2008. március 15., szombat

Sozhou

Ajanlott kirandulas a kornyeken (100 km), gyonyoru kertekkel. Vonattal 40 perc, utikonyv szerint orankent jar, hetvege kerulendo. Penteken belevagok.

Metro, vasutallomas. Penztar, indulo vonatokrol a mellekelt kep elmond mindent. Van egy "English speaking" penztar. Tenyleg beszel angolul. Vonat 2 ora mulva (ennyit az utikonyv "orankent" fogalmarol). Elso osztaly - OK. A jegy csak 1000 Ft. Reggel 9 ora. Masfel ora seta a kornyeken. Szepen sut a nap. Kis fotozas (lasd Shanghainal).

Meg jo, hogy a szamok nem kinaiak. A vonatnak is van szama, igy kiokoskodhato, hogy merre menjek. Biztonsagi ellenorzes. Inkabb munahely teremto, mint komoly. Jegy ellenorzes volt legalabb ketszer. Varoterem (kep, voltunk nehanyan), amolyan utas gyujto, ahonnan irany a peron, ha kinyilnak a kapuk





A vonat 16 egysegbol all, egysegenkent 100 utas, kevesebb, mint 40 perc alatt lenyom 100 km-t. Es megy valahova tovabb. Persze ez valami gyorsvonat, vannak kevesbe gyorsak es kulturaltak is - mint mindenhol.

Megerkezem. Visszafele veszek jegyet. Itt nincs "English speaking". De szavakat ert. Idopontokat mond. Csak masodosztaly van. OK. Mint kesobb megtudom, egy szeksorral tobb van (itt 5, az elso osztalyon 4; vegallomason a szekcsoportokat - 2 illetve 3 - a takaritok megforditjak, hogy menetirany fele alljon).

Vasutallomas, epitkezes, buszok, taxik, tuk-tuk, stb. Az arusitott terkep csak kinaiul. A varos nagynak tunik (kesobb megtudom, hogy "ez kis varos, 2 millio ember" - na ja, minden relativ).

Nepper ajanl egesz napra valamit 150-ert (kb 4500 Ft). Tovabb megyek, de csak mondja. En meg csak nem latom, hogy hogyan tovabb. Felre az elvekkel. Uzletet kotunk - auto, sofor, 7-ig (akkor van a vonat) 150, nem keri el elore - ez biztato. Egesz kisbusz. Sofor allitolag jo angolbol. Allitolag - amig o beszel, igaz - ha en, akkor nem.

Program egyeztetes
Utikonyv szerint kertek, templom, pagoda, selyem muzeum (erre nem vagyok kivancsi), varosi muzeum (ez sem izgat tulsagosan), regi varoskapu, belvaros, stb. Sofor szerint: hasonlok, terkepen - minden kinaiul - mutogatva. Nevek megertese remenytelen. Majd kialakul. Elindulunk.
Calm garden. Kert, belepo, 1 ora nezelodes. Vannak szep dolgok. Sok a - helyi - turista. Vissza a kocsihoz. Kesobb keresem az utikonyvben, egy tablon (Suzhou osszes fontos kertjei) - sehol nincs.

A holgyek mas fotojahoz pozoltak, de ha mar ott voltak ...






Volt valami csatornan hajokazas a javaslatok kozott, de ezt nem is ertettem. Azonban megallunk valahol es hiv (szoszerint, mobilon) egy hajot, legalabb 20 fos, 360-ert, 50 perc - en meg elkuldom. Bar azt mondjak, hogy Sozhou kelet Velenceje.








Ezt koveti az ebedido. Paratlan elmeny. Olcso hely - 9 juan (kb 270 Ft) egy adag valami. Csirke nincs, marha az ajanlat. Nem akarom. Hal, johet; gomba, johet. Talalas: mely tanyer fele, benne barnas le, abban teszta (otthon a finom metelt all hozza a legkozelebb), az egesz tetejen felig uszik, felig zatonyon a sult (?) hal es gombak, van meg valamennyi zold aprosag (talan hagyma). Palcikak. Megkuzdok vele. A szomszed asztalnal helyi hazaspar - hasonlo cuccal kuzdenek - hasonlo modon. Megnyugtato. Az izek szokatlanok, de nem rosszak. Ital itt nincs.

A kepen az utca, ahol az ebedelohely volt ...


Kovetkezo allomas egy ujabb kert, utikonyv szerint a masodik a sorban. Szep, a kertben pavilonok, tavak, magaslatok, falak - nehol magyarazat. Itt is rengeteg turista. Kulfoldi kevesebb, mint 5 %.










Pagoda (9 szint, jo kilatas) a kovetkezo javaslat, utikonyv szerinti, korulotte templom, kert kolostor. Nyugodtan vegignezem, felmegyek.

















Es egy kis kilatas erre a "kicsi" varosra ... Az eloterben alacsonyabb, de uj epuletek, a hatterben magasabb es szinten uj epuletek. Itt-ott meg latni regebbi hazakat lakva vagy eppen bontas elott. A varos egy jo resze egy hatalmas epitkezes.









L
assan ot ora. A kovetkezo javaslata a setalo utca. Az utikonyv emliti az egyik varoskaput. Szerinte otkor zar. Az utikonyv szerint hatkor. Rabeszelem. Kicsivel - a nagy forgalmon keresztul, kezemben a terkepevel - a fel hatos penztarzaras elott erkezunk.

A pagoda, ami ebben a kertben van, mar zarva, a kert viszont szep, levegos. A volt varoskapu pedig nagyon szep (a kepen ez utobbi egy reszlete).









Talan a legszebb hely - mindez naplementevel. Megerte a vitat. A belvarost kihagyom, mert a vonat elott meg ennek. Az allomasnal volt KFC. Utkozben meg egy szep hid, kivilagitva.










Kifizetem, kap egy kis jattot is. A KFC-rol viszont lemondok. Na nem ontudatbol vagy a rossz hely miatt. A sorok remenytelen hosszuak, hatalmas a tomeg. Van ott mindenfele arus. Veszek egy palcikan sutott hust (csirkenek tippelem), egy zsemlevel egesz jo (valoszinuleg curry-s).

Megyek a karamba (varo) latszat biztonsagi ellenorzes, jegyellenorzes. Elottem nemi vita. Mutatom a reggeli jegyem (direkt), szemkontaktus es mehetek is. Tobb ellenorzes nincs. Nem vesznek mindent olyan komolyan. Ellenben a vonat pontos.

Erdekes nap volt.








Nincsenek megjegyzések: