2008. március 11., kedd

Hong Kong 1

Hong Kong (es Macau) azota erdekelt, hogy (James Clavell) Tajpan c. konyvet elolvastam - mellesleg ajanlom mindenkinek. Nem az a meglepo, hogy nem olyan, mint a konyvben, hanem az a monumentalitas, ami itt mindenbol arad.
Mindenbol sok van. Utcabol, epuletbol, emeletbol, uzletbol, jarmubol, emberbol. Olyan, mintha megsokszoroznank Szingapur belvarosat (szallodait, irodahazait, plazait, stb.) Monaco szinten megsokszorozott hegyeire helyezve ... - talan.

Harom dimenzios varos. Nincs utca szint - minden atvezet mindenen. Viszont a belvarosban sok informacio, utbaigazitas van - angolul is.


Keves regi epulet maradt meg es azok is elvesznek a felhokarcolok sokasagaban. A terkepen minden park pontosan jelolve. Par nap utan rajottem miert: mert ott van valami zold. Egyebkent nem sok. (Egy "figyelmetlen" gyerek itt felnohet ugy, hogy nem lat zoldet az eskuvoig. Az eskuvon lathat, mert az egyik hazassagkoto terem egy parkban talalhato.) Napot is ugy latsz, ha a felhokarcolok kozott veletlenul beszurodik - ezt egyebkent neheziti az az enyhe parassag, amitol minden, ami messzebb van, sejtelmes homalyba burkolozik. (Ez sajnos a fenykepeken is latszik.)

Az idojaras kellemes. 20-25 fok napkozben, este kicsit huvossebb - szel fujdogal idonkent. Polo, polar, hosszu nadrag. Egyebkent eddig napsutes.
Esti megerkezesem utan, a szallodatol nem messze egy par olyan utcaba kottottem ki, ahol szinte minden uzletben es az utcan is valami elektromos kutyut arultak (mobil, kamera, jatek konzol, szamitogep, navigacio, audio, video, stb.) kilometereken at.

Nehez internet kavezot talalni - ugyanis mindenki valami ketyerevel jarkal - a 3G illetve a - fizetos - WiFi a slager. Este 9-10 ora van. Az uzletek meg mindig nyitva. Most, par nap utan, tudom, hogy itt ez az altalanos. A tomeg sem csokken. A metron is szinte mindig sokan vannak. Meg lehet szokni, meg kell tanulni a tomeggel egyutt mozogni. Volt mar olyan eset, hogy a zebran is dugo alakult ki az atkelo gyalogosok kozott.
Itt szinte mindenki rohan. Kubabol hazafele, Madridban volt hasonlo erzesem. Delutan volt, ugy 5-6 kozott. A masnapi budapesti gepre varva egy belvarosi szallodaban laktunk es nem messze volt egy ter, ahova kisetaltunk. Jol esett a hosszu repules utan. Ket het Kubat kovetoen furcsa volt az a rohanas, amit a helyiek eloadtak munka utan. Thaifold utan Hong Kong is furcsa ebbol a szempontbol.

Hong Kong terulete szamos kissebb-nagyobb szigetbol (ezek kozul egy maga Hong Kong szigete) es Kowloon felszigetbol all. A zsufoltsag joreszt Hong Kong szigetre es Kowloonra jellemzo.
Lantau szigeten van a legnagyobb szabadteri bronz Buddha szobor, a kozelben egy kolostor. A szoborhoz kabinos drotkotel palya vezet 5,7 km hosszan. Mellette Hong Kong dijnyertes repuloter szigete.










A kinai templomok igen erdekesek. Se cipolevetel, se tul nagy csond.










Rengeteg fustolo - mintha a hivek a mennyisegre hajtananak - es fust. Fotozni viszont nem mindenhol lehet.












Hong Kong


A Bank of China Tower 43. emeleterol is jol fotozhato a varos. Ide ingyen fel lehet jonni. A belvarosban vannak antik aruk (egesz kornyek), ahol jol megfer Mao Che Guevaraval es modern korunk "zenei hoseivel".











Az Avenue of Starson csak ket ismeros keznyom volt (Jackie Chan, Bruce Lee), a tobbi valoszinuleg elutazasom ota tunt fel a mozivasznon - erdekes, hogy mostanaban minden starnak olyan kinai hangzasu neve van. :-)


Happy Valley - Cemetery (Boldogsag Volgy - Temeto)




Ebben a volgyben van a helyi loversenypalya. Amolyan belvarosi kulonlegesseg. Van zsoke klub is a varosban szamos helyen. Lassan rajottem, hogy ezeken a helyeken lehet loversenyre fogadni. Legalabb elegans neve van.





A palya mellett, az ut tul oldalan a hegyoldalban egy temeto.




Star Ferry (Star komp)



Hagyomanyos komp a sziget es a felsziget kozott. Ket szintes, a felsore hagyomanyosan dragabb a jegy (az uvegezett, persze leengedett ablakokkal), beszallas a ket szintre kulon-kulon. A hagyomany az hagyomany.



















Parkok



A parkok szepek, gondozottak. Sokszor a novenyek feliratozottak. Vasarnap rengeteg ember jar parkba. Hatalmas gepekkel fotozzak a viragokat. Nemelyikben tai chi gyakorlatot vegeznek vagy epp harcmuveszetet tanulnak. Sok a madar - valoszinuleg nekik is csabito alternativa a park a betonhoz kepest. Ez itt en vagyok egy park kilatotornyaban.










Emeletes villamos


Hong Kong tomegkozlekedese igen jol szervezett es nem draga. A metro mellett rengeteg busz (emeletes es kisbuszok) es villamos (ez utobbibol is az emeletes a meno) jarat is van. Az is fontos, hogy konnyen el lehet benne igazodni. A szabalyok Szingapurhoz hasonloak. A buntetesek jelentosek (Pl.: szemeteles kb 40.000 Ft - fix tarifa). A dohanyzast meg a parkokban is tiltjak (Bunti tobb, mint 100 ezer Ft.)



Erdekes meg az Octopus kartya. Amolyan pre-paid tomegkozlekedesi kartya, mely Londonban is van (ugyanezen a neven). Azonban itt elfogadjak pl.: az osszes 7 Elevenben, szamos Starbucksban es meg sok helyen gyors (csak kozel kell tenni a leolvasohoz), pontos es kenyelmes eszkoz a fizetesre es azonnal kiirja az egyenlegedet is. Feltolteni pedig minden metro megalloban lehet (keszpenz, bankkartya). Szamolja a kedvezmenyeket is (azaz ha pl.: valami oda-vissza olcsobb, mondjuk napon belul, akkor a vissza levonasanal ezt figyelembe veszi). Termeszetesen a metro (mas kozlekedes is) olcsobb vele, mint keszpenzzel es egy utra szolo jegyekkel.



A varos torteneterol a Hong Kong Coastal Defense (Partvedelmi) Muzeumban talalok informaciokat. Itt van az egyik elso mukodokepesnek itelt, de elesben sohasem hasznalt torpedo allomas is. A partrol iranyitott, letekeredo ket madzag mozgatta (a torpedoban levo dobokrol lecsavarodva forgatta a torpedo propellerjet). Hatotavolsaga kb 2 kikometer. A szabadalom egy ausztrale volt.

Erdekes hely az urkutatasi muzeum is. A kiallitason ott az orosz es amerikai mellett a kinai program leirasa is. Raketakban semmivel sem gyengebbek, mint az elobbiek. Hm ...











Nincsenek megjegyzések: