2012. április 9., hétfő

Hue


Vietnam regi fovarosa. A vilagorokseg reszet kepzi az 1804-ben epiteni kezdett Citadella, mely a kiralyi udvarnak illetve az azt korulvevo varosnak adott helyet. Az epuletek egy resze jo allapotban maradt fenn, mig mas reszuk megsemmisult. Hue "hatalma" 1945 augusztusaban a kiraly tronfosztasaval ert veget, hala a forradalmaroknak.


A varos korul, a Parfum folyo menten regi kiralysirok erdemelnek meg figyelmet. Megerkezesemkor a varos gyonyoruen kidekoralva reszben a "2012 a turizmus eve", masreszt az aprilis 7-15 kozotti Hue Fesztival okan.


Sajnos az itt toltott ket napbol az erkezesem napjat a szallason toltottem egy csunya emesztorendszeri zavar miatt, amit azert masnapra sikerult kezelheto keretek koze szoritani. Igy a varos es a Citadella latogatasara szoritkozott programom.


A Citadella korul es a falakon belul nagy volt a keszulodes. Aznap este lesz a Fesztival megnyitoja. Folytak a probak, az utolso simitasok. Ettol fuggetlenul minden latogathato volt.


A delelott el is telt a tortenelmi epuletek kozott. A kesei ebed utan szemerkelo esoben visszamentem a szallodaba.

Kis piheno utan meg tettem egy rovid setat a kivilagitott unnepi hangulatu folyopartra. Az idojaras nem volt kegyes a hue-iekhez es vendegeikhez: unnepseguket szemerkelo eso kiserte.

Van itt egy hajo + kerekpar kirandulas a folyon, majd az emlitett siremlekekhez. Sajnos ez most kimaradt es bekerult a "legkozelebb" kategoriaba.

Meg kell meg jegyeznem - talan nem eloszor Vietnamban -, h a helyiek itt is igen kedvesek es segitokeszek voltak. A vonatom reggel 8-kor indul, az ido szemerkelo esos. Az ataludt elso ket ora utan viszont gyonyoru napsutesre ebredek, a vonat a tengerpart felett a meredek, erdos hegyoldalban halad Da Nang fele. Biztato ...

Nincsenek megjegyzések: