2012. április 12., csütörtök

Nha Trang

A varoska udulohelykent hiresult el. A vonat - 1 ora kesessel - 23:00-kor erkezik. Taxi. A szalloda (igen puccos, de a harom ejszaka egy araert volt) a tengerparton van, de nehany helyi fiatalon kivul nagy a csend a kornyeken.


A portas - kedvesen - erdeklodik, h "Hogy erkezett?". Elmondom, visszakerdezek "Miert erdekes?". A valasz: "Azert, mert 11 utan itt mar aludni szoktak az emberek." Hm ...

A reggeli a szalloda tetejen levo etteremben, a - mara a kornyekbeliekhez kepest kicsire "nott" - epulet 11. emeleten van. A reggeli eso utan innen biztato a gyorsan tovozo felhok es a rajtuk itt-ott attoro napfeny latvanya.

A reggeli utan elintezem a legfontossabbat, a mosast. A szallodaban 8000 (Ft, kb.) lenne, a kornyeken nem talalok mosodat (Vietnamban vannak altaltalaban - mint szolgaltatas). Fogom a ruhakat es bemegyek az elso kis szallodaba. Elvallaljak, 1000 Ft-ert, estere (el is keszul).
Kozben lattam vmi fotos szolgaltato helyet. Elmagyarazom a virus problemamat. Ertik. Mentesitenek, helyreallitanak. Ingyen.

A masik veletlenul eszrevett iroda egy buvarkozpont. Kedvesen fogad egy - mint kesobb kiderul - ir (belfaszti) ur, elmondja, h meg csak most kezdenek majd mukodni. A pattayai buvarmester nevet, aki igerte, h ajanl majd emailen helyet itt (de nem kuldott semmit), ismeri. Ajanlja is a kozos baratjuk (ennek leendo kollegaja) jelenlegi buvarkozpontjat.

A delelottot egy futas-furdes zarja a tengerparton. Ebed (vietnami) a szomszed shopping mallban. Itt meg kell emlitenem, h a szallodaban, az uzletekben, az utcan ujra megjelentek a ciril betuk es hozzajuk az orosz turistak is. Mas ez a kozonseg, mint az eddigi helyek ausztral-nemet-francia vonala.


Varosnezes. Terkep 1 USD. Robogo benzinnel 1050 Ft egesz delutanra. A forgalom a motorrol is olyan, mint gyalogosan. De teljesen kezelheto, ha felveszed a fonalat es odafigyelsz.
Ami itt erdekes:


Maga a part


Chong Rocks


Katedralis (ami epp zarva volt)


Po-Nagar templom - Champa birodalom (XV. szazad elott) idejebol templom (epp vmi nagy nepunnepely helyszine, igy nem sokat lehet megnezni belole).


Long Son Pagoda - Buddhista templom


Varoskozpont


Naplemente

Befejezesul megkeresem az ajanlott buvarkozpontot. Itt elbeszelgetek a pattayai arc baratjaval. Befizetek masnapra.

Vacsora a helyi mekiben. Teljesen OK (rakgolyok igazi rakkal, rantott halfalatok igazi halbol, kukoricas kaposztasalata, helyi izesitesu jeges tea, meki szeru kiszolgalas). A szomszedban KFC, igazi meki nincs.


Estere begyujtom a ruhakat, elpakolok, internet (pontosabban a PDA-n, mert a ****-hoz mar nincs PC-s megoldas).

Korai keles, reggeli es buvarkodas. Jol szervezett, korrekt az egesz es a viz alatt is van latnivalo elovilag. Persze nem olyan, mint a nagy korallzatony. A hely a kozeli Mun sziget: Moray Beach, Pipe Beach nevu merulohelyek.


A delutan egy darabig a medencenel tellik, aztan elek az ir buvarkozpontos ajanlataval (Oceans5) es lemegyek az irodajaba netezni (szallas Ho Chi Minh-be, munka, blog). Jutalmam egy hideg sor es egy ajanlat, h masnap letaborozhatok ott, ha - 12-kor - kitesznek a szallodabol.
Megvacsorazok a kozeli utcasarki helyi etetoben, lemegyek egy masszazsra a szallodai Spaba (erre majd meg visszaterek egyszer), h a fel 12-re idozitett Skype-olasig meg jol kihasznaljam az idot.

Az utolso nap delelott futas-furdessel er veget es kijelentkezem. Lepakolok a buvareknal, ebedelek a varosban, kavezok, olvasgatok. Viszek nekik par sort. A partra mar nem mehetek, mert igy is majdnem leegtem (napilag).

Felteszem az uj postokat a blogra. 5-kor mennek el. A "mosodas" szallason szerzek estig egy szobat olcson, ott pakolok le. Vacsora, megnezem az esti partot, furdes, vonat. Ennyi volt a tengerparti turizmus. Nha Trang erre van kitalalva - jol.

Nincsenek megjegyzések: