2008. március 30., vasárnap

Shanghai 3

Epitkezesek

Nehez visszaadni azt a hatalmas epitkezest, ami itt folyik. Erdekes, hogy frekventalt helyen, viszonylag uj epuletek is kiurulve varjak sorsukat. Mintha a nagy bankhazak 20-30 evenkent ujabb epuletekbe koltoznenek. Sokszor az uj epuletektol egy utcat tovabb setalva igencsak tradicionalis telepulesreszeket fedezhetsz fel. (Itt-ott a nyomor jeleivel.) Azonban a lakatlanul allo reszek mutatjak, hogy ezek felszamolasa folyamatban van.

Masszazs

Mar a thaifoldon elo baratom felhivta a figyelmemet a kinai labmasszazsra. Masszazs szalont is talalni konnyen, bar a tenyleges masszazs itt nehezebb megkulonboztetni a sexuailis indittatasutol, mint Thaifoldon (ott mas a neve, itt leginkabb a szemelyzet ruhazata - bizonyos esetben annak hianya - ad eligazitast).

Szoval labmasszazs - hagyomanyos kinai gyogynovenyekkel (ezek valoszinuleg a kremben bujtak meg). Forro furdo a labnak, addig a vall-hat masszazs. Aztan a labak. A sok maszkalas utan ez a 60 perc egy megvaltas.

Van ennek egy gyomberes valtozata is. Az egyik nap ezt is kiprobalom, 80 perc. Az elejen a labaim egy terdig ero ures dezsaba kerulnek, benne kis labtarto, a labaimnal torolkozovel letakarva az egesz. A dezsahoz valami elektromos ketyere kapcsolodik, benne folyadek. Gyanus. Vall-hat masszazs kezdodik. Lab fronton semmi. Aztan lassan a bearamlo goztol mar ugorhatnekom tamad. "Just a minute." Nagyon lassan tellik el. A forrovizes furdo feludulesnek tunik. A masszazst kovetoen terdtol lefele centis retegben (talan reszelt) gyomber pakolas, ra forro (szoszerint) torolkozok - nyomkodva. Kb. 10 perc, aztan letakaritja. Vege. Lehet vagy 12-14 fok kint, de a labaim "futik az utcat". Tenyleg otletes dolog ez.

Egyenruhak

Szamos orszagban vannak kulonbozo egyenruhak, de a nepi Kina igen szep helyet foglalna el egy kepzeletbeli rangsorban. Persze ez nalunk is divat, de itt valahogy nagyon sokan vannak. Lehet, hogy azert is feltuno, mert ezek az egyenruhak igen katonas benyomast keltenek.

Csak parat emlitek: rendor, forgalom segito, parkolo or, park or, kulonbozo objektumok orei, muzeum or, vasut or, vasutasok kulonbozo posztokon, .... .
A halokocsi kalauzok (kezelok?) ugy alltak az allomason a kocsijuk (egyetlen) nyitott ajtaja mellett, mintha katonai diszorseget adtak volna a vonatnak (mozdulatlan-mereven elore nezve).

Azonban a hatarorok mellett, akik az utlevelvizsgalatot a repteren vegeztek (mind mosolygos, kedves holgyek), volt egy kis tabla, 4 gombbal (kivalo, jo, elfogadhato, rossz) a be- illetve kileptetes soran tanusitott szolgaltatas ertekelesehez.

A kepen egy parkolast segito egyenruhas ... A motorost nem sikerult meggyozni arrol, hogy nem a jarda kozepere kellen allnia. Nem eroskodott sokat. Biztos nem azert kapja a fizeteset.

Idojaras

Shanghai nem a kedvezo idojarasaval irja be magat utazasom torteneteben. A homerseklet 10-20 fok kozott valtakozott, tobbszor volt gyenge, de tartos eso es csak ket nap volt igazan tartos napsutes. Elvileg ez volt utazasom leghuvosebb helyszine.

Elindulas

Shanghai szemerkelo esovel keszult a bucsuztatasomra. Igy nem volt nehez megvalni a varostol. Azonban Kina hatalmas orszag es e rovid latogatasom arra volt jo, hogy felkeltse (vagy megerositse) kivancsisagomat a tovabbi reszei irant.

Nincsenek megjegyzések: