2010. április 11., vasárnap

Kioto

Kioto Japan regi fovarosa. Bar nagyvaros, nyuzsgo (ez lehet, hogy kicsit alabecsuli a forgalmat) belvarossal, bevasarlo nyegyeddel, stb., megis itt lathato a legtobb a regi japan elet nyomaibol. A utikonyvunk szerint is 'templommergezeshez' eleg szent hely mellett szamos idos faepulet lathato varosszerte.

A varos tele turistakkal, a pontossag kedveert japan turistakkal, bar tengeren tuliakbol is tobb van, mint mas helyeken.


A sogun palotaja az egyik latnivalo - itt az epuletbe is bejutunk. Fotozni tilos. Termek, falfestmenyek, nehany eletkep - ezek szepek -, es angolul egy-egy mondat a termekrol, ot arrol, hogy mit tilos csinalni. A palota kertje is vegigjarhato. Termeszetesen a szamos fafajta kozott szepen viragzanak a cseresznyefak.


A masik program a csaszari palota kertje (700x1300 meteres terulet), merthogy a palotaba nemigen lehet bejutni.


A delutan egy-ket templom es a kertjukben zajlo ossznepi cseresznyefa viragzasi unneples (majalis) illetve az un. gesa negyed (ahol egy-ket elrohano gesat is megpillanthatunk) megtekintesevel zarul.


Templom - csak ugy


Masnap reggel elindulunk egy idos mulatoepuletet megkeresni. Veletlenul egy templom egyuttesbe botlunk (utikonyvunk meg csak nem is jeloli), mely ugyan hatalmas, de tomeg nincs. Epp egy buddhhista - a mi koyasan-i reggeli imankhoz hasonlo - ceremonia zajlik, tobb szerzetessel. Belehallgatunk.


300 eves mulato


Egy kis keresgeles utan, lakohazak kozott leltuk meg a nem tul nagy epuletet, mely az 1600-as evektol az arra erdemesultek kulturalis kozpontja, egyfele mulato volt. A szovegek japanul (ket A/4-es lap kivetelevel), belepodij az elso es masodik szintre kulon-kulon. Megelegszunk a kulso szemlelodessel.


Kioto Tower


A torony az uj palyaudvarral szemben egy epulet 11-ik emeletere epult a 60-as evekben, kb. 100 m magas a kilatoszintje. Az eloterben mas japan varosok hasonlo tornyainak adatai, fenykepei.


A kilatas szep, azonositunk tobb helyet, amerre jartunk.


Kioto Vasutallomas


Mar a toronybol is feltunik az epulet ultramodern alakja, rengeteg uvegfelulete. Belulrol meg erdekesebb a hatalmas csarnok, kb. 10 emelet magas. Egyik vegeben hosszu lepcsosor, aljaban szinpad, kioregedett fazon enekel. Biztonsagi orok vigyazzak, hogy ne fotozzuk.


Az epulet egyik vegeben szalloda, a masikban aruhaz, tobb szinten etkezdekkel. A fold alatt hosszu butiksor. Persze a foldszinten megtalalhatok a vasuti penztarak es a peronokra is el lehet jutni.


Az epulet elott buszpalyaudvar, vasarnap ellenere hatalmas, sorbanallo tomeggel.


Befejezesul par szo a szallasunkrol. Ez egy igazi kapszula hotel. Harminc kapszula ket szinten egy teremben. Mindegyikhez egy - 'epp befer a hatizsak' meretu - szekreny. Az eloterben kisszekreny a cipoknek, benne egyenpapucs. Minden nap tiszta kontos, torolkozo, fogkefe - a furdoben sampon, szappan, hajszarito. A vendegek helyiek.

Nincsenek megjegyzések: