2012. április 9., hétfő

Turista, mondd ... 2.


Internet - Malajzia

14 eve Malajziaban meglepoen sok internet kavezo volt es sokszor meglepoen eldugott helyeken. Ma alig talalni.

Tanah Rata varosaban volt ketto, elsosorban jatekra berendezkedve, szoftverekkel (pl: Office) eleg rosszul ellatva. Kuala Lumpurban pedig - a turista irodat leszamitva - nem is lattam ilyen helyet (kesobb lattam nehanyat).

Ugyanakkor sok helyen van jobb-rosszabb WiFi, legtobbszor jelszoval vedve. No es rengeteg hirdetes a varosban a mobil internet vilagabol.

Ha megszabadulsz a(z okos) mobilod SIM lockjatol es veszel egy helyi prepaid adat SIM-et (altalaban igen olcson), akkor lassan vilagos, h miert fellegzett be az internet kavezoknak.

A Malajziaban a legmegbizhatobb ingyenes WiFi-t biztosito Starbucksokban is szinte minden turista kutyuzik (okos telefon v net/notebook v iPad).

Itt az ideje nekem is valtani ...

Internet - Vietnam

Itt rengeteg helyen hirdetik es van is ingyenes WiFi (a minosege persze kulon kerdes) es tobb az internet/jatek terem is, tovabba sok szallas/kavezo/etterem tart par PC-t is a vendegeknek, akar a WiFi mellett is. Egyedul a szoftverek verzioi tunnek nehol kicsit reginek.

Ennek kovetkezmenye, h a blog fenykepekkel is gyorsan gazdagodik.

Idonkent a Facebook kuld uzenetet, h ezt-azt olvassam el v valaszoljak vmi bejelolesre. Reggel a turista begyujto buszra varva, gondoltam eleget teszek a felszolitasoknak.

www.facebook.com Semmi. No megegyszer. Ures browser ablak, a location a fenti, a kep ures, a letoltes befejezodott. Megjon a busz, de nem ertem, mi tortent - gyanus, h nem veletlen. Megkerdezem a gyanumrol az idegenvezetot: "Hivatalosan nincs blokkolva, de nem szokott letoltodni az oldal." Ez van. En tulelem.

(Az igazsag kedveert hozza kell tennem, h a fenti tortenet Hanoi-bol szarmazik. Hoi An-ban a szallodai PC-n vki facebook-ozott, kesobb en is kiprobaltam es itt mukodik. Hm ...)

Eszunk, de hogyan? - Utkozben

Meg Thaifoldon kerdeztem a thai ismerost, h ott eredetileg a palcika v az evoeszkoz volt hasznalatban? A meglepo valasz: egyik sem, a falujaban kezzel esznek. Kicsit furcsaltam.

Tanah Rata-ban betevedve egy helyiek altal latogatott etkezobe eszembe jutott az idezett beszelgetes. Ott ugyanis egesz asztaltarsasagok kezzel (ot ujjal: megragad-emel-betol) ettek a rizses v tesztas eledeluket - joizuen (kesobb olvastam vmilyen kiadvanyban, h ez OK is, de csak jobb kezzel - szegeny balkezesek). Leveshez persze van kanal, leginkabb az a kinai fajta.

Egyebkent a foetelekhez a kanal-villa jar es e kettovel alakitasz ki falatnyi adagot es az egyikkel (abban, h melyikkel nem lattam eddig rendszert) betolod. Kes ilyen helyeken nincs, nem is hianyzik.

Persze kinai helyen van palcika. Termeszetesen, ahogy az arak, ugy az evoeszkozvalasztek is no es a kes is megjelenik. De minek is dragan hulye szokasokkal kuzdeni?

Vietnam megint mas eset: itt a palcika a divat. Leveshez (pontosabban a lehez, mert a darabos reszhez a palcika marad) meg pl: sult rizshez (ami ugye szemenkent van es nem osszeragadva) jon a kanal.

Golf palya - Tanah Rata

Azt meg ertettem, h a F1 korul rengeteg rendor es koztuk sok-sok motoros rendor is lathato. Azt mar nehezebben, h miert hemzsegnek a motoros rendorok Tanah Rata kornyeken. Sem vmi rendezveny nem volt, a fout forgalma is normal menetben zajlott ...

Aztan meglattam egy konvojt, epp kihajtottak a helyi golfpalyarol. Sotetitett autot kisertek, a rendszam csak ket betu.

A palya elotti parkoloban arcok, akik epp magabiztosan ulnek be nem hetkoznapi autojaikba. Hat ezek miatt ez a felhajtas.

Masnap reggel ismet feltunik negy motoros rendor. Ok is ott reggeliznek, ahol en. Nyugdijas allasuk van ...

Vizum - Vietnam

Ide vizum kell (bezzeg, ha nem valtottunk volna rendszert, akkor ...; lehet, h akkor is kellene). Neten lehet elozetes vizumengedelyt kerni ugynoksegi ugyintezessel (+20 USD, kartyaval fizetheto). Nagyon kulturalt: form kitoltve, fizetve es par nap mulva jon egy e-mail az engedellyel: Vietnami szovegu level szkennelve egy halom nevvel (4 oldal, en a 2. aljan 10-es rajtszammal voltam a felsoroltak kozott. No ezt kell kinyomtatni + egy vizumigenylo nyomtatvanyt, utobbit kitolteni + fenykep + (neked inkabb -) 25 USD. A repteren egy ablaknal ezt beadod az utleveleddel es 4 kezen-kozon egy pisilesnyi ido alatt megkapod az utleveled a vizummal: mehetsz a belepteteshez.

Ami meg ehhez jar, az a nosztalgia, amit erzel a regi szep "hataroros" idok irant: a 4 szenvtelen, vakkanto, szemkontaktust kerulo, kozben ujsagot, magazint olvaso egyenruhast latva. Biztos nem volt nagy naluk a reggeli forgalom, mert az egyik egy tollat is egy elet fajdalmat kisugarozva vett elo, majd visszatert ujsagjahoz, mivel a futoszalagon nem jott meg a feladat. Kozben rad se nezett. Szar eletuk lehet ...

Lehet, ha orszag lennek, nem ilyen elso talalkozasra hajtnanek a latogatoimmal. A hataror mar mas, igyekezett is jo benyomast kelteni.

Tourist Information - Hanoi

A repteren ilyen felirat volt par, bar sehol nem lattam sem jelentos szemelyzetet, sem prospektus rengeteget. Egy helyen, ahol megis latszott vmi, erdeklodtem a pult takarasaban bekesen olvasgato, de igen kedves szemelyzettol. Ingyen terkepet kertem. Kaptam is: egy igen rossz minosegu, jelolesekkel mar tarkitott A/4-s fenymasolatot.

Az igazsaghoz tartozik meg ket dolog:

1. Van rendes ingyenes terkep, a varosban levo rendes Tourist Information irodaban, rendes szemelyzettel.

2. Viszont Tourist Information felirat annyi van, ahany kisebb-nagyobb szalloda, utazasi iroda, utazas kozvetito, tura szervezo, stb.: szoval millionyi. A feladat mar csak az igazi megtalalasa.

Latin betuk - Vietnam

Az orszag tortenelmi dokumentumai kinai (-hoz hasonlo) irasjelekkel lathatok. Azonban minden felirat latin betukkel van a varosban. Izgatott, h mi tortent es mikor. Mint kideritettem a neten, francia jezsuita szerzetesek kezdtek a vietnami nyelv latin betus (de ekezetekkel boven kiegeszitett) atiratat kialakitani a XVII. szazadban, a francia gyarmatositok pedig 1910-ben ezt tettek kotelezo irasnemme. Allitolag ez a lepes alapvetoen segitett az irastudatlansag csokkenteseben.

(Azt mar csak a tudatlansagom es a cinizmusom veti fel, h vajon a vietnami iras is olyan, mint a francia, h a betuk felere szukseg sem lenne ...?)

A kinai jellegu irasjelekrol a torteneti kiallitason volt egy erdekes darab. Az egyebkent szukszavu angol felirat az alabbi volt: a "longevity" irasjel 100 (!) fele irott alakja (persze kulonbozo "tajirasban". Probaltam megfejteni, h mibol allapithatnam meg, h ezek ugyanazok? Volt nehany, amelyik eseteben ez sztem lehetetlen. Es meg mi viccelodunk az orvosok receptirasaval ... (Fiatalabbaknak: regen kezzel irtak a recepteket.)

"Hogyha elindul a vonat ..." - Vietnam

Azt hiszem Demjen Rozsinak van vmi ilyen szama. Itt a folytatas is megallna a helyet: "a szivem majdnem megszakad". No nem lelki okokbol, hanem a fizikai valosag okan. De ne szaladjunk ennyire elore.

Hanoi-Ho Chi Minh kozott 2,5 nap a vonat, kb 2000 km. Van halokocsi (en erre hajtottam), kuset, stb.


Itt-ott vannak hirdetesek kulonbozo vasuttal kombinalt turakrol, mindenhol a japan, de legalabb kinai expresszek kepevel (vhol biztos van ilyen Vietnamban is). Tortenetesen nem a Hanoi-Ho Chi Minh szakaszon, bar ezt magam sem remeltem.
Megerkezve a vonathoz (Hanoi-Hue) az 1984-es magyar-bolgar vasuti elmenyeim jutottak eszembe. A kocsik, szemelyzet, tisztasag, stb. Tortenelmi utazas (tudom, ehhez eleg lenne otthon egy jol kivalasztott vasuti utazas).


Aztan jott az indulas es kiderult, h itt a vonat az allomasok valtokkal tarkitott vilagan tul is megorzi a menetiranyra meroleges, jobbra-balra mozgasat. Ami ugyebar, ha keresztbe fekszel a menetiranynak, akkor olyan, mintha hosszaban raznanak, amitol a szived, de mas belso szerveid is elobb-utobb megszakadnak, mikozben csuszkalsz a fekhelyeden. 12 ora - az elso etap.

Nem tudom, h vmelyik romlott etelnek, a razkodasnak v minek tudjam be, de az utazas soran (23:00-kor indultunk) mar szornyen ereztem magam, ami reggelre komoly emesztorendszeri zavarokba torkollott. (Itt meselhetnek a WC-krol is, de inkabb kihagyom.) Azt csak remelni tudom, h a kovetkezo ket hosszabb etap nem igy er veget.

A rovid, harom oras vonatozas (Hue-Da Nang) egesz kellemes volt. Busz szeru ulesek, mozgo arusitas, takaritas, 220V. Persze a WC-t nem reszletezem itt sem ...

Nincsenek megjegyzések: