2010. április 11., vasárnap

Meg egy kis Japan

Japan alulnezetbol

Errol a temarol Japan kapcsan kell par szot szolni. Kezdjuk a szomorubb vegen. Sok helyen be kell erni az egyszeru pottyantossal, amit tradicionalis japan illemhelynek is titulalnak.

Azonban az angol (itt: western, nyugati) megoldas beinditotta technologia-affin vendeglatoink fantaziajat. Tudjuk, hogy rossz, ha hideg, ha marad az anyagbol, ha nedves, stb.

Az egyes egysegek felszereltsege jol mutatja a fejlodes - felteheto - lepcsofokait. En itt csak a 'hatgombos+1 szabalyzo' verziot (szamomra ez volt a megismert csucsmodell) ismertetnem. Be-ki kapcsolo es a +1 a hofokszabalyozo potmeter (azt nem tudom, hogy van-e energiatakarekos idozitetten kikapcsolo modell, de szamos helyen megy a futesegesz nap - nem tul energiatakarekos modon). Kulon kapcsolo a holgyeknek es kulon az uraknak az alvazmosashoz - mert ugye nem ugyanaz a biologiai adottsag. Ehhez egy, a mosast leallito gomb tarsul, luxus valtozatban legbefuvo oldja meg a szaritast (lehetne meg fesu is, akinek van ra esetleg szuksege - majd levedetem ujitasnak). Tovabbi ket gombbal lehet - akar elore is - a vizsugar erosseget allitani, amit 6 fokozatu led sor jelez vissza. A kezeloszerv a jobb oldalon, a deszka magassagban helyezkedik el altalaban, de volt a toilette oldalfalba epitett valtozat is. A gombok - termeszetesen - japanul es braille irassal is feliratozottak.


A'leg' infravoros segg erzekelovel is el volt latva, mert ugye, ha anelkul nyomja vki a gombot, akkor konnyen - nem feltetlenul szandekolt - szokokut uzemre kerulne sor, ahogy a repter melletti - bizonyara meg tudatlan vagy a japan tisztalkodasi technologia miniturializalasanak sikeret tulbecslo es igy tusolast is egy etapban megoldani szandekozo turistakon edzodott - szallas tulaja egy jol elhelyezett angol felirattal tudatta ezt a kezeloegysegen.


Papucsok


A papucsom jo dolog. De itt az nem papucs. Kapunk a helyiektol. Lakasba, maganszallasra, templomba jellemzoen cipovel nem illik (ha megis megprobalod, akkor megallitanak) bemenni. A papaucsok japan atlagra meretezettek, altalaban minden parameteruk azonos, azaz megkulonboztethetetlenek. Ez a papuccsegyenloseg.


Szoval cipo le papucs fel. Az epuletben van meg ket zona. Az egyik a 'toilette papucs zona' a WC-ben. Papucsod kint marad, bent pedig var a masik - a cseret itt-ott csapoajto neheziti.


Van ket 'no papucs' zona is: a furdo teljes terulete es a szobak tatami felulete. Avaltas szuksegesseget szintbeli elkulonites is jelzi.


A harmadik papucsfeleseg az 'Onsen papucs', mely az epuleten kivuli furdobe vezeto uton kimeli meg az embert a cipobe bujastol. Ezek a cipokkel egy zonaban varjak, hogy ideiglenesen gazdajuk szolgalatara allhassanak.


A papucsok anyaga nem mutatott jelentos diverzifikaciot: velur, lakozott vmi, muanyag - ez utobbi az 'onsen' tipusnal.


Megfigyeltem, hogy haznal meg hasznaltak erkelyre is kulon kilepo papucsot ... Hosszu lehet meg a sor. De a vegen bizton ott all a nyugati kultura viszonnylag papucsmentes fejlett demokraciaja.


Egy kis kozlekedes


Vezetni a rossz oldalon kell, de ebbol most kimaradtam. Azonban a vonaton kivul tobbszor buszoztunk is. A buszok is pontosak. Altalaban elol kell felszallni es leszallni is. Van eset, amikor a felszallas kozepen/hatul tortenik. Ha berleted van, akkor azt kell mutogatni, ha nincs, akkor pedig huzol egy szamot egy automatabol, a megallo szamat, es ez alapjan fizetsz a leszallaskor - keszpenzzel vagy vmi kartyaval. Az ar fugg a megalloktol, amik kozott utazol. Ezr egy megallonkent frissulo tabla mutatja - az indulo allomastol. Fizetni aproval kell, valtani a buszin egy - masik automatabol lehet. A sofor korul ezek a ketyerek sorakonak.


A megallok altalaban a japan mellett angol atiratban is fel vannak valahol tuntetve 1:3 aranyban. Szoval nem lehetetlen, csak meg kell talalni az infot.


Termeszetesen Japanban a jarda sem a regi ... Egyreszt ahol nincs eleg gyalogos, ott a kerekparosok laviroznak a gyalogosok kozott, nem is feltetlenul szorongo lassusaggal, szoval jobb figyelni. Masreszt szamos ut- (itt: jarda-)burkolati jelre is oda kell figyelni. Peldaul, hogy lehet-e ott kerekparozni, deszkazni, stb. De a kedvencen az, melyik a dohanyzast tiltja bizonyos szakaszokon.


A kerekparos mentes jardakon ujabb veszely az utkozes, ha nem a jo oldalon haladsz illetve a sodrodas, ha nem veszed fel a kornyezet sebesseget.


Ugy egyebkent a napi kozlekedesben bekes nyugalom honol, nehol azert egy kis dudaszoval megspekelve. Persze ennek az is feltetele, hogy a kurrensebb kereszrezodesekben es idopontokban van nemi forgalomiranyuitasi segitseg (vo. Shanghai), mind a tulsagosan igyekvok keresztezodesben ragadasat megelozenddo, mind a zold jelzesre varo gyalogosaradat korai elszabadulasat elkerulendo.


Erdemes meg megjegyezni, hogy az urbanizalodas miatti emberi szo hianyat kompenzalando, mindenki beszel hozzad. A mozgolepcso, lift, allomas, vonat es a vonatkisero, a zoldjelzes (o mondjuk zenel), az aruhaz es az elotte allo akarki is. Este 10 korul egy allomason ketmozgolepcso es a hangosbemondo (automata) illetve a peronos (vezetek nelkuli mikrofonon) kb 90%-os kitoltott seget ert el a folyo idore vetitve.


Befejezesul szot kell ejteni a segitokrol. Ha valahol epitkeznek, munkageppel allnak vagy dolgoznak, godrot asnak, akkor ott megjelenik a forgalomiranyito, 10 meterenkent egy fo. Az erintett szakasz lehet jarda, ut, fout, setaosveny, akarmi. Termeszetesen alaposanjollathatoan korbekeritve. Mutogatas, hajlongas. Negy meter szeles jarda, masfel meter szelessen munkagep all, korbekeritve. Azaz ket es fel meter szabad, bazi szel ember - rajtunk kivul - sehol. Az iranyito megmutatta, hogy merre haladjunk el. Kosz!


Internet


Ami nincs, az a szabadon hozzaferheto hot-spot, ami nagy hiba. Persze vedettbol vagy penzesbol van sok, de hat minek fizetni? Nehany szallas ajanlott ilyet vagy PC-t.


Az internet kavezo sem igazan divatos. Nehany turista informacio ajanl PC-t, jellemzoen fel orara, de ez minden. Ami viszont a varosokban van az valamifele komplex szolgaltatas internettel (zuhany, kaja, ital, jatek, kulon szobacska es meg sokminden). Ha nem vagy tag, akkor sokert.


Persze a helyiek a telefonjaikkal jol elnetezgetnek, szinte mindenhol. Nekik konnyu.


Starbucks


Kedvenc kavezomrol par szot ... Japan
Starbucks-szal jol ellatott. Nepsze u hely, a turistak mellett a helyiek is nyomjak. Beszelgetes, telefon buzera, olvasas, de lattunk a szomszed asztalnal japan nyelvorat is.

Ami pech, hogy most, aprilis 14-en vezetik be a Japan piacra a VIA termeket, mely egy forrovizben oldodo granulatum (szal barhol lehet hasznalni). Majd legkozelebb.

... vegul egy kis amerika


Bob Leonard, nagy darab ember, feherboru, oszulo, hulyen allo kis bajusszal, nehezkes jarassal. Mellen jol olvashato nevtablacskaval. Kioto, Csaszari Palota kertje mellett talalkozunk. Oszinten szolva elsetalhattunk volna egymas mellett anelkul, hogy egyaltalan emlekeznenk egymasra.


De nem igy tortent. Az arc odajon hozzank a kovetkezo szoveggel (angolul, de kb. ebben a hangvetelben):


Sziasztok fiuk, teljesen elvesztem. Itt vagyok egy csoporttal egy szallodaban. Epp busszal kirandult a csoport, de en ugy dontottem, hogy visszasetalok a szallodaba." - mondja es kozben egy kis japan irasjelekkel lebelyegzett zacskot (amibe az ajandek boltok szoktak aprosagokat tenni) mutat felenk - "Ez a szalloda."


Kerdezzuk, hogy mi a neve a szallodanak, vagy a cime, mert ugye a kis zacsi nekunk se mond semmit. De nem csak a zacsi nema, hanem emberunk is.


Patthelyzet. Ket tanacsot adunk neki: probalkozzon a kis zacskoval a kozeli sarkon levo MsDonald's-ban (ez megiscsak egy olyan hely egy amerikainak, ami - legalabb amig odaer - biztonsag(erzete)t ad), hatha tudnak vmit segiteni (legalabb a zacsit ertik). Ha ez se menne, akkor keressen egy taxit.


Halasan megkoszoni ertekes utbaigazitasunkat. Valahogy Wolf, a 'problemamegoldo' kerul szoba hamarosan ...


Par oraval kesobb egy csoport amerikaiba futunk bele, mellukon nevtabla, betutipus, meret stimmel. Vajon osszetalalkoztak?

Nincsenek megjegyzések: