2008. március 20., csütörtök

Shanghai 2

A legerdekesebb, amit Shanghai torteneterol megtudtam, hogy Kina 1850 koruli nyitottabba valasa utan kezdett Shanghai igazan kiepulni, bar a kornyeket mar regen laktak. A csaszarok sokaig tiltottak a tengeri kereskedelmet. Az angolok az un. Elso Opium Haboru utan (ekkor tettek szert Hong Kongra) Shanghaiban is jogot szereztek teruletekre, ahol a sajat torvenyeik szerint rendezkedtek be. A franciaknak is volt sajat zonajuk. E teruleteken szamos vallalkozast mukodtettek - nem meglepo modon - a kereskedelmhez kapcsolodoan. Ez egeszen 1943-ig tartott.

Bund

Ezen idoszak termeke a varos regi parti setanya XX. szazad eleji epuletekkel. Ezek tobbsege felujitasra var, de maga a kiepitett setany igen nepszeru - elsosorban a - tobbsegeben kinai - turistak kozott. De talalni itt helyi sarkanyeregetot is.

Nem messze innen talalhato a helyi "Vaci utca". Az uzletek Hong Konggal vetekszenek. A nepperek is aktivak. A slager (kb. 10 meterenkent) a "watch, bag, suits, shirts" (karora, taska, oltony, ing) sorrendben merul ki. Kezukben kisebb nyomtatott lapka a kinalat kepeivel. "Fa pofaval tovabb." Ha megsem, akkor rajossz par szo utan, hogy angol tudasuk kb. 20 szobol all. Hm ... Egyebkent a legextremebb ajanlott termek a hasis volt.









Mint lathato, a hatalmas utemu fejlodes nem kezdte ki Mao "elvtarsat" - meg.
















Padong
A Bunddal szemkozti oldalon a XXI szazad epul rohamtempoban. Pakok, irodahazak, lakohazak. Epp most olvastam, hogy e teruleten 10000 uj diplomas dolgozonak biztositanak ket evre, kedvezo aru lakasberletet, segitendo a letelepedesuket.




A ket part kozott e reszen ket kozuti alagut, szamos kompjarat es a kisse futursztikus "Shanghai Sightseeing Tunnel" biztosit kapcsolatot. Ez utobbi egy kis kabin, mely atvisz a folyo alatt es kozben "light and sound show".





Orient Pearl Tower

Pudong talan legjellegzetesebb epulete, a varos modern jelkepe. Kilato szintjei: 350, 260, 90 meteren.

Az idojaras igen valtozatos volt, amig itt voltam: kod, eso, para, felho es napsutes. Vegul szamos korulmeny folytan a torony-tura az utolso, hetfoi napra maradt. Latva a lifthez vezeto sorvezetot, jobb is, mert igy negyedreszt megtelve is kb 20 perc sorbanallas utan lehetett feljutni - ez hetvegen 1-2 oraba is beletelhetett volna es az ido sem volt jobb.
Shanghai History Museum

A torony aljaban helyeztek el, kozos jeggyel. Sok keppel, makettel, megfelelo magyarazatokkal mutatja be a varos tortenetet.
Nagyon jo osszefoglalo, erdemes raszanni az idot.



Jing' An Templom

Tipikus kinai templom, nagyvarosi kivitelben (az epulet egyik kulso oldalaban uzletek), korulotte toronyhazak. Az egyik metro allomas e templomrol kapta a nevet.







Jade Buddha Templom

A templom arrol hires, hogy egy majd ketmeteres ulo jade Buddha szobor van benne (azt fenykepezni nem lehet), termeszetesen sok mas mellett (amit fotozhatsz is).
Mivel a kozelben nincs metro, taxival lehet ide eljutni - felteve, hogy megerteted a soforrel, hogy hova akarsz eljutni. Az az osi modszer, hogy megmondod, nem mukodik. Ugy lehet vele tudatni utazasod celjat, hogy megmutatod a cel kinaiul leirt nevet. Nemelyik utikonyv tartalmaz ilyen forditasokat. Erdemes arrol is gondoskodni, hogy a visszafele vezeto celallomas is meglegyen.


Xintiandi


Epitett turistanegyed egy park mellett, kavezok, ettermek, plazak - egy reszuk stilusos epuletekben.
Itt van a Kinai Kommunista Part I. Kongresszusanak otthont ado epulet is (a kepen).









Old Street
Ahogy a neve is mutatja, itt lehetne megismerni a regebbi Kinat. Sajnos kicsit tulsagosan kommercializalodott a hely, a masfel nyomsavrol elfelejtettek kitiltani az autokat es epitettek nehany kvazi osi epuletet az uzlet erdekeben.

Persze a tomeg es a nyuzsges lehet, hogy segit megragadni a regi idok hangulatat, de itt ezen nem lehet elgondolkodni, mert jon a "watch, bag, suits, shirts" program.

Nincsenek megjegyzések: