2010. április 2., péntek

Osaka

8 korul erkezunk a szallas kornyekere. Megint szamok. Hasznalhato terkep sehol. Keresgelunk. Vegul megkerdezunk valakit. Hm, ketszer setaltunk el az epulet mellett. Neve nincs angolul kiirva. Portas - alig ert valamit angolul. Nyomtatvany, penz, kulcs. 10 emelet. A szobaban ket papucs, egy szek, egy asztal, ket kapszula (oldalan nyitott muanyag doboz) egymason, bennuk az alvohely agynemuvel, TV, olvasolampa, ora, ebreszto. A folyoson WC, mosdo - szappan, torolkozo, fogkefe.

Furdo a 10-ken. Masszazs fotelek, moso- es szaritogep. Eloter oltozo szekrennyel, hajszarito, torolkozo. Beljebb 40 cm-s kis muanyag szek, lavorka, csap zuhanyrozsaval, szappan, sampon hatszor szepen sorban. Mogottuk szauna es egy medence forro vizzel, kb 50 cm mely. Itt egy ejszaka fele a Tokioinak.

Osaka-Jo Varkastely

Gyakorlatilag megsemmisult es ujra epult, ami megvan belole. Alapjai a XVI. szazadbol valok. A kozponti es egyetlen latogathato epuletben egesz jo kiallitas - es rengeteg helyi turista. Ezen kivul a varfalak es nehany orhaz lathato.

Skanzen

Regi epuletek, 13 db. Erdekes hely, eleg info es tenyleg elarul valamit a volt Japanrol. Mashol hasonlo epuleteket nem latni.

Belvaros

Vasarnap este mit varnal egy varos uzleti negyedetol, mely az egyik nagy palyaudvar korul van? Gondoltam, csendes semmi, nehany eltevedt utas. Ehhez kepest minden uzlet nyitva es mintha mindenki ezen az esten akarna a nagybevasarlasat megoldani. Az egyik aruhaz sokadik emeleten egy oriaskerek (na nem a London Eye, de eleg nagy). A varosra szep kilatas nyilt rola.

Minami

Szorakozo-bevasarlo negyednek emlitte utikonyvunk, utalva a kornyeken levo elamerikanizalodott varosreszre - mintha a tobbi nem lenne elegge ilyen. Es tenyleg ... A fold alatti es fedett felszini utcak tele uzletekkel, vendeglato helyekkel es az ezek kozott szinte zart alakzatban aramlo emberaradat -tobb kilometer hosszan. Es van meg amerikaibb resz is. Ezt onnan ismerni meg, hogy igencsak megszaporodnak az addig csak az idegen ajku turistakat es nemes marketing celokat szolgalo angolnyelvu feliratok.

Shin-Sekai

Regi, az utikonyvunk szerint 'retro', szorakozo negyed, benne kajaldak, kis uzletek, Pachinko termek. A kozelben 8 szintes furdo komplexum, mellette telre bezart vidampark.
Itt el kellene mondani, hogy mi az a Pachinko. Mivel nem tudom, megprobalom a latvanyt leirni. Gepek surun egy sorban, es sok ilyen sor egymassal szemben. A gepek elott szekek, rajta ulo emberek. Elottuk kozepen kis kepernyo, korulotte kb. 1 cm-s fem golyok hullanak ala egy talba. Fust. A penz fent eltunik (egyszer egy arc egy 20000-esnyit nyomott bele indulaskent). Nemelyek mogott tobb tal golyo. Masok mogott nincs. A bal kez a golyok talkaba eregetesevel es cigivel foglalatoskodik. A jobb kez egy tenyernyi tekerentyun nyugszik. Hosszan, mozdulatlanul. A sorok kozott fel-fel tunik valami szemelyzet fajta, de nem sok lathato szerepe van. Hm ...

Shitenno-Ji Templom

Koyasanbol visszaterve jutunk el ide. Hm ... Rajtam mar erot vesz a 'templom templom' erzes, kulonosen a nyuzsgo varos kozepen. Ideje tovabb indulni.

Nincsenek megjegyzések: