2008. március 15., szombat

Hong Kong 3

Vasarnap

Az utikonyv szerint vasarnaponkent a belvarost megszalljak a szabadnapos filipino hazvezetonok, nevelonok, alkalmazottak. Es ez igaz. Tenyleg ott vannak mindenfele. Megismerhetoek konnyen, mert mashogy neznek ki, mert piknikeznek (takaron, reklamszatyorbol, a kepen epp egy bank epuletenek a foldszinti szabad reszen, mert ott volt arnyek), de latszik, hogy elvezik egyetlen heti szabadnapjukat.






Louis Vuitton

Este 9 korul sorbanallas ... Nem a szegenyek boltja (es ez nem is hamisitvany arulda). Egyebkent sorban allas meg volt nehany helyen: Peak Tram, Wharehouse sale (a belvarosban) - bizonyara valami kiarusitas, de nem alltam be a sorba, hogy megtudjam. Buszokhoz mindenhol, olyan londoni stilusban.

Posta

Csak a rend kedveert emlitem meg, hogy Hong Kong tele volt postakkal. Itt persze nem akartam semmit feladni.

Kinaiul

A thai abc volt az elso ma is hasznalt iras, amit reszemrol remenytelen volt olvasni. A cirill, gorog ugyahogy elmegy. A kinai irasjelek teljesen remenytelenek. Azt azert lehetne erteni, hogy mikent irjak (at) le a neveinket. Ilyet otthon is talalni. Itt is. Sot, az egyes irasjelek jelentese is ott van angolul. Megkerdeztem hogy van ez. A nev hangzasa adja az irasjeleket (marmint azokat, melyek kiejtese a nev kiejtesenek megfelelo hangzast eredmenyez) es azok - nevtol fuggetlen - jelenteset adjak meg angolul. Erdekes.

Hogyan festsd?

Kis kezmuves vasar vasarnap. Idosebb ur gyerekeknek oktatja a kinai irasjelek muveszi festeset - ecsettel. A papir olyasmi, mint a mi itatos papirunk volt. Az ecset kb 1 cm vastag, hegyes. Kis akvarium, ket aranyhal. Ide martja az ecsetet. Gyors kezmozdulat. Irany, nyomas, vonal ive, stb. A gyerek probalkozik.

A vegen kis csomag. Par lap elore rajzolt irasjelekkel, gyakorlatokkal. Ket ecset. Az egyik viz (tinta) tartos, fel lehet tolteni, mint a mi regi (nem patronos) toltotollunkat. A viz gyorsan szarad. Lehet ujra probalkozni.

Persze nem mindenhol szepen ivelt, festett irasjeleket latni. Az elektronikus kijelzok mar csak pontokbol (led) rakjak ossze e jelek vonalait.

Indulas Shanghaiba

Ebreszto 6-kor, a gep 09:40-kor megy. Ilyen koran mar regen keltem. Csomagolas, repter. Kijelentkezes. Metro, gyorsvasut. Repter, indulasi informacio. A jarat sehol. Vegul 08:50-hez van kiirva. Jo, hogy idoben elindultam. A repter megcsodalasara majd legkozelebb kell sort keriteni - hasonloan Hong Kong szamos latnivalojaval. Mindig jo valahonnan ugy elindulni, hogy van okod meg visszaterni.

A kepen - szoktatasul - neheny kinai keramia, amiket Hong Kongban (is) arulnak meg mindig toretlen sikerrel.

Nincsenek megjegyzések: