2008. március 18., kedd

Emberek 2

Oltony - Kowloon, Hong Kong

Hong Kongban nem jellemzo, hogy aggresszivan ajanlgatna barki is a portekajat - egy kivetellel: szabosagok. Jellemzoen indiainak tuno urak a "Mister, a tailormade suit?" ("Uram, oltony meretre?") kerdessel kezdik. Ket rossz valasz van, ha nem akarsz oltonyt: "Igen". (Mert ez ugye nem igaz, es hat nehezen szabadulnal, ha igy kezdened. Persze, ha akarsz, akkor ez jo kezdes, de most nem ezt az esetet vizsgaljuk.) Szoval marad a "Nem." Roviden, udvarias gesztussal, megkoszonve vagy meg sem hallva, "fa pofaval tovabb". Hacsak nem futo edzesen vagy (ami itt nem jellemzo, no meg a tomeg miatt ugysem megy), akkor jon az "esetleg inget ..." vagy a "honnan jottel?" (ez egyebkent az inges tortenet elutasitasa utan ugyis jon).

A "fa pofaval tovabb", ami persze a mi kulturank szerint nem udvarias es ezt o is tudja, sot erre epit, az egyetlen menekves. Ugyanis a "honnan jottel?" kerdessel egyidoben kezfogasra nyujtja kezet es ezt elutasitani a mi kulturank szerint nem udvarias es ezt o is tudja, sot erre epit. Ha veletlenul kezet fogsz, akkor nem engedi el a kezed (amikor az szokasos, sot kesobb sem). Ez a reszerol udvariatlan es aggressziv, de ezt o leszarja. Ezt kell megelozni a "fa pofaval tovabb" strategiaval. Maga a helyzet jo gyakorlas arra, hogy elszakadjunk a kulturalisan belenk programozott viselkedestol.

Azt csak megjegyzem, hogy emberismeretbol eleg gyengek, mert biztos nem ugy nezek ki, mint aki epp egy oltonyrol almodozik.

Joslas - Avenue of Stars, Hong Kong

Volt egy erdekesebb sztori is egy hagyomanyosabban (turban, szakall) oltozott indiaival. Valamivel megszolitott egy nem "szabosag veszelyes" helyen. Kis papirlapocskak, toll voltak nala. Kerdezett egy-ket dolgot, irogatas utan egy osszegyurt lapot a markomba nyomott, kerdezett tovabb.

"Mondj egy szint a feher es piros kivetelevel!"
"Valassz egy szamot a 6, 7, 8 kozul!"

A megelozo par kerdesnek semmi osszefuggese nem volt ezekkel. A valaszok (az en valasztasaim!?) pedig ott voltak a markomban tartott lapocskan leirva. Commentben johetnek tippek, hogy mik voltak.

Vegul ket kovetkezmenye lett rovid beszelgetesunknek: megtudtam, hogy ez ev aprilis xx-en (majd visszaterunk erre idejeben) nagy szerencse fog erni es adhattam valami celra adomanyt. Bar a megjelolt celerteket alulteljesitettem, de - minden erre vonatkozo torekvese ellenere - nem lett tole buntudatom.

Ezek mind a buntudatra hajtanak. Lehet, hogy tudjak, hogy nyugati kultura erre szocializal. Hm ...

Amerikai a vonaton - Shanghai/Sozhou

Korulbelul 50 utas ult a kocsiban. Jol fejlett, korosabb amerikai (kiejtes, stilus alapjan egyertelmu volt) utastarsunk mar a beszallas utan elkezd telefonalni. Bar kifejezi - tobb beszelgetotarsanak is - afeletti aggodalmat, hogy indulas utan a vonal megszakadhat, de ez sajnos nem kovetkezik be. Tuluvolti az MP3 lejatszomat is. Vagyunk vagy 50-en ebben a legterben. Mas is telefonal, beszelget - azokat nem hallani.

Megerkezem. Meg mindig uvolt. Rabamulok, olyan intelligensen. Nem erti. Gondolom, hogy elmagyarazom. Valoszinuleg nem ertene. Mellette helyi kisero. Csak elotte "vesztene el az arcat" (ha meg nem tette). Mintha o engem ertett volna ennyibol is. Hagyom.

Golyostoll - Shanghai

Elindulok a szallodatol a metro allomasra. "Good afternoon." - alig hallhatoan. (Egyebkent angolul stimmel). Oreg, jo fejjel kisebb nalam. Visszakoszonok. Kis szakall (par szal, par centi). Honnan? Megvan. Budapest? Igen. Mikor? Meddig? Valaszolgatok. Xxxx? Nem ertem. Ballpen? 1938-ban egy magyar talalmanya volt - mondja. Igen, mondom elmosolyodva. Valami remlik, de ezt nem mondom. Van nalam? Ooo ..., nincs. Forint a penz? Igen - mondom. Van erme nalam? Nincs. Hol szalltam meg? Mondom. Mennyiert? Meglepodik - szerinte tobb lesz az. Pedig nem. Bucsuzunk. Jol informalt, kedves kisoreg volt.

Cipopucolo - Shanghai

Nyitott tubussal kezeben, valami feher kinyomva belole, motyogva hajol le a labamhoz. (A cipom barna velurbor.) Elhatralok. Meg idoben. Kicsit uvoltok is. Hatral o is. Lehet, hogy ez a szerencseje. Ami sok, az sok. (Megfigyeltem, hogy eleg rosszul viselem az ilyen durva aura serteseket. Talan ertheto.) Persze o csak megprobalta.

Speak English & Being Friends - Shanghai

"Vaci utca", tomeg kozepes. Arc jon, 40-50 kozott, jo sulyban. Angol eleg jo. Mikor jottem? ..., Honnan? ... Budapest - vagja ra, Angoltanar (valami gyanus volt) ..., Beszelgetni szeretne ..., Menjunk kavezni ... Nem, koszonom. - Egyszer, ketszer, haromszor. De nem ert a szobol. Otthagyom. Vajon mit akart volna?

4 megjegyzés:

Panky írta...

Speak English & Being Friends - Shanghai ....
BTW: Utleveledet hol szoktal hordani? Pozdrawiam ...

Unknown írta...

a színre egyértelmű, hogy a magenta! :)

Névtelen írta...

4,kék
csetomi

cseta írta...

kék, 8