2010. április 11., vasárnap

Emberek

Mar irtam, hogy az angollal a helyiek igencsak hadilabon allnak. Igy nehez is roluk irni, mert a vizualis kapcsolat (amit latsz beloluk) nem igazan arul el sokat.

Azert van, ami latszik. A varosokban az utcakon, kozlekedesi eszkozokon, meg a fiatalok bejarta varosreszekben is a dominans szin a fekete, sotet szurke: ez lehet nadrag, kabat, zako, stb. Persze az ing feher, ha van nyakkendo, az amolyan szabvany. Es ez igy megy reggel, delben, este.


Persze vannak kivetelek, de ritka a szines folt a tomegben.


Az egyik nap a helyi vonaton feltunt harom fiatal. Tobb megallonyit utaztunk egyutt. Egy ido utan rajottem, hogy mi volt furcsa bennuk: egymassal - teljesen kulturalt modon - beszelgettek. Az altalanos viselkedes a hallgatas, kozben mobil buzera, valoszinuleg az sms mellett netezessel, konyvolvasas es alvas. Van, aki mar leules kozben elalszik es van, aki allva. Beszelgetes ritkan. Bar ennek is van egy specialis formaja: az egyik beszel, a masik folyamatosan helyesel. Ez a fonok-beosztott viszony. Es ez telleg igy is mukodik.


Kozlekedesi eszkozon kerik a mobil lehallkitasat, a beszelgetes mellozeset es ezt be is tartja mindenki. Azert van meg mit tanulnunk ...


Ime egy par tortenet, ami talan erdekes:


Hazaspar a buszon - Kioto


Este ertunk a varosba. A szallasra busszal mentunk. Tomeg. A buszon sikerult letenni a hatizsakot egy felreeso helyre. Mellettem idosebb hazaspar. A ferfi koszon. Tartozkodoan kerdi, hogy honnan jottunk, merre jartunk, meddig vagyunk, stb. Valaszolok. Magyarorszagra ravagja, hogy Budapest. Hogy tetszik Japan? Volt-e gondunk? Vajon ok boldogulnanak-e Magyarorszagon? Igen mondom, az O angoljaval biztos - eddig talan a legjobb ... Beszelgetes alatt vegig forditott a felesegenek, aki ujabb kerdeseket fogalmazott meg. Kedvesen meghajolva bucsuztunk.


Sushiarus es az egyhaz - Kioto


Egy gyors etkezeshez veszek egy keszlet sushit. Az arus egy nagyobb, tobb uzletbol allo alagsori eteludvarban van. Meglepoen kommunikativ angolul. Tranzakcio vegen kerdi, hogy szoktam-e olvasni. Igen, mondom neki, varva a folytatast. Elokerul egy brosura egy arc nevevel es egyhazaval (Ryuho Okawa, Happy Science). Neki megvaltoztatta az eletet - talan nekem is :-)


www.happyscience-usa.org


Tokio hotel


A szallast konnyen megtalaltuk. A portas srac lazan nyomja az angolt. Olcso ifjusagi szallas (hostel). Erdeklodunk a Kobe marharol, pontosabban ilyet arulo etteremrol. Erti, csodalkozik (vacsora:szallas 2,5:1 ararany), de ad otletet, hol keressuk. Kesobb ott is ulunk be 'kobezni'. Jo fej volt.


Airport hotel


Csak azert erdekes az arc, mert eleg jol nyomta az angolt, segitokesz volt, baratsagos, beszelgetos. Az epuletben lathatoan a 'jo lesz meg valamire' alapon gyulnek nap, nap utan a targyak. Olyan eletmuvesz fajta.

Nincsenek megjegyzések: