2012. április 14., szombat

Ho Chi Minh City (Saigon)


Saigon szamomra a regen latott Nap birodalma (Empire of the Sun) c. filmbol maradt meg. Persze az a 40-es evek Saigonja volt.

Kb. egy ora kesessel reggel hatra ertem Saigonba. Ez alkalommal jot aludtam a vonaton. Taxi a szallodaba, kis netezes es irany a varos (a szoba majd csak deltol).

Megkeresem a kozeli turista informaciot, lenyulok a pultbol egy - egyebkent ingyenes - terkepet. Ugy dontok, h reggelit a vietnami "Starbucks"-ban (Highlands Cafe) eszem - egyszer ezt is ki kell probalni. Az omlett nagyon finom, a cappuccinora ez nem mondhato el.


Osszerakom nagyjabol a harom nap programjat: ma varosnezes, holnap de Cu Chi alagutak, du folyopart es vmi magas epulet kilatoja. Vasarnapra pedig a maradek (Kinai negyed, mas erdekessegek, F1, stb.). A Mekong deltaba (My Tho) teheto egy napos kirandulas nagyon shoppingnak tunik (keves nezelodes, sok utazas es uzletlatogatas). Kihagyom.


Opera


Notre-Dame Katedralis

Regi foposta

Fuggetlensegi (Ujraegyesulesi) Palota - ide be is mentem. Innen iranyitotta az elnok a (Del)Vietnami Koztarsasag harcat az eszakiak ellen es itt egyeztek meg a fegyverletetelrol is az eszakiak gyozelme utan. Azota potokoll celokra hasznaljak es nyitva a latogatok elott is.


Ben Thanh piac


Varoshaza

Haboru Muzeum

Errol kellene par szot irni. Eleg megrazo a vetnami tortenelem II. VH utani, itt bemutatott resze (ami a belso kiallitasokon lathato illetve az udvaron epitett borton szekcioban - bizonyos elemeiben Auschwitzra emlekeztet. A franciak es az amerikaiak is sokat tettek azert, h ez igy legyen. A dioxint is tartalmazo "lombtalanito" un. Agent Orange (es tarsai) hatasa maig huzodik. A masik oldalrol nem esik szo ...

A muzeumban van ket magyar vonatkozasu emlek is: Robert Capa (magyar szarmazasu fotos haditudosito) itt halt meg 1954-ben (itt: az elso amerikai zsurnaliszta aldozata a vietnami haborunak); nehany magyar tiltakozo plakat a haboru idoszakabol.


Egyebkent itt hallottam lengyeleket is beszelgetni.

Keso delutan a kozeli parkban becsoppenek egy turizmus kiallitasra. Ezen korulnezve biztos vagyok abban, h van meg itt szamos erdekes es szep hely, de erdekes modon nem probaljak oket angolul (is) promotalni - valoszinuleg elsosorban a belfoldi turizmusra hajtanak.

Magarol a varosrol ket benyomasom alakul ki (Hanoihoz kepest): szellosebb es rendezettebb (jobban keveredik a regi es uj, de ez jot tesz a hangulatanak) illetve, h gazdagabb, szervezettebb (meg a forgalom is tobb szabalyossagot mutat).

Cu Chi alagutak

Befizettem egy fel napos kirandulasra csak a Cu Chi alagutakhoz. Mint minden buszos kirandulas, ez is tartogat meglepeteseket. Mindjart feluton megallunk egy "Handicapped People's Manifacture"-nel. E helyeken (mar volt ilyen megallo Ha Long-ba menet, de ott az ut majd 4 ora volt, most csak bo egy ora - lehetne) a haboru kovetkezteben serulten szuletetteknek biztositanak munkat - allitolag. Ez a megallo (20 perc, ami 30-ig tartott) kulonosen azert zavart, mert a foglalaskor kulon tisztaztam, h nincs semmilyen megallo. Sajnos az idegenvezeto sem kezeli kello megertessel a helyzetet. Kar.


Maguk az alagutak szamunkra egy rovid alagutszakaszt es sok kiallitast es meset jelentenek. Nem elvezetes az alagutban haladni (allitolag most 60 cm magas, de eredetileg 40 cm volt csak). Cu Chi kornyeken 250 km osszefuggo alagutrendszer epult 20-30 ev alatt, 3 szinten es 16000 ember lakta a jaratokat. Itt eltek es kuzdottek a kornyezo amerikai bazisok ellen (azok meg ellenuk). Egyebkent - egy bevezeto filmvetitest kovetoen - ilyen-olyan reszleteit demonstraljak az alagutakban elok akkori eletenek - a felszinen - egy dzsungel seta allomasaikent.

A loter is erdekes: nemi penzert korabeli fegyverekkel lehet elesloveszetre benevezni. Kozottuk a - meg fatussal ellatott - AK47-re, amit katona koromban magam is hasznaltam.

A seta vege fele parolt tapioka gyokeret kostolunk - ezt ettek az itteniek, amikor vegleg elfogyott mar minden mas kaja.

A csoportbol az egyik arc (vietnami, az idegenvezeto ismerosenek tunik) apja Budapesten tanult (kemikus).

Visszafele nincs megallo, csak a szokasos "szallodak kacskaringo", de most jo helyen kimenekulok a buszbol.

A F1 idomero Q2 vegere erek a szallodaba. A jo hir, h van a szobaban megfelelo csatorna.

A kozeli parkban japanok ajanlgatjak orszagukat es ennek reszekent eteleiket. Ott ebedelek vmi kaposztas-husos palacsintat. (Tartanak egy kis motoros bemutatot is.)


Bitexco Financial Tower

Az epulet Saigon amolyan modern szimbolumanak tekintheto. A 49. emelet kilatoszint. Innen latszik, h a varos 10 millio koruli lakosa hatalmas teruleten oszlik el es sok fele folynak epitkezesek.


Water Puppet Show

Vizi babszinhaz - talan ez lenne a legjobb magyarazat. Mar Hanoiban is nagyon ajanlottak, mint a tradicionalis vietnami kultura reszet. Ide is vettem elore jegyet erre az estere.

A nezoter megtelik joreszt turistakkal. A musor kb. 45-50 perc. A szinpad ket oldalan zeneszek, elo zene. A szinpad maga egy fel meter mely medence vizzel. A diszlet regi stilusu epuletet utanoz, az ajtok-ablakok helyen bambusz redony v fuggony. A babok a vizben/vizen mozognak a redonyok kozul elotunve.

A musor nagyjabol atfogja a tradicionalis vietnami elet teruleteit: rizsfoldek, halaszat, szent allatok, mesefigurak, stb. Az eloadok (babosok, 8-an) a tapsot fogadni bujnak elo a fuggonyok mogul a vizben allva.

Latvanyos es erdekes eloadas. Biztatoimnak igaza volt, egyszer erdemes megnezni.

A napot a szallasomhoz kozeli japan etteremben sushival zarom.


A kinai negyed van legmesszebb, igy ezzel kezdem a napot. Helyi busszal megyek. Kulturalt. Maga a kinai negyed nem kulonos. Talalok egy katolikus templomot, epp egy eskuvo kezdodik. Idovel visszabuszozok a varosba, nezelodok, ebedelek.


A F1 utan meg megnezek nehany vietnami haborubol elhiresult helyet: Rex Hotel, Caravell Hotel. Ujjaepultek es ugy tunik, h megprobaljak penzre (ha nem is apropenzre) valtani hiruket. Ebben nem segedkezem nekik.

Megprobalom meg a csomagolas es a reggeli repules elott ezt a postot is feltolni a netre.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak helyesbítek ! Nem tapioka, hanem manioka! Ho Apo kérte 'anno: ültessetek maniokát!

Bocs ! és üdv
egyébként tetszik a blog

Névtelen írta...

Tapioca, manioca ket neve a Cassava noveny (leginkabb a gyokere) különböző felhasznalasainak.
Kösz az eszrevetelt!
http://en.wikipedia.org/wiki/Tapioca