2012. április 11., szerda

Hoi An (Da Nang)


Kezdjuk Da Nang-gal: itt van vasutallomas es innen lehet eljutni Hoi An-ba. Persze Da Nang is jeletos varos, Kozep-Vietnam amolyan kozpontja es a kornyeke is tartogat turistaknak erdekessegeket.


Azonban en Hoi An mellett maradtam, mivel ido szukeben donteni kellett.


Megalkuszom egy taxissal, fel ora alatt Hoi An-ba erunk. Az ut a tengerparton vezet: sik terulet, szamos nagy szalloda komplexummal, epitkezesekkel, villatelepekkel, kondokkal. Az ido is szep: meleg es napsutes.


Hoi An a fenykorat a XV-XIX szazadokban elte, bar tortenelmi emlekek 2-3000 evre visszamenoleg kerultek elo. A felviragzasat a tengeri kereskedelemnek koszonheti, hanyatlasat pedig az ide vezeto folyok elsekelyesedesenek es a gozhajok ternyeresenek. Igy viszont a varos kozpontja megmaradt a XIX. szazadi allapotaban, amolyan "Szentendre" szeruseg, a vilagorokseg resze es ennek megfeleloen is torodnek vele. A varoskaban ugyan minden elado, de a regi hangulat keretei koze szoritva.

A nevezetessegek (a 18 jegyhez kotott) otos csomagban vasarolhato, tetszolegesen felhasznalhato jeggyel latogathatok (jo es rugalmas megoldas). A vietnamiakon kivul jelentosebb kinai es nemi japan nepesseg is el(t) itt. Igy a templomok, szentelyek, kisebb muzeumok eme etnikumoknak megfeleloen valtozatosak. Az erdekesebb helyeken angolul is fellelhetok a fontosabb informaciok.Szerintem a kepek magukert beszelnek. Az egy napos kirandulast nagyon megeri.



Japan fedett hid


Tan Ky kereskedocsalad haza



Phuc Kien kozossegi haz (amolyan templomfele)


A folyo


A piac

Egy muzeum belulrol ...


Egy europai arcnak allitott emlekmu tunt fel: egy lengyel szobra (Karzimierz Kwiatkowski), aki a varos vilagoroksegi statuszaert tett sokat a XX. szazadban. Errol jut eszembe, h sem Malajziaban, sem Vietnamban nem futottam ossze (eddig) sem magyarokkal, sem lengyelekkel.

A vonathoz del korul kellett elindulni a szallodabol, igy a reggelt nehany virus (az egyik szallodai PC - mint kiderult - szornyu allapotban volt es maradt is) beszerzesere illetve a szalloda medencejenek meglatogatasara forditottam. Nem art Nha Trang-ra, ami udulohely, gyakorolni.

Nincsenek megjegyzések: