett angolul. Amit tudott mondani: "Yes, sir." Ez barmire kijott belole, amit hozza szoltal.

Elemtolt egy ciril betus spa-menut. A masik arc latta, h ez nem OK, elokapott egy angolt. Nem az volt benne, mind a szobai prospektusban, de mivel az is volt kirakva mellettuk, abban megmutattam, h mit akarok.

Ajton betessekel az arc. Oltozonek tunik, ablak nelkul, szekrenyekkel (kulcs csak egyben van, az egesz 2-3 m2). Otthagy. Levetkozok, elpakolok a kulcsos szekrenybe. Veszek 2 torolkozot (egy magamra, a masik a biztonsag kedveert). Kinyitom az ajtot.

Az arc mutatja, h menjek. Kinyit egy ajtot. Goz. Kicsi, sotet, csap nincs. Goz van boven. Kb. 5 perc mulva bead egy torolkozobe csavart kis uveg vizet (ez jol is esik). Ujabb 5 perc mulva ajto nyilik, az arc attesekel egy szaunaba. Az is kicsi es nem tul meleg. Kb. 5-10 perc mulva innen magam indulok ki. Ujabb kicsi, ablaktalan helyseg: jobbra fa fekhely, a masik oldalon zuhanyzo. Kapok vmi boxer felet. Egy holgy beken iszappal. Otthagy. 20-25 perc mulva benyit, a zuhanyzora mutogat. Kimegy.

A falon vmi ruhafele, kis torolkozo (most lett hasznos a masodik szerzett es orizgetett torolkozo). Lezuhanyzok, torolkozom, feloltozok. Kinyitom az ajtot; ujabb szobaba megyunk. Kozepen masszazs agy (europai jellegu), hidegokado legkondi (elmutogatom a taviranyitojat, nehezen elokerul, beallitom vmi elviselheto uzemre), rolam dol meg a viz a szaunatol.

Masszazs. Thai-sved keverek vmi anyaggal. A vege fele forro kovek - ez nagyon jol esik. A masszor a vegen erdeklodik, h honnan jottem. "Hungary". Teljes homaly. "Hungary". Teljes homaly.

Aztan: "Tip money". Hm ... Nincs nalam egy vas sem. Az egesz ment a szoba szamlajara, a penzem a szoba szefjeben. "No money. In the room." - gondoltam ezzel lezartuk a beszelgetest. Egyebkent sincs sok okom jattolni. "Come, room". - megdobbenek. Nagyon. Eddig senki meg sem szolalt. Intek a fejemmel, h nem. Elmegyek atoltozni es ott hagyom oket.

Ez egy **** szalloda szolgaltatasa. Igaz, a prospektusban azt igertek, h mas erzessel jovok ki, mint amivel bementem. Ebben nem tevedtek.

Gazdag - Ha Long Bay

Adelaide-i (Ausztralia) csalad, kiskamasz fiukkal es lanyukkal velem azonos programon vannak. Idonkent beszelgetunk.

Az apa egyik alkalommal - minden kulonosebb indok v ok nelkul - elmondja, h tobbek kozt azert jottek Vietnamba, h a gyerekek - latva az itteni szegenyseget - ertekeljek, h nekik milyen szerencses eletuk van tele lehetosegekkel.

Nem szolok semmit. Nem hiszek ebben a megkozelitesben. Vajon apuka ertekeli a sajat jobb sorsat, latva a helyieket? Hat ez az ...

Szegeny - Mai Chau

A varoskabol epp tekerek vissza a faluba, amikor egy fiatal vietnami par (pontosabban a fiu, mert a lany nagyon szegyenlos) megallit beszelgetni. Azonos, az osszetartozasukat kifejezo polo, jol oltozottek, kezukben mobil, a fiunal Galaxy akarmi, fenykepezogep, turistaskodnak itt a faluban ok is. A srac vmi felsofoku kepzesben designt tanul.

A beszelgetes leginkabb nyelvgyakorlasnak tunik. Egyszercsak a srac kozli, h o szegeny.

Erre azert megprobalom neki felsorolni a fentiekhez hasonloan, h miert ketlem en ezt ...

A szegenyseg sztem az, amikor nincs mirol donteni. Latszolag elgondolkodik a megjegyzesemen. Itt is epul a fogyasztoi tarsadalom.

Amway - Vietnam

Ritkasag, h az Amway hirdetesevel talalkozz uton-utfelen. Azonban Hanoi repteren szamos uvegajton a ceg logoja virit.

Kesobb valamelyik szallason is lattam a jellegzetes Amway flakonokat a takaritoeszkozok kozott.

Az utolso meglepo Amway talalkozas: az egyik halokocsi fulkejeben epp nagy Amway logoval kezdodo power point prezentacio volt egy notebookon.

Talan itt most eli elso nagy felfutasat a halozat ...

Nincsenek megjegyzések: