2010. április 2., péntek

Meg egy kis Japan

Vonaton

A JR, a japan 'MAV' tobb cegre hullott szet, amelyek egy kozos 7-14-21 napos berletet ajanlanak szigoruan csak turistaknak (temporary visitor beutazasi kategoriahoz). Nagyon jo konstrukcio, de tudni kell, hogy altalaban ami Japanban sinen megy, az harom fo csoportba sorolhato: JR (ide jo a berlet), varosi kozlekedes (metro, villamos - ide nem jo) es egyeb uzemelteto vasutvonala (ide sem jo). A jo hir, hogy a JR varoson belul is szamos jaratot kozlekedtet, es igy helyi kozlekedesre is jo. Egyebkent egy helyi metro jegy kb. 500 Ft (tavolsagtol fugg).

Japan neten

Ha Japanba keszulsz, negy honlapot ajanlanek figyelmedbe (ezen a blogon kivul (-: ):
www.japan-guide.com
A mit erdemes megnezni kerdesre ad korrekt valaszt es sok segitseget a hogyanhoz.
www.japanrailpass.net
A JR Pass berletrol minden, ami fontos.
www.hyperdia.com
Globalis Japan menetrend - csatlakozasokkal.
www.travellerspoint.com
Olcso szallas kereses es foglalas - egyebkent az egesz vilagra hasznalhato.

Penzvaltas

Alig van mar yen nalunk. Utban Osakabol Hiroshimaba van egy orank az osakai shinkanzen palyaudvaron. Elintezzuk a penzvaltast. Csomagok nelkul indulok. A McDonaldsban elkuldenenek a Varosba. Az inormacio is arra iranyit. Hm ... Megyek.

5 percre van az elso bank. Segito emberke. Nem tud angolul, csak nagyon kicsit (Ez kb. annyit tesz, hogy hallott mar errol anyelvrol es kb. annyi szot ismer, mint en svedul). Mindenestre az kiderul, hogy csak US dollart valtananak. Nalam Euro van.

A kovetkezo bank a kovetkezo epuletben. Segito - 'nagyon kicsi angol', Euro OK, nyomtatvany A/4 formatumban, onindigos, sok peldanyos, csak japan szoveg. Az elsot elrontjuk. A masodik sikerul: valutanem, osszeg, cimletezes, nevem, cimem Japanban, a cim telefonszama - elobbi az utso, epp elhagyott szallasunk, utobbit kihagyom.

Sorszam. Varok. Meg 30 perc a vonatig. Ket sorban pamlagszeru ulohelyek, remenytelen arcokkal - varnak. Bastya szeru pult - hatbol harom ablaknal szolgalnak ki. A pultok mogott nyomtatvanyos szekrenykek, mogottuk ket sorban vegig iroasztalok. Egy pultosra ket-harom mogottes arc jut. Koztuk kis muanyag talkakon kozlekednek az ugyek, a pultosok viszik hatra, elso sor meg hatrabb, majd vissza a pulhoz. Leghatsok mozdulatlanok. Kirajzolodik a hierarchia. Hatsok, elsok, pultosok, segito, ugyfel. Hm ... (OTP egyetemista koromban). Ugyfelet szolitanak, ot mar masodszor. Visszakapja a takarekbetetkonyvet (fiatalabb olvasoknak ajanlom a bankolas tortenete targyat).

En jovok. Meg 25 perc a vonat indulasig. Ellenorzi a nyomtatvanyt. A szallas telefonszamara mutogat. Nemet intek a fejemmel. Nem szolok, ugyse ertene, ha meg igen, abbol is csak baj lenne. Elindul az elso sorhoz. Csinos 'elsovel' vissza. Mosolyognak, szallas telefonszamat mutatjak. Eloveszem a foglalast, leirom a szamot (+81 ...). Nem tetszik nekik, nem szoktak meg a nemzetkozi formatumot. Mutatom a foglalast. Megnyugszik. A papirra rairom 'TRAIN 11:59', meg 23 perc. Ertik.

Papir, penz el, muanyag sorszam a kezemben (az OTP annak idejen erre is papirt hasznalt). A kis talka eleri a hatsokat, majd elindul vissza fele. Csinos - lassan, megfontoltan - kinyitja a negyedik pultot. Talka a yennel elokerul. Koszonom, szamolom, pakolok, rohanok. Meg 18 perc. Elerjuk a vonatot.

Nincsenek megjegyzések: