2010. április 11., vasárnap

Hiroshima es Iwakuni

Hiroshima

A varosban szembeotlo a tagassag. A foutak szelesek. Ertheto modon a varosban a turistak az atombomba ledobasanak emlekevel talalkozhatnak - a tamadas utan alig nehany epulet romjai maradtak allva kb. 2-3 kilometeres korzetben a belvarosi epicentrum korul.

A varos kozpontjaban egy szigeten talalhato emlekpark ad otthont a Beke Muzeumnak, mely a bombarol es szomoru kovetkezmenyeirol ad attekintest. A parkbol is latszik a Hiroshima Dom (egyik reszben talpon maradt es emlekkent megorzott epulet).

Mig a parkban az atomcsapasrol szol minden, a varos tobbi, modern reszen igencsak nyuzsgo elet zajlik.

A szallasunk 'ryokan', japan maganszallas (otthon 'fizeto vendeglatas'). Jo helyen, a varosban, kozel a latnivalokhoz, belvaroshoz. Kis epulet. Kis tatamis szoba, ket futon agy, minden szokasos - kiveve a pottyantos WC-t.


Iwakuni

Mielott tovabbindulunk Kiotoba, teszunk egy felnapos kiterot Iwakuniba. Az utikonyvunk elsosorban kulonleges fahidja (Kintai-kyo) miatt ajanlja. A hid a szamurajok lakta varosnegyedbe vezetett egykoron. Ma park terul el ezen a teruleten nehany regi szamuraj hazzal, a hegyoldalban varkastely toronyepulete, par muzeum. A parkban es a folyo menten epp viragzo cseresznyefak, alattuk helyiek - sokan piknikeznek. Kivetelesen az idojarassal is szerencsenk van.

Nincsenek megjegyzések: