2017. március 23., csütörtök

Tongariro Crossing


Tongariro Crossing 

Ez a leghosszabb trekk a kirándulásunk során: közel 20 km a környező vulkánok között vezető ösvényen. 

A szomorú valóság pedig úgy kezdődött, hogy az időjárás előrejelzés alacsony felhőket és szemetelő esőt (drizzling) jelzett előre (és nem tévedett - utólag már tudjuk). 

Szóval kicsit szomorú reggel volt az ébredéskor (6:15), de semmi dráma. A parkolóban még mindig minden száraz (7:45). A busz, mely átvisz az indulási pontra már útközben törölgette az ablakot (8:15). 

A szemetelő eső nem egy tragédia, de 5 órán keresztül van már hatása: teljesen átázott cipő, nadrág, alsó, erősen nedves esőkabát és az 1200 méter szintelmélkedés miatt izzadt ruha alatta. A hátizsák jó része átázva. A felhőknek köszönhetően a látótávolság minimális - még jó, hogy olvastam korábban arról, amit ma nem vagy alig láttam. A szél szintén jól jött a felső szakaszon: hűtött és eljuttatta a vizet az öltözékem még száraz zugaiba is.

Ugyanakkor láttuk két szép kráter tavat, holdbéli tájat vulkáni kőzetekkel, esőerdőt (esővel :-)), és sok hozzánk hasonló lelkes turistát. 

A kérdésre, hogy egy ilyen távot mennyi idő alatt lehet letolni, biztos 6-8 órát mondanék. Más a válóság: nekem 5 óra alatt sikerült. Nagyon vágytam a száraz ruhára, ami szerencsére a parkolóban lévő autóban volt. 

A Taupo Lake mellett indultunk Rotorua felé. Itt fedeztem fel, hogy a fényképezőgépem is megadta magát az esőnek. Valószínűleg túlságosan beázott. Remélem kiszárad és újra működni fog (bár műszakilag nem kell így lennie). 

Maga a trekk - a hágó környékét leszámítva - nagyon könnyen járható, a fenti szakaszon van némi laza vulkáni törmelék. 

Waikite Valley Thermal Pools 

A délután már ebben a szabadtéri termál fürdőben talált minket. Jól esett a nedves trekk után és talán a megfázás kockázatát is csökkentette. Majd holnapra kiderül. (Kiderült: a megfázást megúsztam

Maga a fürdő egyszerű hely. Kültéri medencék különböző hőfokra kevert termál vízzel. Öltöző, kávézó. 

Az este a kárelhárítással telt. Egy vacsora persze belefért Rotoruaban. 

Nincsenek megjegyzések: