2012. április 5., csütörtök

Mai Chau - Ban Lac (falu)


Ez a kirandulas egy faluba vitt el a hegyek koze. Igazabol egy tobb napos Sapa-i kirandulas helyett valasztottam, h eljussak a videki Eszak-Vietnamba is. A falu egy volgyben volt ... de ez a keprol is latszik.


Bar a falu mar elegge a turistak kiszolgalasara rendezkedett be, a kornyezo foldeken ma is elsosorban rizst es masodsorban mas haszonnovenyeket termesztenek, tartanak allatokat (csirke, marha) es nehany kisebb haltenyeszet is van a kornyeken. Bar a hazakat korszerusitgetik (epulnek vizesblokkok mellejuk, teglaval egeszul ki az eredeti epitoanayag), szamos epulet a regebbi stilusban epult meg.


A program ket napos, egy kozos haloterben, az egyik elpuletben toltjuk az ejszakat. Megerkezesunk utan ebed (a szokasos finom helyi etelek bosegesen), majd egy rovid kerekparos falunezes kozvetkezik szamos rovidebb megalloval. A kerekparok is tobbsegukben kierdemlik az oldtimer jelzot, nem beszelve a maximumra allitva is igen alacsony uleseikrol. De a celnak megfelelnek. Szoval korbejarjuk a falut. Aztan szabadprogram.


Ezt kihasznalom egy setara a szukebb faluban, majd kimereszkedunk a rizsfoldekre is. A helyiek altalaban kedvesen mosolyognak. Bar szinte minden hazban van vmi elado (vegyesbolt, ajandekok, szott aruk, faragasok, stb), rossz ertelemben vett nyomulasnak nyoma sincs.


A hazbol kolcsonzott (ingyen) kerekparral megnezem a kozeli varost (Mai Chau) is, meg ami utkozben meg erdekes.


A vacsora utan meg van egy helyi kulturalis program: elo zene mellett mutatjak be a helyi tancokat. Kedvesek, csinosak es nem kuncsorognak penzert. A vegen meg megkostoltatjak velunk az egyebkent arult rizsborukat is egy nagy kocsogbol, hosszu bambusz szivoszalon keresztul (par sor utan nem veszlytelen).

A korai lefekvest viszonylag korai ebredes is koveti (leginkabb az itt is versenyt kukorekolo kakasok miatt). A reggeli utan a kozeli varos piacan ismerkedunk a helyi arukkal (bogarak, kutyahus, bambusz, stb.).


Az egyik kozeli hegycsucson van egy barlang, 1206 lepcso vezet fel (meg lefele is). Meleg van, egyre melegebb lesz. Maga a barlang viszont huvos, erdekesen all benne egy retegben a para. Megnezzuk, aztan tovabb indulunk.


Hazafele megallunk egy vietnami kavera. Errol erdemes egy par szot ejteni: cseszealj, csesze. Felette egy fem henger, az aljan szuro (lukacskak), benne kaveorlemeny, felettuk fedo lukacskakkal, forrovizzel toltve, lefedve. Amikor szervirozzak, alul meg szinte semmi, de aztan lassan a viz leer fentrol es igy elkeszul az helyi kave. Felteheto, hogy a kave vietnami volta mellett a prokolese is a modszerhez igazodik. Maskent, mint a presszokave es maskent, mint a csopogtetos kave, de nagyon izletes az eredmeny.


Amire visszaerunk ebeddel varnak. A busz indulasa elott meg osszepakolunk, alszom egy rovidet, furdunk es egy fotos megallot kovetoen visszaterunk Hanoiba.

Nincsenek megjegyzések: