2010. április 11., vasárnap

Etelek

Etelek

Japanban jarva mindenkeppen szot kell ejteni az etelekrol. Termeszetesen minden kaphato a nyugati felhozatalbol, de igazabol nem ezekre hajtottunk. Talan a McDonald's-bol (egyszer beneztunk ide is, csakis meo celjabol) az itt kaphato garnela rakos FishMac emlitesre erdemes.

A fobb etkezesek menuk (leves, vmi feltet, mint pl. csirke, sertes, marha vagy tengeri herkentyu - fozve, rantva, "porkoltesen" - rizsen vagy tesztan. Savanyitott cuccok is jottek. A legtobb alapanyag ismeros, de mas iz. Szojabab minden mennyisegben es formaban (le, szosz, sos es edes pep, por, tofu, stb). Edessegek elsosorban edes rizstesztaban (bab pep, gyumolcs vmi). Es termeszetesen szigoruan palcikaval.

Sushi


Nincs annyi nap, ahany fele ilyesmit kapni. A probalgatasnak az etkezesek szama szab hatart. Az azonban igaz, hogy van kulonbseg az eloregyartott es a frissen, gondosan elkeszitett kozott.


Fugu


Hal. Merge ohatatlanul benulasos halalhoz vezet. Eleg gyorsan. De meg elek. A szakacs jol keszitette elo. Az elkeszites ugyanis - nemi segitseggel -rank maradt.


Shabu-shabu modi - azaz a 'csinald magad' ettermi valtozata


Edeny, viz, gazego. Tanyeron hal, ket fele gomba, kaposzta, tofu, hagyma, teszta. Masik tanyeron fugu, vekonyra szelve.


Elotted tal, szojale zoldhagymaval es vmi erosebbel izesitve. Kis talon savanyusag.


Forrovizbe az alkatreszek, majd rovid fozes utan a szojalebe es mar eheto is. A fugu nyersen is OK.


A fott lebe a vegen rizst tesznek tojassal: ez lesz a porridge - ha meg nem laktal volna jol.


Kobe marha


Igen gondosan nevelt (ha nem vmi tradicionalis japan dologrol lenne szo, biztos "bio" lenne) marha aranyarban arult husa - sutve vagy fove. En a shabu-shabu modit valasztom. Egy kobe sushi a kezdet - a nyers hus a rizs tetejen. Nagyon-nagyon puha, omlos es izletes.

A fozocskezes-eves mar megy rutinosan. Itt szezam szosz is jon martogatni - ez is nagyon finom. A vege itt is a porridge.


A chilei vorosbor jol illik hozza.


Italok


A szake (rizsbor) es a zaky (arpaparlat) illetve a japan vorosbor is szinesitette szurke turista hetkoznapjainkat, de ezek nalam az "erdekes" kategoriaba esnek.

Nincsenek megjegyzések: