2012. április 3., kedd

Hanoi 1.


Vietnam. Tulajdonkeppen igen regota ismeros orszag, hiszen mar 9-10 eves koromban hallottam rola, aztan az egyetemen is szamos vietnami tanult, bar sosem voltam nagy baratsagban veluk.

A vietnami haboru idejen, 9 eves korom korul nemigen ertettem, h mit jelent plakatokon, teherautokon az, h "El a kezekkel Vietnamtol!". - Ez volt az elso elmenyen es emlekem errol az orszagrol.

Az egyetemen egyszer volt egy vietnami szobatarsunk is 2 honapig - mivel az eredeti arc elverzett a nyar vegi potvizsgakon -, betettek szegenyt hozzank. Aztan elmenekult a szobabol.

Az utobbi evekben pedig tobb ismerosom is ajanlgatta Vietnamot, mivel szerintuk szep es olcso. Igy kerult az en programomba.

Az un. rendszervaltas utan (nem a 2010-esre gondolok) Kuba, Laosz es Kina voltak azok az orszagok, ahol meg "orzik a langot" es en megfordultam bennuk. Vietnam az elso benyomasok alapjan leginkabb Kuba (hatalom megnyilvanulasai) - Kina (forgalom) - Thaifold (minden az utcan tortenik) keverekenek tunik.

Hanoi, a mai fovaros felfedezese 2 nap alatt sikerul: Ho Shi Mihn Mauzoleum, Ho Shi Mihn Muzeum, Szepmuveszeti Muzeum, Elnoki palota, Citadella, Opera, Nemzeti Bank, Nemzeti Szinhaz, 1000 eves egyetem (Van Mieu), Pagodak (One Pillar; Hoe Nhai; Tran Quoc, ami egy gat menten a West Lake-en van), Templomok (Ngoc Son, a toban egy szigeten; Quan Thanh) Quan Chuong Gate, Nemzeti Zaszlo Torony, vasutallomas, a francia gyarmatositas epiteszeti nyomai. Persze el lehetne itt tolteni tobb idot is, de mar igy is zsufolodnak a programok a maradek napokra.







A varosban a forgalom folyamatos, a piros es a zold meg csak indikacionak sem jo, a zebra csak a gyalogosnak jelzi a veszelyt, itt emiatt meg csak nem is lassitanak. A dudalas alapeset. Es ez mind komoly - szo szerint Meg Kenyaban is tobb becsulete van a szabalyoknak.

Itt - a turistan kivul - ketfele ember van: aki epp robogoval megy vhova es aki hamarosan robogora ul. Ugyanakkor ket nap alatt egy artalmatlan motoros koccanast lattam csak. Persze vannak autosok es altalaban nekik van elsobbseguk (erosebb jogan es elnek vele, eldudalnak az utjukbol), de a legbunkobbak itt (is) a Mercedesre szavaznak ... Egyebkent nem emlekszem, h lattam volna "elsobbsegadas kotelezo" tablat. A rendorok sem izgulnak nagyon, kiveve a delegaciokat kiseroket, no meg akik igazoltatgatnak jarmuveket.

Maga a belvaros a Hoan Kiem to korul talalhato. Az utcak zsufoltak es jellegtelenek v inkabb nagyon is jellegzetesek, de ugyanabban az ertelemben. Vannak a boltocskak, elottuk minden az utcan, felettuk levo szinte(ke)n a lakas. Nehany elitebb szalloda, bolt, irodahaz, lakohaz (condo) szorvanyosan megszakitja ezt az alapkepet. Altalaban egy-egy utcaszakasz specializalodik vmire: optikusok, labbelik, viragok, taskak, selyem, motorok, szervizek, de van egesz utca urnahelyek ele valo fenykepes-szoveges marvany lapokkal (uzletenkent legalabb 20-25 minta kiteve adotokkal, fenykepekkel), stb.

Karaktere a kormanyzati-kovetsegi negyednek mas egy kicsit (sok az or, kerites es kevesebb az ember). Tenyleg fellelni a francia korszak nyomait vagy lepukkant allapotban vagy szallodanak, kormanyzati epuletnek (ez esetben sargara festve, de sokszor mar elegge kifakultva) felujitva.

A globalizacio is lassan erkezik: KFC-n kivul meg nem lattam ismert nevet az eves-ivas uzletben. Ma ittam egy kavet. Az elsot a menubol. Azt hiszem forroviz + szures modszerrel keszult, de igen izletes volt, szemben a tegnapi capuccinoval, ami leginkabb semmilyen sem volt.

Talalkozni regi ismerosokkel is: uttorok jonnek ki az iskolakbol, Lenin elvtarssal is osszefutok es rengeteg kulonbozo egyenruhassal.

Megnezem a Vietnam Torteneti Muzeum kiallitasat. Az anyaga elegge regeszeti jellegu, de erdekes. 1000+ eves allamisag ...

Az utolso nap delutanja (a harombol) a kovetkezo programok, szallasok, utazasok szervezesevel es blogolassal, keves munkaval telik.

Talan erdemes meg megemliteni, h a harom nap alatt kb 5 perc napsutes volt, igaz eso sem esett napkozben (ejszaka volt).

Itt is igyekszem a helyi etelekkel elni. Fokozatosan a helyiek ettermei fele mozgok. Ma mar olyan helyen ebedeltem, ahol a valasztas mutogatassal tortent. Par etel nevet is kiirtam mar a ketnyelvu etlapokbol - sosem art (persze a kiejtes kulon dolog).

Ket kirandulast tervezek Hanoibol: Ha Long obolbe es a hegyek koze (Mai Chau). Ezt kovetoen del, Ho Chi Minh varos (Saigon) fele indulok, elsokent Hue-ben, a regi fovarosban megallva - vonattal.

Nincsenek megjegyzések: