2010. március 31., szerda

Tokio

Az elso delutani seta a szallas kornyeken csendes esoben, a vegen egy vacsora. Mizo leves, rizs, hus. Finom. Az etteremrol. Rengeteg helyen lehet enni. A helyi etelt kinalo helyekkel az a baj, hogy nem tudni, hogy mit kinalnak. Ellenben van egy jo szokasuk: szamos helyen az etterem ele elethu muanyag etelmintat tesznek ki. Na ilyen helyen van remeny arra, hogy nagyjabol tudd, hogy mit rendelsz. Pontosabban fizetsz ki a bejaratnal allo automatanal es kapsz meg az asztalnal vagy a konyha koruli etetonel (barpultnal).


A jetleg miatt nem volt gond a korai ebredes masnap, de igy is sikerult het orat aludni.


Halpiac


Nagybani halpiac. Azoknak, akik Japant a tiszta es 'digitalis' vilagnak kepzelik, elkeserito hirem van. A halpiac, az halpiac. Se nem tiszta, bar minden higenikus es a helyben feldolgozott aru (mar amelyik nem felig-meddig elve folytatja utjat) muanyagba csomagolva indul tovabb. Se nem digitalis. Az elszamolasert felelos holgyek fabodeiban meg ott a jo oreg vonalas analog telefon is ...


Ginza


Tokio Vaci utcaja vagy inkabb London Oxford street-je. Nemelyik aruhaz baromi puccos, de az ajtoban veg nelkul hajlongo szemelyzetnek nyoma sincs.


Egyebkent a varos tele McDonald's, Burger King, KFC, Starbucks (legalabb van jo kave) es helyi klonjaival, de van 7/11, Tesco, stb. Szoval tiszta Japan.


Apple store-ban nincs meg iPad, de hamarosan erkezik - viszont van ingyen WiFi.


Sony buiding


3D TV a legerdekesebb - szemuveggel. De van egy kis henger, benne kep (mozgo) es korbejarhato ugy, hogy minden iranybol marad a terhatas - a helyzetednek megfeleloen. Kamerak, VAIO sorozat, stb. Vegul egy fulhallgato vasarlassal zarom a latogatast.


Akihabara


Itt vannak a varos elektronikus ketyere boltjai. Meretuk egy garazstol a 8 emeletes epuletig szorodik. Itt egy digitalis kameraval leszunk gazdagabbak, de ezt legalabb nem en vettem.


A csaszari palotabol csak a keleti kert latogathato keddentol es csutortokig es hetvegen - ma pentek van. Igy egy masik park kerul a megeredo esotol elhomalyosulo celkeresztbe. A park kozepen a Tudomanyok Muzeuma, eppen zar. Az esoben behuzodunk egy eresz ala. A helyi emberke (talan parkolo or?) kedvesen ket esernyovel segit ki minket.


Hazafele - az idokozben elallt a eso is - egy szentelyre lelunk. Benezunk. Az udvaran egy futoedzeset epp itt megszakito fiatal kedvesen kozli: 'business church'.


Masnap meg megnezzuk a Csaszari Palota kertjet, egy kilatorol a varost.


Delutan indul a Shinskansen gyorsvonat Osakaba. Ismeros a vonat belulrol. Ilyen vonat kozlekedett Kinaban is. Vajon a japanok masoltak a kinait - vagy forditva?


Nincsenek megjegyzések: